Lahana , Lahana Nedir Lahana Çeşitleri Lahana Yemekleri Lahana Tarım Genel Bilgisi

Salvo

Kayıtlı Üye
Sağlığımıza pek önemli etkileri bulunduğu ve leziz bir kış sebzesi olduğu halde belki de sindirimin güçlüğü nedeniyle sofralarımızda hak ettiği yeri alamayan Lahana' yi veren bitkisi
smilev.gif
Turpgiller'dendir.

Anayurdu bilinmeyen
smilev.gif
yabani örneklerine Güney Avrupa'da rastlanan ve ülkemizin hemen her bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen lahana
smilev.gif
iki-yıllık otsu bir bitkidir. Birinci yılında yenilen kısımlarını
smilev.gif
ikinci yılında çiçek ve tohumlarını oluşturur. Kabarık
smilev.gif
içe doğru bükülme özelliği taşıyan damarları (bitkinin
smilev.gif
bu damar özelliğiyle yaprakları içe doğru bükülüp baş bağlar) olan
smilev.gif
kırışık ve dalgalı yüzeyli
smilev.gif
kalın
smilev.gif
iri yaprakları vardır.

En önemli ve konumuzu ilgilendiren türü
smilev.gif
ağırlığı 5-6 kg'a kadar çıkan baş ya da beyaz lahanadır (B. oleraceae Var. Alba). Lah:):):):):)n yapraklarındaki antosiyanın oranı artırılarak kırmızı lahana (B. oleraceae rubra) ve yaprak tomurcukları başçıklar şeklinde geliştirilerek Brüksel lahanası (B. oleraceae gemmifera) melezleme yoluyla ve insan eliyle elde edilip üretilmiştir.

Bir başka önemli lahana türü de özellikle Karadeniz bölgemizde çok yetiştirilen karalahanadır (B. oleraceae acephala). Baş lahana taze olarak salatalara katıldığı gibi kapuska adlı yemeği
smilev.gif
dolması ve turşusu yapılarak da tüketilir. Kırmızı lahana salatalara katılır. Karalah:):):):):)n da çeşitli yemekleri yapılmaktadır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze sebze lah:):):):):)n içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 26 kalori; 1
smilev.gif
3 gr. protein; 4
smilev.gif
4 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0
smilev.gif
2 gr. yağ; 0
smilev.gif
8 gr. lif: 29 mgr. fosfor; 52 mgr. kalsiyum; 0
smilev.gif
4 mgr. demir; 20 mgr. sodyum; 270 mgr. potasyum: 13 mgr. magnezyum; 130 IU A vitamini; 0
smilev.gif
05 mgr. B1 vitamini; 0
smilev.gif
05 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini; 0
smilev.gif
16 mgr. B6 vitamini; 75 mcgr. folik asit: 50 mgr. C vitamini ve 0
smilev.gif
2 mgr. E vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;

o Lahana
smilev.gif
içerdiği antioksidan ve diğer bazı maddeleriyle bedenin hastalıklara karsı direncini artırır: Yapılan araştırmalar
smilev.gif
lahanayı sık yiyen kişilerde özellikle mide
smilev.gif
kalınbağırsak
smilev.gif
akciğer ve deri kanserlerine pek seyrek rastlandığı sonucunu ortaya koymuştur.

o Lahana ayrıca içerdiği antioksidan maddeleriyle kalp hastalıklarına yakalanma
smilev.gif
felç geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikolarını azaltmaktadır.

o Lah:):):):):)n sıkılmasıyla elde edilen suyu
smilev.gif
Batı ülkelerinde mide ülserleri için geleneksel bir tedavi yöntemi olmuştur: Yapılan deneyler
smilev.gif
lahana suyunun mide ülserlerini önlediğini ve iyileştirdiğini ortaya koymaktadır.

o Lahana
smilev.gif
bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta
smilev.gif
bazı bakteri ve virüs türlerini yok etmektedir.

o Bedenin gelişme etkinliğini uyarıp destekleyen lahana
smilev.gif
içerdiği zengin folik asitle kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.

o Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.

Bütün bu önemli etkilerinden yararlanmak için lah:):):):):)n diyetimize katılması ve daha sık yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.

Dikkat: Lahana tüm Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden çok lahana yiyen kişiler
smilev.gif
iyotlu besin ya da iyotlu tuz almayı ihmal etmemelidir
smilev.gif
özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde durum böyledir.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Lahana bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Soğuk yastıklara ekilen tohumlarından çimlenen fideler
smilev.gif
5-7 hafta içinde ve 4-5 yapraklı olduklarında asıl yataklarına şaşırtılmaya hazır hale gelirler. Şaşırtma işlemi yapılırken lahana
smilev.gif
ilkyastığındaki toprağından kökleriyle birlikte olabildiğince toprağı dökülmeden çıkarılmalı ve bitkinin yeni yerine fideler bu toprakla birlikte
smilev.gif
50 cm. aralıklarla dikilmelidir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Lahana bitkisi
smilev.gif
daha çok serin ve nemli yerlerde iyi sonuç verir. Bu nedenle kışları soğuk olmayan yerlerde sonbahar ile ilkbahar mevsimleri arasında yetiştirilir. Yapılan araştırmalara göre
smilev.gif
lahana bitkisi için en uygun hava sıcaklıkları 15
smilev.gif
5-21
smilev.gif
5 dereceler arasıdır. Bu derecelerin altındaki ve üstündeki sıcaklıklarda
smilev.gif
lahanalarda gelişme yavaşlamaktadır. Tohumların en yüksek oranda çimlenmesi ise
smilev.gif
12-15 derecelerde olmaktadır.

Toprak isteği: Lahana bitkisi
smilev.gif
iyi gelişmek üzere organik madde yönünden zengin toprakları yeğler. Bitki için en uygun toprak pH'ı 6
smilev.gif
5-7
smilev.gif
5'tur. Lahana bitkisinden iyi sonuç almak için
smilev.gif
fideleri aynı toprağa üç yıldan daha sık dikilmemelidir.

Toprak işleme: Fidelerin asıl yataklarına şaşırtılmasından 1-3 hafta sonra ilk çapala-ma
smilev.gif
3-4 hafta daha sonra da ikinci çapalama yapılır. İkinci çapalamadan l ay kadar sonra
smilev.gif
gerekiyorsa bir çapalama daha yapılabilir. Lah:):):):):)n toprağı olabildiğince yüzeysel işlenmeli
smilev.gif
bitkinin toprağının sertlik ve bütünlüğü de olabildiğince bozulmamalıdır.

Sulama: Fidelerin asıl yataklarına şaşırtılmasıyla birlikte tutma oranlarını artırmak için sık sık ve bol bol sulama yapılmalıdır. Toprak ve hava koşullarına göre
smilev.gif
çapalama işlemlerinden sonra sulama aksatılmadan sürdürülür.

Gübreleme: Lahana bitkisinden iyi sonuç alınması için toprağına
smilev.gif
iyi yanmış çiftlik gübresi ile azot
smilev.gif
fosfat ve potaslı kompoze fenni gübre verilmelidir.

Hasat (Derim): Lahana bitkisi
smilev.gif
fidelerinin yataklarına dikiminden 25-35 hafta kadar sonra
smilev.gif
iyice dolgunlaşıp sıkılaşmış olan başlarının keskin bıçakla kesilmesiyle hasat edilir.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Lahanalar
smilev.gif
özellikle baş bağladıktan sonra
smilev.gif
yaprak bitlerinin hücumuna uğrar. Bunlarla ve diğer hastalık ve zararlılarıyla mücadele edilmezse lahana sofra değerini yitirir. Bu nedenle lahanalara dadanan zararlı ve hastalıklarla
smilev.gif
hiç zaman geçirilmeden
smilev.gif
uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında
smilev.gif
eksiksiz ve aksatılmadan ciddi bir mücadele sürdürülmelidir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst