Labirentli Balık Türleri - Labirentli Balıklar - Akvaryum Balıkları
Beta (Betta splendens)
Ülkemizde genelde fanuslarda ve bardaklarda satılan bu balıklar yaşatılma şekli açısından hak etikleri yeri bulamamış ticari kaygılar yüzünden üstün körü yaşatılmaya çalışılan narin ve asil balıklardır. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Fanuslarda satılmalarının nedeni Labirent olarak adlandırılan bir solunum sistemlerine daha sahip olmalarıdır. Labirentliler grubuna giren Güney Doğu Asya'nın bu kavgacı balığı genelde fanuslarda bakılmalarına rağmen en az 25 litrelik ( 30'luk ) akvaryumlarda bakılmalıdır. Davranış biçimleri gereği iki erkeği aynı ortamda yaşatamazsınız, sonuç mutlaka bir balığın kaybedilmesi olacaktır. Bunu erkek betanıza ayna tutarak test edebilirsiniz. Beslenmelerinde seçiçi davranmazlar, kaliteleli kuru yemler, canlı yemler ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler. Aynı akvaryumda dişi beta beslenebilir ama dişi beta bulmak hem zordur hemde dişi betanın erkeğin darbelerinden korunmak için formda olması ve akvaryumun büyük ayrıca bol bitkilendirilmiş olması gerekir. Üremeleri su yüzeyinde erkek betanın yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuveya taşır. Mümkünse dişi ile erkek ayrı akvaryumlarda bakılıp kondüsyon kazandırılmalıdır.
Cüce Gurami (Colisa lalia)
Cüce guramiler (Colisa Laila) genellikle guramilere göre daha ılımlı ve sakin olurlar. Mavi ve kırmızı ağıtlıklı olan renkleriyle dikkat çekerler. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Tropik akvaryumlarda sakin türlerle rahatlıkla beslenebilir. Yemlenme olarak kaliteli pul ve granül yemler ayrıca canlı ve dondurulmuş yemler verilebilir. Erkek cüce guramilerin üreme zamanı veya diğer erkek guramiye büyüklüğünü göstermek için yüzgeçlerini açtığı andaki görüntüleri çok asil ve güzeldir. Erkekler arasında kovalamacalar olsa da birbirlerine fazla zarar veremezler, yinede akvaryumda 2 erkekten fazla cüce gurami beslenmemelidir, erkek dişi oranı 1 erkek 3 dişidir. Üremeleri için akvaryum suyunun yüksekliği düşürülmelidir. Üremeleri su yüzeyinde erkek cüce guraminin yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuvaya taşır. Üreme bittikten sonra dişi mutlaka ayrı akvaryuma alınmalıdır. Yavrulara ilk etapta infuseria, biraz daha büyüdüklerinde ise Artemia verilmelidir.
Cikolata Gurami (Sphaerichthys osphromenoides)
Çok sakin bir türdür.Agresif balıkların yanında beslenmemesi gerekir.Filtrasyon çok yavaş olmalıdır.Akvaryumda akıntı biraz canlarını sıkabilir.Bol bitkili bir akvaryum ve mango kökleriyle mağaralar yapılabilir.Geniş yüzme alanları bırakılmamalıdır
(Yukadaki 3 balık çeşidi sitemizde ayrıntılı bilgi olarak mevcuttur.)
Cennet Balığı (Macropodus opercularis)
Habitatları,deniz seviyesinde bulunan ırmakların denizlere döküldüğü yerlere yakın yerler olduğu için tuza azda olsa tahammül edebilirler.50lt suya atılan bir çay kaşığı tuz cennet balıklarının sağlıklı yaşamasını sağlar.Akvaryumdaki bazı hastalıklara direnç kazanmasını sağlar.Bitkili ortamlarda yaşadıkları için akvaryuma bol bol bitki koymanızda yarar var.Yavru döneminde iyi bir karma akvaryum balığı olsada büyüyünce agresifliğinden karma akvaryumlar için uygun olmayabilir.
Üç Noktalı Gurami (Trichogaster trichopterus)
Latince Adı: Trichogaster trichopterus
Habitatı ve Anavatanı: Borneo, Malezya, Tayland'ın yavaş akan, bol bitkili, temiz, sığ suları.
Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.
Davranış Biçimi: Barışçıl.
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl.
Yüzme Seviyesi: Tüm seviyeler
Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin üst yüzgeci daha noktalı olur. Dişiler daha küçük fakat şişmandır.
Üreme: Erkeğe 4-5 dişiyle bir arada tutulmalı uygun balığı seçmesi sağlanmalıdır. Suda akım bulunmamalıdır. Erkeğin yaptığı yuvanın hemen altında çiftleşirler. Dişi 500-1200 arası yumurta yapar. Yumurtlamadan sonra dişi, yavrular serbest yüzmeye başladıktan sonra da (4-5 gün sürebilir) erkek çıkarılmalıdır. Yavrular yavaş gelişir. Büyüyen yavrular küçük kalanların yanından ayrılmalıdırlar.
Sıcaklık: 24-28 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 80 lt
Su Sertliği: Yumuşak-Orta
pH: 7
Zorluk Seviyesi: 1
Genel Yorum: Diğer Guramilerle, Corylerle, Tetralarla iyi geçinir. Akvaryumun kenarları bitkilerle dekore edilmeli ortada yüzme alanı bırakılmalıdır. Diğer Guramiler gibi, İnci Gurami de sığ akvaryumlardan hoşlanır. Cichlid gibi agresif türlerle beslenmemelidirler. Barışçıl bir karma akvaryum balığıdır. Diğer Guramiler gibi uzun ventral yüzgeçlerinin ucunda tat alma duyuları vardır. Sivrisinek lavrası, pul yem, beyaz kurtun yanında haşlanmış ıspanak da verilmelidir.
İlgili Makaleler: İnci Gurami Üretimi (Trichogaster leeri)
Bilgilerin Açıklaması
Davranış Biçimi: Balıkların karma tanklardaki davranış biçimidir. Üreme döneminde hemen her canlının daha saldırganlaştığını göz önünde bulundurmak gerekir.
Yüzme Seviyesi: Balığın doğal şartlarda nerede yüzdüğü ile ilgili bilgidir.
En Fazla Büyüdüğü Boy: Balığın geldiği en büyük boydur. Genellikle bu boya gelmesi zorken, bazı bireylerin bu boyu geçtiği de görülebilir.
En Az Akvaryum Hacmi: Balığın karma tankta rahat yaşayabilmesi için gerekli minimum hacimdir. Üretim tankları gibi 2 balığın bulunduğu durumlarda daha küçük tanklar kullanılabilir. Sırasıyla; balığın ortalama boyuna, hareketliliğine ve narinliğine bakılarak değerlendirilmiştir.
Zorluk Seviyesi: 1 en kolay, yeni başlayanlar için uygundan. 5 en zor, sadece uzman akvarisltere uzanan balığın akvaryum şartlarında beslenmesini zorluğu ile ilgili bilgi.
Öpüşen Gurami (Helostoma temminckii)
Helostoma temminckii (Öpüşen Gurami)
Yeni Tür Önerisi - Hata Bildirme
Latince Adı: Helostoma temminckii
Habitatı ve Anavatanı: Tayland
Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.
Davranış Biçimi: Barışçıl.
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl.
Yüzme Seviyesi: Tüm Seviyeler
Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı üreme dönemi şişer.
Üreme: Diğer labirentliler gibi su üstüne köpükten yuva yapmazlar. Yüzlerce hatta sayısı bine varan yumurta dökerler. Yumurtalamadan sonra anne baba akvaryumdan ayrılmalıdır.
Sıcaklık: 24-28 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 300 lt
Su Sertliği: Yumuşak-Orta
pH: 6.5 - 7.5
Zorluk Seviyesi: 2
Genel Yorum: Labirentli balıklar az oksijen bulunan suzlarda yaşamak için evrimleşmişlerdir. Su bol oksijenli de olsa solungaçları yeterli oksijen alamaz bu yüzden ara sıra su yüzeyine çıkarak hava alırlar. Adlarını öpüştükleri için alırlar, öpüşmelerinin nedeninin güç gösterisi olduğu sanılmaktadır.
Bilgilerin Açıklaması
Davranış Biçimi: Balıkların karma tanklardaki davranış biçimidir. Üreme döneminde hemen her canlının daha saldırganlaştığını göz önünde bulundurmak gerekir.
Yüzme Seviyesi: Balığın doğal şartlarda nerede yüzdüğü ile ilgili bilgidir.
En Fazla Büyüdüğü Boy: Balığın geldiği en büyük boydur. Genellikle bu boya gelmesi zorken, bazı bireylerin bu boyu geçtiği de görülebilir.
En Az Akvaryum Hacmi: Balığın karma tankta rahat yaşayabilmesi için gerekli minimum hacimdir. Üretim tankları gibi 2 balığın bulunduğu durumlarda daha küçük tanklar kullanılabilir. Sırasıyla; balığın ortalama boyuna, hareketliliğine ve narinliğine bakılarak değerlendirilmiştir.
Zorluk Seviyesi: 1 en kolay, yeni başlayanlar için uygundan. 5 en zor, sadece uzman akvarisltere uzanan balığın akvaryum şartlarında beslenmesini zorluğu ile ilgili bilgi.
Kalın Dudaklı Gurami (Colisa labiosa)
Boy:10 cm kadar büyüyebilirler
Sıcaklık:Sıcaklık 26-28 derece aralarında olmalıdır.
Ph:6.5-7.5 arasında olması tavsiye edilir.
Sertlik:Sertlik ise yumuşak-orta olmalıdır ama üremeler için yumuşak su oldukça önemlidir.
Üreme:Erkek yuva oluşturmak için su yüzeyinden oksijen alarak su yüzeyinde köpükten yuva yapar.Dişi bu yuvanın altında yumurtaları dökerken erkekte birer birer döller.Sonra erkek düşen yumurtaları yuvaya taşır ve ondan sonra yuvayı çok sert bir şekilde korur.Bu yüzden dişi kalın dudakı guraminin çıkarılması balığınızın stresini büyük oranda azatacaktır.
Davranış Biçimi: Davranış biçimi hem kendi hemde başka türlere karşı oldukça barışçıldır.Ama sadece her balıkta olduğu gibi sadece üreme dönemlerinde agrasifleşir.
Genel Yorum:Barışçıl bir balıktır.Diğer guramiler ve amerikan tetralarıyla iyi geçinir.Beslenme biçimi etçil-otçuldur.Akvaryumunuzun üreme dönemlerinde su seviyesinin azaltılması kalın dudaklı guramileriniz açısından yararlı olacaktı.Dekorda ise kenarla bitki konulması ortada ise geniş bir yüzme alanı bırakılması balığınız açısından oldukça yararlı olacaktır.Adındanda anlaşılabileceği gibi diğer guramilerden ağız dudak bölgesi daha geniş ve kalındır
Anavatanı Tayland ve Borneo olan bu balık 15 cm. boya ulaşabilir.En az 150 litrelik bir akvaryumda bakılması önerilir.
Bakımı tecrübe gerektirir.pH 6,8 olmalıdır. 27°C sıcaklık idealdir.Diğer labirentliler gibi su yüzeyine köpükten yuva yaparlar.Altın gurami ve mermer gurami, üç benekli guraminin değişik varyasyonlarıdır.
Renk farkı dışında herhangi bir farkı yoktur. Mermer gurami aslında doğal bir balık değildir, tesadüfen genleriyle oynanarak ortaya çıkarılmış ve akvaryum dünyasında yayılmış bir türdür .
alıntı
Beta (Betta splendens)
Ülkemizde genelde fanuslarda ve bardaklarda satılan bu balıklar yaşatılma şekli açısından hak etikleri yeri bulamamış ticari kaygılar yüzünden üstün körü yaşatılmaya çalışılan narin ve asil balıklardır. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Fanuslarda satılmalarının nedeni Labirent olarak adlandırılan bir solunum sistemlerine daha sahip olmalarıdır. Labirentliler grubuna giren Güney Doğu Asya'nın bu kavgacı balığı genelde fanuslarda bakılmalarına rağmen en az 25 litrelik ( 30'luk ) akvaryumlarda bakılmalıdır. Davranış biçimleri gereği iki erkeği aynı ortamda yaşatamazsınız, sonuç mutlaka bir balığın kaybedilmesi olacaktır. Bunu erkek betanıza ayna tutarak test edebilirsiniz. Beslenmelerinde seçiçi davranmazlar, kaliteleli kuru yemler, canlı yemler ve dondurulmuş yemlerle beslenebilirler. Aynı akvaryumda dişi beta beslenebilir ama dişi beta bulmak hem zordur hemde dişi betanın erkeğin darbelerinden korunmak için formda olması ve akvaryumun büyük ayrıca bol bitkilendirilmiş olması gerekir. Üremeleri su yüzeyinde erkek betanın yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuveya taşır. Mümkünse dişi ile erkek ayrı akvaryumlarda bakılıp kondüsyon kazandırılmalıdır.
Cüce Gurami (Colisa lalia)
Cüce guramiler (Colisa Laila) genellikle guramilere göre daha ılımlı ve sakin olurlar. Mavi ve kırmızı ağıtlıklı olan renkleriyle dikkat çekerler. Beta, Cennet balığı, Gurami gibi türler Labirentliler olarak adlandırılır bunun nedeni bulundukları sudaki oksijen miktarı çok düştüğünde hayatta kalmalarını sağlayan labirent adı verilen ek solunum organlarınada sahip olmalarıdır, doğrudan havadan oksijen temin edebilirler. Tropik akvaryumlarda sakin türlerle rahatlıkla beslenebilir. Yemlenme olarak kaliteli pul ve granül yemler ayrıca canlı ve dondurulmuş yemler verilebilir. Erkek cüce guramilerin üreme zamanı veya diğer erkek guramiye büyüklüğünü göstermek için yüzgeçlerini açtığı andaki görüntüleri çok asil ve güzeldir. Erkekler arasında kovalamacalar olsa da birbirlerine fazla zarar veremezler, yinede akvaryumda 2 erkekten fazla cüce gurami beslenmemelidir, erkek dişi oranı 1 erkek 3 dişidir. Üremeleri için akvaryum suyunun yüksekliği düşürülmelidir. Üremeleri su yüzeyinde erkek cüce guraminin yaptığı köpük yuvada gerçekleşir, erkek yere düşen yumurtaları yuvaya taşır. Üreme bittikten sonra dişi mutlaka ayrı akvaryuma alınmalıdır. Yavrulara ilk etapta infuseria, biraz daha büyüdüklerinde ise Artemia verilmelidir.
Cikolata Gurami (Sphaerichthys osphromenoides)
Çok sakin bir türdür.Agresif balıkların yanında beslenmemesi gerekir.Filtrasyon çok yavaş olmalıdır.Akvaryumda akıntı biraz canlarını sıkabilir.Bol bitkili bir akvaryum ve mango kökleriyle mağaralar yapılabilir.Geniş yüzme alanları bırakılmamalıdır
(Yukadaki 3 balık çeşidi sitemizde ayrıntılı bilgi olarak mevcuttur.)
Cennet Balığı (Macropodus opercularis)
Habitatları,deniz seviyesinde bulunan ırmakların denizlere döküldüğü yerlere yakın yerler olduğu için tuza azda olsa tahammül edebilirler.50lt suya atılan bir çay kaşığı tuz cennet balıklarının sağlıklı yaşamasını sağlar.Akvaryumdaki bazı hastalıklara direnç kazanmasını sağlar.Bitkili ortamlarda yaşadıkları için akvaryuma bol bol bitki koymanızda yarar var.Yavru döneminde iyi bir karma akvaryum balığı olsada büyüyünce agresifliğinden karma akvaryumlar için uygun olmayabilir.
Üç Noktalı Gurami (Trichogaster trichopterus)
Latince Adı: Trichogaster trichopterus
Habitatı ve Anavatanı: Borneo, Malezya, Tayland'ın yavaş akan, bol bitkili, temiz, sığ suları.
Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.
Davranış Biçimi: Barışçıl.
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl.
Yüzme Seviyesi: Tüm seviyeler
Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin üst yüzgeci daha noktalı olur. Dişiler daha küçük fakat şişmandır.
Üreme: Erkeğe 4-5 dişiyle bir arada tutulmalı uygun balığı seçmesi sağlanmalıdır. Suda akım bulunmamalıdır. Erkeğin yaptığı yuvanın hemen altında çiftleşirler. Dişi 500-1200 arası yumurta yapar. Yumurtlamadan sonra dişi, yavrular serbest yüzmeye başladıktan sonra da (4-5 gün sürebilir) erkek çıkarılmalıdır. Yavrular yavaş gelişir. Büyüyen yavrular küçük kalanların yanından ayrılmalıdırlar.
Sıcaklık: 24-28 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 80 lt
Su Sertliği: Yumuşak-Orta
pH: 7
Zorluk Seviyesi: 1
Genel Yorum: Diğer Guramilerle, Corylerle, Tetralarla iyi geçinir. Akvaryumun kenarları bitkilerle dekore edilmeli ortada yüzme alanı bırakılmalıdır. Diğer Guramiler gibi, İnci Gurami de sığ akvaryumlardan hoşlanır. Cichlid gibi agresif türlerle beslenmemelidirler. Barışçıl bir karma akvaryum balığıdır. Diğer Guramiler gibi uzun ventral yüzgeçlerinin ucunda tat alma duyuları vardır. Sivrisinek lavrası, pul yem, beyaz kurtun yanında haşlanmış ıspanak da verilmelidir.
İlgili Makaleler: İnci Gurami Üretimi (Trichogaster leeri)
Bilgilerin Açıklaması
Davranış Biçimi: Balıkların karma tanklardaki davranış biçimidir. Üreme döneminde hemen her canlının daha saldırganlaştığını göz önünde bulundurmak gerekir.
Yüzme Seviyesi: Balığın doğal şartlarda nerede yüzdüğü ile ilgili bilgidir.
En Fazla Büyüdüğü Boy: Balığın geldiği en büyük boydur. Genellikle bu boya gelmesi zorken, bazı bireylerin bu boyu geçtiği de görülebilir.
En Az Akvaryum Hacmi: Balığın karma tankta rahat yaşayabilmesi için gerekli minimum hacimdir. Üretim tankları gibi 2 balığın bulunduğu durumlarda daha küçük tanklar kullanılabilir. Sırasıyla; balığın ortalama boyuna, hareketliliğine ve narinliğine bakılarak değerlendirilmiştir.
Zorluk Seviyesi: 1 en kolay, yeni başlayanlar için uygundan. 5 en zor, sadece uzman akvarisltere uzanan balığın akvaryum şartlarında beslenmesini zorluğu ile ilgili bilgi.
Öpüşen Gurami (Helostoma temminckii)
Helostoma temminckii (Öpüşen Gurami)
Yeni Tür Önerisi - Hata Bildirme
Latince Adı: Helostoma temminckii
Habitatı ve Anavatanı: Tayland
Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul.
Davranış Biçimi: Barışçıl.
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl.
Yüzme Seviyesi: Tüm Seviyeler
Cinsiyet Ayrımı: Dişilerin karnı üreme dönemi şişer.
Üreme: Diğer labirentliler gibi su üstüne köpükten yuva yapmazlar. Yüzlerce hatta sayısı bine varan yumurta dökerler. Yumurtalamadan sonra anne baba akvaryumdan ayrılmalıdır.
Sıcaklık: 24-28 C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 30 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 300 lt
Su Sertliği: Yumuşak-Orta
pH: 6.5 - 7.5
Zorluk Seviyesi: 2
Genel Yorum: Labirentli balıklar az oksijen bulunan suzlarda yaşamak için evrimleşmişlerdir. Su bol oksijenli de olsa solungaçları yeterli oksijen alamaz bu yüzden ara sıra su yüzeyine çıkarak hava alırlar. Adlarını öpüştükleri için alırlar, öpüşmelerinin nedeninin güç gösterisi olduğu sanılmaktadır.
Bilgilerin Açıklaması
Davranış Biçimi: Balıkların karma tanklardaki davranış biçimidir. Üreme döneminde hemen her canlının daha saldırganlaştığını göz önünde bulundurmak gerekir.
Yüzme Seviyesi: Balığın doğal şartlarda nerede yüzdüğü ile ilgili bilgidir.
En Fazla Büyüdüğü Boy: Balığın geldiği en büyük boydur. Genellikle bu boya gelmesi zorken, bazı bireylerin bu boyu geçtiği de görülebilir.
En Az Akvaryum Hacmi: Balığın karma tankta rahat yaşayabilmesi için gerekli minimum hacimdir. Üretim tankları gibi 2 balığın bulunduğu durumlarda daha küçük tanklar kullanılabilir. Sırasıyla; balığın ortalama boyuna, hareketliliğine ve narinliğine bakılarak değerlendirilmiştir.
Zorluk Seviyesi: 1 en kolay, yeni başlayanlar için uygundan. 5 en zor, sadece uzman akvarisltere uzanan balığın akvaryum şartlarında beslenmesini zorluğu ile ilgili bilgi.
Kalın Dudaklı Gurami (Colisa labiosa)
Boy:10 cm kadar büyüyebilirler
Sıcaklık:Sıcaklık 26-28 derece aralarında olmalıdır.
Ph:6.5-7.5 arasında olması tavsiye edilir.
Sertlik:Sertlik ise yumuşak-orta olmalıdır ama üremeler için yumuşak su oldukça önemlidir.
Üreme:Erkek yuva oluşturmak için su yüzeyinden oksijen alarak su yüzeyinde köpükten yuva yapar.Dişi bu yuvanın altında yumurtaları dökerken erkekte birer birer döller.Sonra erkek düşen yumurtaları yuvaya taşır ve ondan sonra yuvayı çok sert bir şekilde korur.Bu yüzden dişi kalın dudakı guraminin çıkarılması balığınızın stresini büyük oranda azatacaktır.
Davranış Biçimi: Davranış biçimi hem kendi hemde başka türlere karşı oldukça barışçıldır.Ama sadece her balıkta olduğu gibi sadece üreme dönemlerinde agrasifleşir.
Genel Yorum:Barışçıl bir balıktır.Diğer guramiler ve amerikan tetralarıyla iyi geçinir.Beslenme biçimi etçil-otçuldur.Akvaryumunuzun üreme dönemlerinde su seviyesinin azaltılması kalın dudaklı guramileriniz açısından yararlı olacaktı.Dekorda ise kenarla bitki konulması ortada ise geniş bir yüzme alanı bırakılması balığınız açısından oldukça yararlı olacaktır.Adındanda anlaşılabileceği gibi diğer guramilerden ağız dudak bölgesi daha geniş ve kalındır
Üç Benekli Gurami -Akvaryum Balığı Gurami-Gurami Hakında
Anavatanı Tayland ve Borneo olan bu balık 15 cm. boya ulaşabilir.En az 150 litrelik bir akvaryumda bakılması önerilir.
Bakımı tecrübe gerektirir.pH 6,8 olmalıdır. 27°C sıcaklık idealdir.Diğer labirentliler gibi su yüzeyine köpükten yuva yaparlar.Altın gurami ve mermer gurami, üç benekli guraminin değişik varyasyonlarıdır.
Renk farkı dışında herhangi bir farkı yoktur. Mermer gurami aslında doğal bir balık değildir, tesadüfen genleriyle oynanarak ortaya çıkarılmış ve akvaryum dünyasında yayılmış bir türdür .
alıntı