Kuş Kanatlarındaki Mükemmel Yaratılış

meridyen2

Kayıtlı Üye
Yaratılış Hakikatleri: Kuş Kanatlarındaki Mükemmel Yaratılış

iman_kuslar01.jpg


Kuşlar, Yüce Allah'ın bir mucizesi olarak her türlü hava koşulunda alçalıp yükselerek uçarlar; manevra yapar ya da kimi zaman kanat çırpmadan süzülürler. Allah bir Kuran ayetinde kuşlarda tecelli eden bu mükemmel özelliklerin tek yaratıcısının Kendisi olduğunu şöyle bildirmektedir:

Göğün boşluğunda boyun eğdirilmiş (musahhar kılınmış) kuşları görmüyorlar mı? Onları (böyle boşlukta) Allah'tan başkası tutmuyor. Şüphesiz, iman eden bir topluluk için bunda ayetler vardır. (Nahl Suresi, 79)

Kuşlar her kanat çırptıklarında kanatları altındaki havayı hızla aşağı doğru iterler. Bu hareket onların etki tepki prensibi sayesinde havada yükselmelerini sağlar. Kuş kanatlarının üst kısmı bombeli, alt kısımları düzdür. Bu şekil, kanadın üst tarafında, altına göre daha alçak bir basınç oluşturur. Hava basıncındaki bu fark, kanatları yukarı iterek kuşun yükselmesini sağlayan kaldırma kuvvetini oluşturur.

Herhangi bir cisim hava içerisinde hareket ettirildiğinde hareketine etki eden değişik kuvvetler ortaya çıkar. Bu kuvvetlere “aerodinamik kuvvet adı verilir. İşte kuşlar Yüce Allah tarafından var edilmiş bu aerodinamik kanatları sayesinde havada hareket ederken aynı zamanda taşıma kuvveti oluştururlar. Bu kuvvetle havada tutunabilirler. Tüyler, üst yüzeydeki havanın alt yüzeydeki havadan daha hızlı akmasını sağlayarak kuşun havalanması için özel bir yapıda yaratılmışlardır. Böylece kanatlar üzerindeki hava basıncı da azaltılır. Kanatlar üzerindeki bu kaldırma etkisine "Bernoulli etkisi" denilir. Kuşlarda bu etkinin sağlanması için uçuş tüyleri asimetriktir. Ayrıca uçuş esnasında hava ile doğrudan temasta olan ön uçta, daha küçük bir tüy kanadı vardır. Kuşun kanadındaki kompleks aerodinamik prensipler, uçak kazalarının en temel nedeni olan hava boşluğunun olumsuz etkilerini azaltıcı bir mekanizma içerirler. Kuşun kanat ucunda bulunan yarıklar da, hava akımının bir kısmını geçirirler.

Diğer yandan kuşlar uçmak için gereken yükselmeyi, ileri doğru hareket ederek sağlarlar. Bunun için kanatlarındaki birincil ve ikincil tüyler olarak adlandırılan tüyleri kullanırlar. Kanat aşağı doğru çırpılırken, birincil tüyler uçakların pervaneleri gibi iş görür. Tüyler öyle kusursuz bir açıyla dururlar ki, alçak basınçla karşılaşan tarafları kuşun ön tarafında kalır. Bu durum kuşu yukarı doğru çeker. İkincil tüyler de özellikle kuyruğun yukarı çekilmesine ve kanadın çırpılmasına katkıda bulunur. (yaratilis.com)

Kuşların yükselirken, kanatlarını ileri ve yukarı doğru güçlü bir biçimde hareket ettirmeleri gerekir. Ancak bu işlem sırasında vücudun sürüklenmesini önlemek için kanatların vücuda yaklaştırılması gereklidir. İşte kuşların böyle önemli bir hareketi gerçekleştirebilmeleri için ciddi bir kas gücüne ihtiyaçları vardır. Nitekim en küçük kuş türlerinden biri olan sinekkuşlarının bile vücut ağırlıklarının %30’u bu uçuş kaslarından oluşmaktadır.
(makale harun yahya)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst