` Nur ~
Bayan Üye
Tüketiminde dünya ikincisi olduğumuz kuru yemişi, ölçülü miktarda almanın sağlıklı yaşama katkı sağlayacağı vurgulandı.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, kuru yemişin insan sağlığına yararına ilişkin bilimsel yayınların bulunduğunu söyledi.
''Kuru yemişin aşırı şekilde değil, ölçütlü tüketilmesi iyi kolesterolü artırır'' diyen Türk, özellikle fındık, Antep fıstığı, kabak çekirdeğinin kanda iyi kolesterolün lehine bir artışa neden olduğuna işaret etti.
Bunun da kalp krizi ve beyin kanamasının nedeni olan damarlarda kireçlenmeyi azalttığını belirten Türk, şunları söyledi:
''Ancak kuru yemişin yararı, kesinlikle aşırı tüketilmesi gerektiği şeklinde değerlendirilmemeli... Aşırı kuru yemiş tüketmek sağlayacağı yarardan çok aşırı kalori alınması gibi bir sakıncaya neden olur. Bu nedenle ölçülü miktarda, günde bir kaç çeşitten toplam bir avuç gibi ölçülerde tüketilmelidir.''
TÜKETİMDE DÜNYA İKİNCİSİYİZ
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar da Türklerin kuru yemiş tüketim alışkanlığının yüzyıllara dayandığını, bunun misafirperverlik kültürüyle birlikte topluma yerleştiğini dile getirdi.
Türkiye'nin, tüm kuru yemiş çeşitleri baz alındığında dünyada en fazla kuru yemiş tüketen ikinci ülke olduğunu dile getiren Karapınar, ''Bu, bizim kuru yemiş tutkunu bir toplum olduğumuz anlamına geliyor. Yapılan araştırmalar günde 50 gram fındık yiyen bir kişinin ömür boyu kolesterol sorunu yaşamayacağını ortaya koyuyor'' dedi.