kore eğitim sistemi

natli

Banned
Kore Eğitim Sistemi

Kore'de çocuklar 6 yaşında 6 yıllık ilkokul ile eğitim serüvenine başlıyorlar. 12 yaşından 14 yaşına kadar 3 yıllık ortaokul, 15 yaşından 17 yaşına kadar 3 yıllık lisede okuyorlar. Bu yaştan sonra 4 yıllık üniversiteye başlıyorlar. Bunların dışında 2 yıllık ön lisans ve meslek okulları da vardır.

Kore devleti eğitim sistemine oldukça önem vermektedir. Sadece Seul kentinde 2770 okul bulunmaktadır. Bunların 1370'i anaokulu, 512'si ilkokul, 352'si ortaokul, 15'i yüksekokul ve 36'sı üniversitedir.

Kore'de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar yabancı dilde eğitim veren okullara kendi seçimleri doğrultusunda eğer ikametleri varsa kaydolabiliyorlar.

Anaokulu

Burada çocuklar ilkokula hazırlanır ve ortalama günde 3 saat burada bulunurlar.

İlkokul

Burada amaç çocuklara temel eğitim vermek ve onları duyarlı bir vatandaş olma yolunda ilk adımlarını atmalarında yardımcı olmaktır. Yılda yaklaşık 220 gün süren bu eğitim döneminde ahlak eğitimi, Kore dili, toplumsal incelemeler, matematik, fen, müzik, resim, el sanatları, beden eğitim ve kabiliyetlerini keşfetmelerini sağlayan dersler ve eğitimler verilir.

İlkokul öğretmenlerinin tamamı 4 yıllık üniversite mezunudur.

Ortaokul

İlkokulu bitirmiş olan 12-14 yaşlarındaki çocuklar ortaokula başlamaya hak kazanır. 11 temel yada zorunlu dersten oluşan bu dönem de mesleki kurslar ve seçmeli derslerle mesleki yönlendirme yapılır.

1970 yılında ortaokullarda ki öğrenci-öğretmen oranı 42,3 iken bu rakam 2000 yılında 20.1 olmuştur.

Lise

Liseye girişte öğrenciler kendilerine tamamıyla yön verecekleri bir döneme gelmiş olurlar. Kişinin karakteri, yaratıcılığı, analitik düşünme yeteneği, kabiliyetleri ve hedefleri doğrultusunda bir liseye giderler. Ülkede liseler 2 farklı lise vardır. Genel ve meslek liseleri olmak üzere ikiye ayrılan liseler özellikle mesleki açıdan oldukça iyi eğitim vermektedirler. Meslek liselerine (tarım, teknisyen, ticaret, deniz incelemeleri) girecek öğrencilerin bir çok seçeneği vardır. Her okul kendi yaptığı özel bir sınavla öğrenci alır. Genel liselerde ise fen, yabacı dil, resim alanında çalışan özel alan okulları da vardır.

Üniversite

Ülkede yüksek öğrenim 7 kategoride eğitim vermektedir.

1- Kolej ve Üniversiteler
2- Endüstri Üniversiteleri
3- Eğitim Üniversiteleri
4- Küçük Kolejler
5- Havacılık ve Haberleşme Üniversiteleri
6- Teknik Kolejler
7- Çeşitli Enstitüler

Lisedeki başarı durumu, bu program için yeterliliği ve ülke çapındaki bir sınav sistemi ile üniversitelere öğrenciler kabul eldir. Bunun yanında bazı üniversite ve enstitüler kendi yaptıkları sınavlarla öğrencileri alırlar.

Devlet üniversite eğitiminde aşırı yüklenme ve çeşitliliği kontrol altına almaya çalışımakta ve üniversiteye gelen öğrenciye uzmanlaşmak istediği konu ile ilgili en uygun eğitimi vererek ne yapacağını ve nasıl yapacağını bilen bireyler yetiştirmeye çaba göstermektedir. Ayrıca üniversiteler kendi çalışma alanlarıyla ilgili olarak özel sektörle iş birliği yapmakta karşılıklı bilgi alışverişi ile birlikte daha kaliteli bir eğitim ortamının yaratılmasında çalışmaktadırlar.
 
---> kore eğitim sistemi

Yeteneklere göre okulları alımları çok güzel.kore ayrı ya..
 
---> kore eğitim sistemi

bulduklarımı sizlerle paylaşacağim


kore hayranları buraya
 
---> kore eğitim sistemi

GÜNEY KORE'DE DİN / RELIGION IN SOUTH KOREA
Güney Kore'de geleneksel Budist inancı ile büyük oranda artan Hristiyan nüfusu (Katolik Hristiyanları ve Protestanlarla birçok mezhep) önemli yer tutmaktadır. İki dine ait uygulamalar Kore Konfüşyüsçülüğü'nün etkisinde Joseon Hanedanlığı süresince resmi ideoloji olarak 500 yıl süreyle kalmıştır. Kore Şamanizm'i de Kore Yarımadası'na özgü bir dindi.

NÜFUSA GÖRE İSTATİSTİKLERLE DİN
Ateizm %46.5
Budizm %22.8
Protestanlık %18.3
Roma Katolik Kilisesi %10.9
Diğer Dinler %0.7
Won Budizm %0.3
Konfüçyüsçülük %0.2
Cheondoizm %0.1
İslamiyet %0.1

Güney Kore devletinin derlediği 2005 istatistiklerine göre nüfusun yaklaşık % 46.5'i Atezim'i tercih etmektedir.

Dini popülasyonun % 29.3'ü Hristiyan (% 18.3'ü Protestanlar ve % 10.9'u Katolikler), % 22.8'i Budist ve diğerleri Jeungizm, Daesunizm, Cheondoizm, Taoizm, Konfüçyüsçülük ve Won Budizm gibi yeni dini akımlara mensuptur.

Korelilerin küçük bir azınlığı da İslam dinine inanmaktadır. Resmi dinlere inananlar büyük metropol alanlarda en yüksek dilimlere sahiptirler: Seoul'de % 49.9, Busan'da % 46.1, Daegu'da % 45.8. Güney Kore, Doğu Asya'da ya da Güneydoğu Asya'da Filipinler ve Doğu Timor'un ardından üçüncü en büyük Hristiyanların yüzdeliğine sahiptir.

Hristiyan grupların dışında, dürüst bir biçimde açık ve seçik olarak inananlar ve inanmayanlar arasında yaşayanlar da bu istatistikte yer almaktadır. Örneğin, Budistler veya Konfüçyüsçüler tarafından teşhis edilebilmiş zorla veya kişiye özel kriterler yoktur. Diğer ülkelerde de var olmakla beraber, Kore'deki mülteci ırkı Budistler ile Budist olmayanlar olarak ayrılmaktadır. Resmi grupların dışındaki birçok kişi de bu geleneklerin derin etkisinde kalmaktadır. Ayrıca Koreliler arasında, Budist tapınağında ibadet etmek, Konfüçyüsçü atalar için yapılan törenlere katılmak ve hatta bir şamana danışmak ve bir kuta sponsor olmak acayip görülmemektedir. Bundan başka, istatistikte yer alan bilgilerde yeni dinlere mensup olanların sayısı olduğundan daha aşağı gösterilebilir. Bazı kaynaklar Ch'ongdoyo taraftarlarının 1 milyonun üzerinde olduğunu söylemektedir.

Dinsel ifadenin büyük çeşitliliğiyle, Güney Kore'nin sosyal gelişiminde dinin rolü karmaşık oldu. Bazı gelenekler ibadet törelerinden ziyade önemli kültürel özelliklere bağlı bulunmaktadır. Konfüçyüsçülük önemli bir sosyal etik olarak kalmıştır; etkisi Korelilerin eğitime atfettikleri yaygın şekliyle ortaya çıkmaktadır. Hristiyanlık modernleşme ve sosyal reformla kimliğini saptamıştır. Modern Güney Kore'de birçok Hristiyan gibi eski muhalefet lider Kim Dae Jung da bir Katolik olarak açık bir ifadeyle insan haklarını savunmuş ve hükümeti eleştirmiştir. Kentsel Endüstriyel Misyonu gibi Hristiyan-destekli organizasyonlar, işçi organizasyonlarının ve birlik hareketlerinin gelişmesine yardımcı olmuştur. Her iki geleneksel inançta Hristiyanlıkta yeni dinler şaşırtıcı değişiklik ve çeşitlilikle ilerlemektedir. Küçük ve geçici olmalarına karşın 1800'lerin sonlarında Güney Kore'de 5000 kadar yeni din olduğu tahmin ediliyordu.
 
---> kore eğitim sistemi

korede öğretmenlik

Dünyanın hiçbir yerinde öğretmenler Güney Kore'deki kadar kıymetli değil... Eğitime büyük önem veren ülkede zengin ve popüler olmanın en iyi yolu öğretmen olmak... Bazı öğretmenlerin yıllık kazancı 4 milyon doları buluyor. Türkiye'de ise öğretmenlerin maaşı OECD ortalamasının yarısı bile değil...

Türkiye'de öğretmenler yıllık 21 bin dolar kazanıyor. Bu rakam, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD'nin ortalamasının yarısı bile değil...

Güney Kore'de ise ögretmen olmak çok kazançlı ve popüler bir meslek; özellikle branşınız matematik ve teknoloji ise...

Ülkede e-öğretim sistemiyle dersler kameralara kaydediliyor; hem CD'lere kopyalanıyor hem de internet ortamında yayınlanıyor.

Araştırmacı Ryu Hangu, "Digital avantajların geliştirilmesiyle birlikte dersler kopyalanabiliyor ve elden ele ulaşıyor. Bununla birlikte internet sınıflarının oluşmasıyla özel ders veren öğretmenlerin popülerliği de artıyor" diyor.

Güney Kore'de bu sistemle bir öğretmen yılda 4 milyon dolar kazanabiliyor.

Matematik dersleri veren Woo Hioncel popüler öğretmenlerden biri. Hioncel, web sitesiyle 50 bin dolayında öğrenciye internet üzerinden ders veriyor.

Öğrenci Cho Ukyen, onun için, "O şu an çok ünlü biri. Çok eğlenceli bir insan, herkese saygı gösteriyor. Hatta lakabı bile Matematiğin Tanrısı" diyor.

Güney Kore'de üniversite hayalleri kuran öğrenciler günde yaklaşık 10 ile 12 saat ders görüyor. Çünkü özel dersler üniversiteye girişte anahtar konumda.

Geçen yıl 4 öğrenciden 3'ünün özel ders aldığı Güney Kore'de sektördeki yıllık kazanç 16 milyar doları geçiyor.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst