Köpük Tedavisinin Yan Etkileri

Saglik123

Banned
Ameliyatsız varis tedavisine yönelik kullanılan en yaygın yöntem köpük tedavisidir. Bir çok sağlık probleminin tedavisi için kullanılan yöntemlerde yan etki görülebilir. Aynı faktör varis için de geçerlidir.

Fakat burada bilinmesi gereken nokta yan etkilerin doktorun tecrübesi ile orantılı olduğudur. Yani doktor tecrübeli ise yan etkilerinde meydana gelme olasılığı o kadar düşüktür.

Köpük tedavisinde ki amaç genişleyen yani varis oluşumuna yol açan damarın içerisine ilaç enjekte edilmesidir. Enjekte edilen ilaç damarı tahriş ederek, tamamen tahrip olmasını sağlar ve işlevini yitirir. Dolayısıyla varis bu şekilde ortadan kalkar.

Görülebilecek yan etkileri şu şekilde sıralayabiliriz.

Köpüğün damar dışına kaçması; İlacın hatalı bir şekilde damara değil, dışına enjekte edilmesi sonucunda damarın göreceği tahriş etkisi cilde yansır ve yara meydana gelir. Fakat meydana gelen bu yara çok önem teşkil etmez, küçük bir tedavi sonucunda iyileşir.

Leke Oluşması; İlaç enjekte edildiğinde ciltle temas etmesi durumunda bölgesel bir leke oluşabilir. Bu leke bir süre sonra kendiliğinden düzelmektedir. Kişiye göre değişen düzelme süresi 8 ayı bulabilir.

Ağrı; Bu bir yan etki değildir. Köpüğün damarda yarattığı tahrişin bir sonucudur. Çoğunlukla 1-2 haftadan fazla sürmez. Soğuk kompres uygulandığı zaman kişide büyük oranda rahatlama sağlar.

Morluk; Bir yan etki sayılmaz. İğnenin girdiği yer ve çıkan kana göre oluşumu değişebilir. Bu morarmalar en geç 2 hafta sonunda kendi kendine iyileşir ve hiç bir iz kalmaz.

Şişlik; Köpüğün enjekte edildiği bölgelerde şişlikler meydana gelir. Bu yan etki değil, uygulamanın etkisini gösteren bir durumdur.

Emboli; Teoride bir pıhtı meydana gelerek başka organlara zarar vereceği düşünülüyor olsa da, henüz dünya da gerçekleşmiş bir yan etki durumu söz konusu değildir.

Köpük Tedavisinin Riskleri
Köpük tedavisinin uygulanmakta olduğu süreçte herhangi bir risk görülmemiş ve tespit edilmemiştir. Dünya üzerinde bir çok varis vakasında en yaygın şekilde kullanılan varis tedavisi köpük yöntemidir. Riskinin olmadığı bilinmektedir fakat hamilelerde uygulanması önerilmez. Aynı şekilde hemofili rahatsızlığı olan kişilere uygulanması da önerilmez.

Köpük Tedavisinin Zararları
Köpük vücuda enjekte edildikten sonra böbrekler aracılığıyla vücuttan dışarı atılmaktadır, dolayısıyla vücutta birikme gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece enjekte edildiği bölgede etki yarattığından daha farklı organ ya da dokulara bir zararı olmaz. Zehirleme ya da genetik bozukluğa yol açma gibi bir ihtimali yoktur.

Kaynak : Damar Hastalıkları Cerrahisi - Prof. Dr. Cüneyt Köksoy
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst