Konsey’de ‘Mavi Marmara’ya atıf

Until The Grave

fσяυм ρяє&#
Prenses
Razi CANİKLİGİL / NEW YORK

Cumhurbaşkanı Gül, BM Güvenlik Konseyi Başkanı olarak yayınladığı bildiride, İsrail’in Mavi Marmara gemisine yönelik kanlı saldırısına da atıfta bulundu.

Gül, bildiride, “Güvenlik Konseyi, sivillerin korunmasına olan güçlü desteğini yineler ve silahlı çatışmalarda kadın ve çocuklar başta olmak üzere sivillerin korunmasının, çatışmaların çözümüne yönelik kapsamlı stratejilerin önemli bir unsuru olmasına ihtiyaç bulunduğunu teyit eder” sözlerine yer verdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasındaki rolünün ve etkinliği konulu toplantısında Konsey adına önceki gün Güvenlik Konseyi Başkanı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yayınlanan bildiride, İsrail’in Mavi Marmara gemisine yönelik kanlı saldırısına atıfta bulunuldu. Cumhurbaşkanı Gül, bildiride şu ifadelere yer verdi:
İsrail’in sıkıntısı
“Güvenlik Konseyi, sivillerin korunmasına olan güçlü desteğini yineler ve silahlı çatışmalarda kadın ve çocuklar başta olmak üzere sivillerin korunmasının, çatışmaların çözümüne yönelik kapsamlı stratejilerin önemli bir unsuru olmasına ihtiyaç bulunduğunu teyit eder. Uluslararası insani hukuk ve insan hakları hukuku ihlallerinin cezasız bırakılmaması gerektiğini ve bu yöndeki iradesini yineler.” ABD, İsrail’in karşı çıkabileceği karar ve açıklamaları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yıllardır engelliyor. Türkiye’nin dönem başkanlığının bugünlere denk gelmesinin bu nedenle en çok İsrail’i üzdüğü belirtiliyor.
Barışı korumak
Türkiye adına “Barışı korumak, barışı inşa etmek” başlıklı zirve toplantısında da ulusal beyanda bulunan Gül, Güvenlik Konseyi’nin bundan sonraki dönemlerde, Konsey üyesi olmayan ülkelerle daha fazla etkileşim içinde olması, şeffaf ve geleceğe dönük bir tavır sergilemesi gerektiğini vurguladı. Gül, zirvedeki beyanında Konsey’in ayrıca, erken uyarı ve değerlendirme yeteneklerini geliştirmesi, esnek finansman mekanizmalarına kavuşması ihtiyacı bulunduğunu da kaydetti.
Stratejik konum
Yayınladığı beyanında Gül, Güvenlik Konseyi’ndeki görüş alışverişinin Türkiye için özellikle önem taşıdığını söyledi. Gül, Türkiye’nin Balkanlar’dan Ortadoğu’ya, Karadeniz ve Akdeniz’den Kafkaslar ve Orta Asya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada birçok klasik ve asimetrik risk ve tehdidin kesiştiği stratejik bir konumda bulunduğunun altını çizdi.
New York’ta ikili görüşmeler
CUMHURBAŞKANI Gül, New York’taki programı sırasında devlet başkanlarıyla ikili görüşmelerini de sürdürdü. Gül, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı için kullandığı odada kendisini ziyaret eden Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ile bir süre görüştü. Gül kendisini ziyarete gelen konuklarına lokum ikramına da devam etti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a ikramda bulunduktan sonra, “Umutsuz olmayın, çalışmalarınızı sürdürün, sadece Türkiye değil, dostlarınız, uluslararası toplum arkanızda, Türkiye olarak size desteğimiz sürecek” mesajını verdi.
Alkışlar Gül’e
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, BM Genel Kurulu’nda eşinin konuşmasını dikkatle dinledikten sonra uzun uzun alkışladı. Hayrünnisa Hanım, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un eşi Ban Sun Taek tarafından verilen çay davetine de katıldı. Ban’ın New York’taki rezidansında düzenlenen çay davetinde, Hayrünnisa Gül, ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama ile de bir araya geldi.
İsrail karşıtı tasarıya ret
ULUSLARARASI Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) genel kurul toplantısına Arap ülkelerinin sunduğu “İsrail’in nükleer yetenekleri” konulu karar tasarısı, 51 aleyhte oyla reddedildi. Ortadoğu’da nükleer silah sahibi tek ülke olduğu belirtilen, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na (NPT) taraf olmayan ve nükleer tesislerini UAEK’nın güvence denetimlerine açmayan İsrail’i, NPT’ye taraf olmaya ve nükleer tesislerini denetime açmaya çağıran karar tasarısı için yapılan oylamada, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 46 ülke ‘Evet’ oyu kullanırken, 51 ülke ‘Hayır’ dedi. 23 ülke ise çekimser kaldı. Oylamada ABD ile AB üyesi ülkelerin tümünün ‘Hayır’ oyu kullanması dikkati çekti.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst