Kolbastı Oyunu Konyayı Bastı
Karadeniz'de paylaşılamayan kolbastı oyununa ilgi her geçen gün artıyor.
Karadeniz'de paylaşılamayan kolbastı oyununa ilgi her geçen gün artıyor.
Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Halk Oyunları Topluluğu'nun üniversite öğrencilerinden gelen talep üzerine açtığı kolbastı kursuna bin 500 kişi müracaat etti. Üniversite, bunun üzerine Türkiye'nin en büyük kolbastı ekibini kurmak için kolları sıvadı.

Trabzonsporlu futbolcuların galibiyet sonrasında sahada oynamalarıyla bir anda popüler hale gelen kolbastı, üniversite öğrencilerinin de ilgisini çekiyor. Giresun ile Trabzon'un arasını açan oyunun hangi ile ait olduğu tartışması devam ederken Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu tarafından açılan halk oyunları kursu içinde en büyük ilgiyi kolbastı gördü. 76 bin öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede farklı fakültelerden bin 500 civarında kişi kolbastı kursuna müracaat etti. Önceki yıllarda kurslara katılacak öğrenci bulamakta zorlanan Halk Oyunları Topluluğu yetkilileri ise müracaatların fazla olmasından memnun. Eğitmenler, kapalı spor salonunda planladıkları kursa rekor müracaatın yapılmasının ardından iki ay sürecek kolbastı eğitimlerini üniversite kampusunda ya da stadyumda yapmayı planlıyor. Türkiye'nin en büyük kolbastı ekibi unvanını elde edecek topluluk içinde yer almak isteyen öğretim görevlileri bile var.
Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu sorumlusu öğretim görevlisi Kadir Ersan Bilgin, kolbastıya yoğun ilgi gösteren öğretim üyelerinden de bir ekip kurmayı planladığını anlattı. Daha önce halk oyunlarına müracaat edenlerin sayısının bir elin parmağını geçmediğini kaydeden Bilgin, iki hafta içinde Türkiye'nin en büyük kolbastı ekibini kuracaklarını belirtti. Üniversitede okuyan yabancı öğrencilerin de kolbastı öğrenmek için başvurduğunu dile getiren Kadir Ersan Bilgin, " Üniversitemiz bünyesindeki halk oyunları topluluğu için her yıl kurs açıyoruz. Kurslara katılan öğrencilerin sayısı oldukça az oluyordu. Bazen öğrencileri ikna ederek bu kursları açıyorduk. Karadeniz oyunlarından biri olan kolbastı popüler hale gelince üniversitemizde de bu oyunu öğrenmek isteyen öğrenci sayısında adeta patlama yaşanıyor. İlginin beklenenin üzerinde olması nedeniyle spor salonuna sığmıyoruz. Çalışmalarımızı futbol stadında ya da daha uygun bir alanda yapacağız. Topluluk olarak, horon, halay, zeybek oyunları ile Bolu, Çankırı ve İzmir gibi illerin oyunlarını da kurs bünyesinde açtık. Bu oyunlara talep 5-6 kişiyi geçmiyor" dedi.
Medya desteği ile her dönem bazı oyunların popüler hale geldiğini aktaran Bilgin, kimi Avrupa ülkelerinin halk oyunu sayısının 5-6 civarında olmasına rağmen Türkiye'nin bilinen 13 bin çeşit halk oyunu türü olduğunu kaydetti. Halk oyunlarının televizyon dizileri ya da yapılan sanatsal ve sportif etkinliklerin ardından popüler hale gelmesinin sevindirici olduğunu söyleyen Kadir Ersan Bilgin, "Bundan birkaç yıl önce bir televizyon dizisinde yer alan sahnelerin ardından zeybek popüler olmuştu. Şimdi de bir Karadeniz yöresinin oyunlarından olan Kolbastı gündemde. Bu her dönem değişir. İlerleyen günlerde Aşuk-Maşuk olur, ya da bir başka yörede oynanan bir oyun olabilir" ifadelerini kullandı.
Üniversite Halk Oyunları Topluluğu'na her ülkeden teklif yağıyor
2008 yılında Polonya'da 26 ülkenin katılımıyla düzenlenen halk oyunları yarışmasında Türkiye'yi temsil ederek dünya birinciliği elde eden SÜ Halk Oyunları Topluluğu'na dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda teklif geliyor. Ekip, sponsor sorununu aşabilirse Almanya, İngiltere, İsviçre gibi 7 ülkede Türkiye'yi temsil edecek.