Kol Şişmesi Nedenleri

Heulwen

Kayıtlı Üye
Kol Şişmesi Nedenleri

Her şeyin başı sağlık diye güzel bir söz vardır. Ancak bazen istemesek de sağlığımız bozulabiliyor. Belli bir düzen ve ahenk içinde çalışan vücudumuz ve organlarımız zaman zaman teklemeler, aksamalar yapabiliyor. Bu durumda hemen paniğe kapılmamak en doğrusu ancak zamanında ve doğru müdahale de çok önemli. Bu yazımızda da bir sağlık problemi olan kol şişmesi nedenlerini araştırdık.

Kol şişmesi, kolun bir kısmında veya tamamında normal görünümünden daha şişkin olarak ödem birikmesi veya kas düğümlenmesi olarak adlandırılmakta. Tanımından da anlaşılabileceği gibi birden fazla sebebi var kol şismesinin. Herhangi bir ağrı sızı olmaksızın zaman içinde yavaş yavaş bir şekilde kol şişmesi meydana gelmişse bunun en büyük sebebi kol içindeki toplardamarın tıkanmaya başlamış olmasıdır. Kan normalinde damar içinde sıvı halde dolaşımını sürdürürken bir kesik veya yaradan dışarıya aktığında pıhtılaşma eğilimindedir. Kanın damar içinde pıhtılaşmadan dolaşması ise kanda bulunan protein dengesine bağlıdır. Bu denge şişmanlık, uzun süreli hareketsizlik, kanser, gebelik, felç gibi hastalık sebepli olabileceği gibi genetik faktörlerden dolayı da bozulabilmekte. İşte bu denge bozuldukça toplardamar içinde kan pıhtılaşmaya başlar. Pıhtılaşan kan damar yolunu tıkar ve arkadan hızla gelen kan kendine geçecek yeterli boşluk bulamadıkça damar içinde birikmeye başlar. İşte bu birikme de kol şişmesi olarak sirayet eder.

Bu durumda mutlaka tıbbi müdahale gereklidir. Kan sulandırıcı ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılan rahatsızlık ileri boyutlara ulaşmışsa cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durum daha çok yaşlı insanlarda görülmektedir. Gençlerde ise böyle bir durum daha çok genetik faktörlerden oluşabilir.

Bu sebebin dışında kol kaslarına alınan bir darbe veya kasların aşırı zorlanması sonucu kas içinde oluşan toksinlerin birikmesi sonucu, uzun süreli kol kullanılması ve zorlanması, kolun üzerine yatılması sonucu kol içindeki kan akışının azalması sonucu kolda kısa süreli şişmeler de görülebilir. Bunlar endişe edilecek durumlar değildir. Kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Süreci hızlandırmak için çeşitli kol egzersizleri yapılabileceği gibi kas gevşetici ve ağrı kesici özelliği olan dahili ve harici ilaçlar kullanılabilir. Ancak kas zedelenmelerine bağlı şişkinlikler 3-4 günden fazla sürede geçmemişse mutlaka bir uzman hekime görünmek gereklidir.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst