Klovireks-L

CaSPeR35

Kayıtlı Üye
Özellikleri

· Herpes simpleks (Tip I ve II), Herpes zoster, Herpes genitalis virüslerinin neden olduğu herpes virüs infeksiyonlarında etkin tedavi sağlayan antiviral bir ilaçtır.
· Viral DNA polimeraz ve replikasyon oluşmasını inhibe ederek antiviral etki gösterir.
· Vücut sıvı ve dokularına iyi bir şekilde dağılır.
· Viral yayılma sürecini kısaltır, ağrıyı azaltır.
· Deri lezyonlarının iyileşmesini hızlandırır.
· Etkisini doğrudan infekte hücreler üzerine selektif olarak gösterir.
· Düşük toksisitelidir.

Endikasyonları

· Bağışıklık mekanizması zayıflamış erişkin ve çocuklarda görülen herpes simpleks virüsü (Tip I ve II) nin neden olduğu başlangıç ve tekrarlayıcı mukozal veya kutaneal herpes simpleks infeksiyonlarının tedavisinde
· İmmünosüpresan tedavi alan transplantasyon hastaları, HIV ile infekte hastalar ve kemoterapi alan hastalar dahil olmak üzere bağışıklık mekanizması zayıflamış hastalardaki herpes simpleks virüs (HSV) infeksiyonlarının profilaksisinde
· Ciddi herpes genitalis infeksiyonlarının başlangıç devresi tedavisinde ve oral asiklovir uygulanamayan hastalarda
· Herpes simpleks ensefalitinin tedavisinde
· Bağışıklık mekanizması zayıflamış hastalarda görülen varisella zoster virüsünün (VZV) neden olduğu herpes zoster infeksiyonları ve bağışıklık mekanizması zayıflamamış hastalardaki dissemine herpes zoster tedavisinde
· Oftalmik herpes zoster tedavisinde
· Yeni doğandaki dissemine HSV tedavisinde
· Bağışıklık mekanizması zayıflamış hastalarda görülen, VZV nin neden olduğu varisella infeksiyonlarının tedavisinde endikedir.

Kontrendikasyonları

Asiklovire duyarlı bireylerde kontrendikedir.
Uyarı ve Önlemler

KLOVİREKS–L yanlız intravenöz yoldan kullanılmalıdır; intramüsküler, subkutan , oral, lokal olarak ya da göz içine uygulanmamalıdır. Böbrek tübüllerinde oluşabilecek zedelenmeleri önlemek için, intravenöz enfüzyon şeklinde ve bir saatlik süre içinde verilmeli; önerilen doz ve tedavi süresine uyulmalıdır. Tedavi sırasında renal tübüllerde asiklovir kristalleşmesi oluşabilir; bu nedenle, serum kreatinin ve BUN yükselmeleri ile kreatinin klerans azalması izlenmelidir. Hastada bulunan böbrek hastalıkları, dehidratasyon, diğer nefrotoksik ilaçlarla beraber kullanımı ve uygulama koşullarına uyulmaması asiklovir tedavisinde böbrek fonksiyon bozukluklarının oluşmasını yükselten nedenlerdir. Oluşan böbrek fonksiyon bozuklukları birçok vakada geçicidir; kendiliğinden ya da elektrolit/su balansının düzenlenmesi, tedavinin durdurulması ile normale dönebilir. Ancak bu tip olayların akut böbrek yetmezliğine dönüşme olasılığını da unutmamak gerekir. Tedavi süresince yeterli hidratasyonun yapılması gerekir. En yüksek idrar konsantrasyonunun enfüzyonu izleyen ilk iki saat içinde oluşabileceği düşünülerek, böbrek tübüllerinde birikimi önlemek için yeterli idrar akımının sağlanması gerekir. Doz ayarlamalarının, gerektiğinde kreatinin klerans bulgularına göre yapılması zorunludur. Ciddi karaciğer ve böbrek hastalıkları, elektrolit dengesizliği ve nörolojik bozukluklar bulunan hastalarda, belirgin hipoksi vakalarında asiklovir çok dikkatle uygulanmalıdır. İntratekal metotreksat ya da interferon uygulanan hastalarda ve sitostatik ilaçlara karşı nörolojik reaksiyonlar gösteren vakalarda asiklovir uygulaması büyük bir dikkat ile yapılmalıdır. Asiklovirin hamilelerde kullanılma emniyeti kanıtlanmamıştır. Anne sütüne geçişiyle ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.
Yan Etkileri

Enjeksiyon yerinde enflamasyon ve flebit, deride kızarıklık ve döküntüler, serum kreatininde geçici yükselmeler, hematüri, baş ağrısı, laterji, konfüzyon, ajitasyon, halüsinasyon ve epilepsi gibi ansefalopatik değişiklikler, hipotansiyon, diyaforez, titreme, bulantı.
İlaç Etkileşmeleri

Asiklovirin probenesid ile birlikte kullanımı üriner atılım ve renal kleransta azalmaya yol açar.
Kullanım Şekli ve Dozu

Sadece İV enfüzyon şeklinde ve en az bir saatlik sürede uygulanmalıdır.
Erişkin Dozu: Bağışıklık mekanizması zayıflamış hastalarda görülen mukozal ve kutaneal herpes simpleks (HSV I ve HSV II) infeksiyonlarında, 8 saat ara ile 5-10 mg/kg dozda 7-10 gün süreyle. Ciddi seyreden herpes genitalisin başlangıç devresinde, 8 saat ara ile 5 mg/kg dozda 5 gün süreyle. Herpes simpleks ensefalitinde 8 saat ara ile 10 mg/kg dozda 10 gün süreyle. Bağışıklık mekanizması zayıflamış hastalarda görülen varisella zoster infeksiyonunda, 8 saat ara ile 10 mg/kg dozda 7 gün süreyle. Akut ya da kronik böbrek yetmezliğinde doz kreatinin klerans değerleri yardımıyla hesaplanır.
Kreatinin klerans
( ml/dak )
Doz
(%)
Uygulama arası
( saat )
> 50
100
8
25-50
100
12
10-25
100
24
0-10
50
24

Pediatrik Doz : Bağışıklık mekanizması zayıflamış hastalarda görülen mukozal veya kutaneal herpes simpleks (HSV I ve HSV II) infeksiyonlarında, 12 yaşından küçük çocuklarda 8 saat ara ile 250 mg/m2 dozda 7 gün süreyle. Ciddi seyreden herpes genitalisin başlangıç devresinde, 12 yaşından küçük çocuklarda, 8 saat ara ile 250 mg/m2 dozda 5 gün süreyle. Herpes simpleks ensefalitinin tedavisinde, 8 saat ara ile 10 mg/kg ya da 500 mg/m2 dozda 10 gün süreyle. Bağışıklık mekanizması zayıflamış çocuklardaki varisella zoster infeksiyonlarında, 8 saat ara ile 500 mg/m2 dozda 7 gün süreyle. Yeni doğandaki dissemine HSV tedavisinde, 8 saat ara ile 10mg/kg dozda 10-14 gün süreyle.
Doz Aşımı Halinde Alınacak Önlemler

Aşırı dozlama durumunda 6 saat süreyle hemodializ, plazma asiklovir düzeylerinin %60 oranında azalmasına yol açar.
Saklama Koşulları

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde, oda sıcaklığında (25°C nin altında), ışıktan koruyarak ve ambalajında saklanmalıdır.
Ticari Şekli

KLOVİREKS–L liyofilize enjektabl 250 mg, 1 liyofilize flakon
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst