Klora sÜksİnat 1 gr flakon+6 ml ÇÖzÜcÜ İÇeren ampul

CaSPeR35

Kayıtlı Üye
İlaç Formulu
lg Kloramfenikol süksinat sodyum Flakon

Endikasyonları
Kloramfenikol, yan etkileri daha az olan aynı endikasyona sahip olan ilaçların etkisiz veya kontrendike olduğu ciddi enfeksiyonlarda kullanılmalıdır. Buna rağmen, aşağıdaki durumların mevcudiyetinde kloramfenikol, antibyotik tadavisine başlamak için seçilebilir.
Salmonella typhi'nin neden olduğu akut enfeksiyonlarda kullanılır.Tifoda rutin portör tedavisinde önerilmemektedir.
Duyarlı suşların neden olduğu ciddi enfeksiyonlar: Sallmonella türleri başlıca H.İnfluenza'nin neden olduğu menenjit enfeksiyonları, Rickettsia Lymphogranulomo- Psittacosis grubu, bakteriyemi, menenjit veya diğer ciddi gram- negatif enfeksiyonlar, diğer uygun antimikrobiyal ilaçlarla tedavi ediemeyen çeşitli duyarlı bakterilerin nden olduğu enfeksiyonlar. Kistik fibrozis rejimlerinde.

Uyarılar ve Önlemer
Uzun süre ve aşırı dozda kullanılmaz. Aplastik anemiye neden olabilir. Etken maddeye aşırı duyarlı kişilerde, renal ve hepatik fonksiyon bozukluğu olanlarda, soğuk algınlığında ve profilaktik amaçla gebelerde ve kullanılmaz. Kemik iliği fonksiyonunu bozabilecek ilaçlar, sulfonilüre, penisilin tetrasiklin, metotraksat, hidantoin ve kumarin türevi ilaçlarla birlikte kullanılmaz. Tedavi sırasında gerekli kan kontrolleri yapılmalıdır. Retkilositopeni, lökopeni, trombositopeni, anemi veya kloramfenikole bağlı kanda herhengi bir bulgu görüldüğünde ilaç kesilmelidir. Bu tedbirlere rağmen kemik iliği depresyonu görülebilir.
Kloramfenikol tedavisinin takrarlanmasından kaçınılmalıdır.
Karaciğer böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ve bebeklerde metabolik faaliyetler henüz gelişmemiş olduğundan,önerilen doz verilmesi sonucu aşırı kan seviyeleri elde edildiğinden doz ayarlaması belirli aralıklarla ölçülen kan konsatrasyonlarına göre yapılmalıdır.
tedavi esnasında manar gibi bazı duyarsız organizmaların üremesi halinde gerekli önlemler alınmalıdır.
Hamilelerde ve emziren annelerde kullanım :Emziren annelerde süt yoluyla bebeğe geçtiğinden potansiyel toksik etkilere neden olabilir.

Yan Etkileri
Kloamfenikolin en ciddi yan etkisi, kemik iliği derpresyonudur. Uygulanmasını takiben ciidi öldürücü kan didkralizleri (aplastik,anemi, trombositopeni ve granülasdtopeni) görülevbilir. ÖLümle sonuçlanan epilastik anemiye neden olan,geri dönüşümsüz tipteki kemik iliği depresyonu, kemik iliği aplazisi veya hipoplazisi kloramfenikol tedavisinden vedya aylar sonra görülebilir. Periferik olarak, en sık pansitopeniye rastlanır.
doza bağlı olarak reversibltip kemik ilği depresyonu görülebilir. Bu tipte görülen eritroid hücrelerde vakuolizasyon, retiküoasitlerde azalma ve lökopeneidir. İlacın kesilmesinden sonra iyileşme gözlenir.
Kloramfenikole bağlı, lösemiyle sonuçlanan aplastik anemi ve paroksisimal nokturnal hemoglobinüri bildşirilmiştir.
Gastrointestinal reaksiyonlar:
Tedavi esnasında bulantı, kusma, glosisit ve stomatit, diyare ve endokardit ortaya çıkabilir.
Nerolojik reaksiyonlar:
Baş ağrısı, hafif depresyon, mental konfüzyon ve deliryum. uzun süreli tedaviyi takiben optik ve periferal nevrit bildirilmiştir. böyle durumlarda ilaç kesilmelidir.
Aşırı duyarlık reaksiyonları.:
Ateş ciltte döküntü, ürtiker, anjiyoödem ve anaflaksi meydana gelebilir.
Gri sendromu:
Prematüre ve yeni doğanlarda gri sendromu olarak isimlendirilen, ölüme kadar gidebilen toksik reaksiyonler meydana gelmiştir.

Etkileşimler
Kloramfenikol karaciğerde inaktive edildiğinden, hepatik mikrozomal enzimlerle metabolize edilen ilaçlarla etkileşir. Dikumarol ve warfarin sodyum gibi kumarin antikoagülanlarının, klopraimid ve tolbutamid gibi bazı hipoglisemik ilaçların ve. ve fenitoin gibi antiepileptiklerin etkileribni artırır. Anemik hastalarda demir ve B12 vitaminin etkisini azaltabilir, oral kontraseptiflerin etkisini bozar, ve siklofosfamidin metabolizmasını aktif formuna azaltır. Fenobarbiton veya rifampisin, kloramfenikolün yarı- ömür veya plazma konsantrasyonlarını etkileyebilir. Parasetamol ve fenitoinle ise aykırı souçlar bildirilmiştir. ı

Dozu Kullanma
Erşkinlerde: 50 mg/kg günlük dozlar 6-8 saatlik aralarla uygulanır.Bazı istisnai durumlarda ılımlı bir direnç oluşmuş organizmalara bağlı enfeksiyonlarda kan konsantrasyonlarını arttırmak için 100 mg/kg/gün olarak tatbik edilebilir. Fakat bu yüksek dozlar en kısa zamanda azaltılmalıdır.
Çocuklarda :6 saatlik aralarla 4 doza bölünerek 50 mg/kg/gün olarak uygulanır.Bakteriyemi veya menenjit gibi durumlarda doz 100 mg/kg/gün olarak uygulanır.
Yenidoğanlarda :Toplam 25 mg/kg/gün 'lük doz 6 saatlik aralarla 4 eşit doza bölünerek uygulanır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst