Heulwen
Kayıtlı Üye
Zihinsel davranışsal ve duygusal bozukluğu olan bireyleri değerlendirip,tedavi ederler. Klinik psikologların ilgilendikleri sorunlar,gelişim dönemleriyle ilgili kısa süreli gelişimsel krizlerden (ergenlikteki başkaldırı ve orta yaşta kendilik değerindeki düşme gibi) fobi,depresyon ya da şizofreni gibi daha ağır sorunların tedavisine kadar değişebilmektedir. Pek çok klinik psikolog aynı zamanda araştırma da yapmaktadır. Araştırma konuları arasında başarılı bir klinik psikoloğun özelliklerini ve bir tedavinin etkililiğinde rolü olan faktörleri belirleme,başarılı yaşlanmayla veya çeşitli davranış bozukluklarıyla ilişkili olan etmenler,fobilerin nasıl geliştiği ya da şizofreninin nedenlerini belirleme gibi konular sayılabilir. Ayrıca bireyi değerlendirmek amacıyla test ya da ölçek uygulama ve yorumlama ile tedavi amaçlı bireysel ya da grup terapisi yapma da klinik psikoloğun önemli görevleri arasındadır. Lisans ya da yüksek lisans eğitimi olan klinik psikologlar kendi muayenehanelerini açamasalar bile,doktora eğitimli bir başka klinik psikoloğun gözetiminde çalışabilirler.
Klinik Psikoloji
İnsanların zeka, kişilik, ruh hastalıkları gibi çeşitli konulardaki problemlerinin teşhis edilmeleri ile ilgili olarak geliştirilen çeşitli teknikler üzerinde çalışılan uygulamalı psikoloji dalıdır. Klinik psikolojisi psikolojinin alt alanlarından biridir ve zihinsel, davranışsal ve duygusal bozukluklarının nedenlerini, korunma yöntemlerini ve tedavilerini inceler.
Kişinin zihinsel, davranışsal ve duygusal bozukluluklarının değerlendirilmesi ve tanı konulması da (çeşitli testler ve ölçekler yardımı ile) yine klinik psikoloji alanına girer.
Klinik psikologlar bu anlamda günlük sıkıntıların yarattığı stresten, fobilere, cinsel işlev bozukluluklarına, depresyona ve bir çok ruhsal bozuklukların belirlenmesinde ve tedavisinde büyük rol oynarlar. Kliniklerde çeşitli ruh hastalıkları teşhis edilir.
Zihinsel, davranışsal ve duygusal bozukluğu olan bireylerin, yaşadıkları sorun bağlamında psikolojik açıdan değerlendirmelerini yapar, bu kişilere uygulanan psikolojik tedavi süreçlerinin içinde sorumluluk alırlar. Klinik psikologların ilgilendikleri sorunlar, gelişim dönemleriyle ilgili kısa süreli gelişimsel krizlerden (ergenlikteki başkaldırı ve orta yaşta kendilik değerindeki düşme gibi) fobi, depresyon ya da şizofreni gibi daha ağır sorunların tedavisine kadar değişebilmektedir. Pek çok klinik psikolog aynı zamanda bilimsel araştırmalar da yapmaktadır. Araştırma konuları arasında psikolojik tedavilerin etkililiğinde rol oynayan faktörleri belirleme, başarılı yaşlanmayla veya çeşitli davranış bozukluklarıyla ilişkili olan etmenler, fobilerin nasıl geliştiği ya da normal dışı davranışların nedenlerini belirleme gibi konular sayılabilir. Ayrıca bireyi değerlendirmek amacıyla test ya da ölçek uygulama ve yorumlama ile tedavi amaçlı bireysel ya da grup psikoterapisi yapma da klinik psikoloğun önemli görevleri arasındadır.