Kıyma Makinesini kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Et kıyan makina. Kıyma makinaları kullanılmadığı zamanlarda et, sağlam kütük veya
tahtalar üzerinde satır ve bıçakla çok küçük doğranırdı. Kullanılacağı yere göre de bunlardan istifade
edilirdi.
On dokuzuncu asrın ikinci yarısında kıyma makinaları yapılmaya başlandı. Bunlar madenî olup kolla
çalıştırılırlardı. Makina, gövdesine üstünde etin konduğu bir kısım, gövde içinde kola bağlı sarmal
biçimli parça, Arkhimed (Arşimet) Burgusu prensibine göre çalışır. Kıymanın çıktığı yerde delikli bir
parça vardır. Vidalı bir kapak bunun üstünü kapanarak sistemin rahat, istenildiği gibi çalışmasını temin
eder. Kasaptaki ve müesseselerdeki kıyma makinaları, büyük olup elektrikle çalışırlar. Günümüzde
ekserî eve giren kıyma makinaları plastikten pratik olarak imal edilmektedir. Bu cins makinalarda
kıymanın yanında sebze, kahve gibi şeyler de çekilebilmektedir.
Çekilmek istenen madde, ağızdan içeri verilir, el ile çalışanlarda kol çevrilir, elektriklilerde düğmeye
basılır. Burada dikkat edilecek husus, malzemenin konduğu yere parmakları sokup kazaya meydan
vermemektir. Onun için çekilecek malzeme ya özel bir kaşıkla veya kaşığın tersi ile içeri itilir.
Makinanın çalıştığı müddetçe konan malzeme delikli ağız kısmından dışarı kıyılmış olarak çıkar. Delikli
parça, değiştirilerek istenilen püre, iç yağı, marmelat gibi besin maddeleri de çekilebilir. Kıyma
makinasında genegenel olarak et kıyılır. Kıyılan bu et, kıyma hâlinde köfte, dolma, rosto, börek, çorba gibi
yerlerde kullanılır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst