Buğra1
Kayıtlı Üye
Alkol ile tüketilen et "Gut"a yol açıyor
Dr. Türkmen, Genellikle et ve et ürünlerinin alkolle beraber tüketilmesi durumunda vücutta ciddi ağrılı eklem krizlerine yol açan romatizmal bir hastalık oluşuyor" ded
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, GUT Hastalığına yakalanmamak için kesinlikle et ve et ürünleriyle beraber alkol tüketilmemesini gerektiğini söyledi. GUT hastalığının, genellikle et ve et ürünlerinin alkolle beraber tüketilmesi sonucunda vücudun bir takım eklemlerinde, ürik asit birikimiyle ortaya çıkan ve ciddi ağrılı eklem krizlerine yol açan romatizmal bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Türkmen, "Ağrılı eklem krizleri, genellikle gece ortaya çıkıp hızlı gelişir ve kişiyi uykudan uyandırabilir. Hastalık genellikle tek eklemi, sıklıkla da ayak baş parmağını etkiler. Bununla birlikte ayağın diğer eklemlerini, diz, dirsek ve el bileğini de etkileyebilir. Hastalıkta eklem yerlerinde şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareketlerde bir kısıtlama meydana gelir. Bu durumda hastanın acilen tedavi edilip eklemdeki iltihabın giderilmesi gerekir. Aksi takdirde gut hastalığı kronikleşip uzun sürer veya devamlı tekrar eder. Tekrar ederse de kişilerde böbrek taşları ve eklemlerinde kalıcı sakatlıklar görülebilir" dedi.
ZENGİN HASTALIĞI
Gut hastalığının eski tarihte de bilinen bir hastalık olduğunu açıklayan Uzman Dr. Türkmen, "Eski tarihte birçok kral ve padişah ta bu hastalığa yakalanmıştır. Genellikle et ve et ürünleriyle beraber alkol tüketen kişilerde daha sık görülmekte olup zengin hastalığı olarak da bilinmektedir" diye konuştu. Erkeklerin gut hastalığına yakalanma riskinin kadınlara göre 20 kat daha fazla olduğunu belirten Türkmen, "Hastalık, 30-50 yaşlarda daha sık görülmekte olup, kanda ürik asidin yükselmesine neden olabilen bir aile öyküsü, şişmanlık, bazı tansiyon ilaçları, kan hastalıkları, şeker, böbrek ve bazı damar hastalıkları da bu hastalığa neden olabilmektedir" dedi.
ERKEN TEŞHİS
Gut hastalığının kandaki ürik asit artışı, eklem sıvısında yapılan çalışmalar, röntgen filmleri ve hastanın iyi bir muayenesiyle teşhisinin konabileceğini anlatan Türkmen, "Gut hastalığının tedavisinde ise bir takım düzenlemelere gerek vardır; en önemlisi alkolle birlikte et ve et ürünlerinden uzak durup mümkünse bunları beraber almamaktır. Bir takım ilaçları doktorun tavsiye ettiği şekilde belirli bir süre kullanmak, şiş ve ağrılı eklemin istirahatını sağlayıp, üzerine buz koymak, böbrek taşı oluşmasın diye günde 10-12 bardak su içmek, çok ciddi bir diyet programı uygulamak gerekir. Hastalığın akut ağrılı dönemi geçtikten sonra bile ürik asitten zengin proteinli gıdalardan kaçınmak, muayyen et ve et ürünlerini, deniz ürünlerini, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları, ıspanak, bira mayası, hayvansal yağları, beyin, böbrek, et suyu ve özellikle gece içilen etli çorbaları az tüketmek gerekir" dedi.
Dr. Türkmen, Genellikle et ve et ürünlerinin alkolle beraber tüketilmesi durumunda vücutta ciddi ağrılı eklem krizlerine yol açan romatizmal bir hastalık oluşuyor" ded
Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, GUT Hastalığına yakalanmamak için kesinlikle et ve et ürünleriyle beraber alkol tüketilmemesini gerektiğini söyledi. GUT hastalığının, genellikle et ve et ürünlerinin alkolle beraber tüketilmesi sonucunda vücudun bir takım eklemlerinde, ürik asit birikimiyle ortaya çıkan ve ciddi ağrılı eklem krizlerine yol açan romatizmal bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Türkmen, "Ağrılı eklem krizleri, genellikle gece ortaya çıkıp hızlı gelişir ve kişiyi uykudan uyandırabilir. Hastalık genellikle tek eklemi, sıklıkla da ayak baş parmağını etkiler. Bununla birlikte ayağın diğer eklemlerini, diz, dirsek ve el bileğini de etkileyebilir. Hastalıkta eklem yerlerinde şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareketlerde bir kısıtlama meydana gelir. Bu durumda hastanın acilen tedavi edilip eklemdeki iltihabın giderilmesi gerekir. Aksi takdirde gut hastalığı kronikleşip uzun sürer veya devamlı tekrar eder. Tekrar ederse de kişilerde böbrek taşları ve eklemlerinde kalıcı sakatlıklar görülebilir" dedi.
ZENGİN HASTALIĞI
Gut hastalığının eski tarihte de bilinen bir hastalık olduğunu açıklayan Uzman Dr. Türkmen, "Eski tarihte birçok kral ve padişah ta bu hastalığa yakalanmıştır. Genellikle et ve et ürünleriyle beraber alkol tüketen kişilerde daha sık görülmekte olup zengin hastalığı olarak da bilinmektedir" diye konuştu. Erkeklerin gut hastalığına yakalanma riskinin kadınlara göre 20 kat daha fazla olduğunu belirten Türkmen, "Hastalık, 30-50 yaşlarda daha sık görülmekte olup, kanda ürik asidin yükselmesine neden olabilen bir aile öyküsü, şişmanlık, bazı tansiyon ilaçları, kan hastalıkları, şeker, böbrek ve bazı damar hastalıkları da bu hastalığa neden olabilmektedir" dedi.
ERKEN TEŞHİS
Gut hastalığının kandaki ürik asit artışı, eklem sıvısında yapılan çalışmalar, röntgen filmleri ve hastanın iyi bir muayenesiyle teşhisinin konabileceğini anlatan Türkmen, "Gut hastalığının tedavisinde ise bir takım düzenlemelere gerek vardır; en önemlisi alkolle birlikte et ve et ürünlerinden uzak durup mümkünse bunları beraber almamaktır. Bir takım ilaçları doktorun tavsiye ettiği şekilde belirli bir süre kullanmak, şiş ve ağrılı eklemin istirahatını sağlayıp, üzerine buz koymak, böbrek taşı oluşmasın diye günde 10-12 bardak su içmek, çok ciddi bir diyet programı uygulamak gerekir. Hastalığın akut ağrılı dönemi geçtikten sonra bile ürik asitten zengin proteinli gıdalardan kaçınmak, muayyen et ve et ürünlerini, deniz ürünlerini, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları, ıspanak, bira mayası, hayvansal yağları, beyin, böbrek, et suyu ve özellikle gece içilen etli çorbaları az tüketmek gerekir" dedi.