Kirazdaki bolluk üreticiyi sıkıntıya soktu

Amasya'nın Suluova ilçesinde yağmurlar nedeniyle beklenenden fazla mahsül olunca üreticiler kirazı dallarında bıraktı.




Geçimini sadece kiraz üretimi ile sağlayan Amasya'nın Suluova ilçesine bağlı Boyalı köyü sakinleri sıkıntılı günler geçiriyor. Boyalı Köyü Kiraz Üreticileri Kooperatifi Başkanı Ercan Ak yaptığı açıklamada; bu sene kirazın sık olmasından dolayı kalitenin düşük olduğunu ve yağmur fazla yağdığı için kirazın çok olgunlaştığını belirtti. Ak, şunları ifade etti: "Son 10 yılın en kötü sezonunu geçiriyoruz. Şu an köyümüzde kirazı toplamayarak ağaçta bırakan çiftçilerimiz var. Verim çok yüksek oldu, kiraz olgunlaştıktan sonra yağmur fazla yağdı, ürünün raf ömrü kısaldı. Ürünümüzün beşte birini ancak ihraç edebildik. Kiraz ağaçta çürüme noktasına geldi. Geçen yıl köyümüze 800 bin TL'ye yakın para girdi, bu sene 200 bin TL ancak olur. Geçen yıl 3 TL'ye sattığımız ürünü bu sene 1,50 kuruşa, 2 TL'ye sattığımız ürünü 70 kuruşa iç piyasaya satmaya çalışıyoruz. Bu da işçi parasına yetiyor, gübre parası cepten gidiyor. Son günlerde ürünümüzü satmak için alıcı bile bulamıyoruz."

Kiraz üreticisi Arif Değirmenci; her yıl 20 tona yakın kiraz ürettiğini, bu sene ise 35 ton ürün elde etmeyi beklediklerini ancak hava şartlarının uygun gitmemesinden dolayı ürünün ağaçta çürümeye başladığını vurguladı. Değirmenci şunları aktardı: "Bu sene verim çok yüksek olduğu için kalite düşük oldu. Ürün olgunlaştıktan sonra çok yağmur yağdı, kiraz yumuşadı. Şu an işçi ile ortak çalışıyoruz, sırf kiraz ağaçta kalmasın, seneye verim düşmesin diye ürünü toplatıyoruz. Geçen yıl 20 ton kiraz aldık, bu sene 35 tona yakın olur diye tahmin ediyordum, fakat şu an 15 ton ancak toplattırıp sattım. Bu da işçi parasını ancak karşıladı. Sürekli ürünümüzü alarak ihracat yapan, firmalar ürün kararmış, çürümüş diyerek köyümüzden gittiler. Bazı çiftçilerimiz çalıştırdıkları işçileri gönderdiler, kendileri toplayabildiği kadar toplayacak, toplayamadıkları kalacak."

Değirmenci ayrıca köye geçen kış 10 bin kadar kiraz fidanı dikildiğini ve damlama sulamaya geçildiği için köylünün borçlandığını hatırlatarak borçları nasıl ödeyeceklerini kara kara düşündüklerini söyledi.

(CİHAN)


 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst