Çinlilerin balık ve tavuk yemekleri için geliştirdikleri sos olan ke-tsiap 1690lı yıllarda yaygınlaştı ve İngiliz denizciler tarafından Singapur ve Malezyada ketçap adıyla bilinen püre İngiltereye götürüldü. 1740 larda İngilterede yemek kitaplarına giren ketçabın yapısı, Çin baharatları bilinmediğinden, değiştirildi. Mantar, ceviz, salatalık eklendi. Domatesin ketçaba katılması herhalde 1790larda oldu.
Ketçap, 1830lu yıllarda ilaç olarak satılmaktaydı. Ketçapın şişelenmiş kitlesel üretimi 1876 da başladı.
Türkiyede ketçap tost, hamburger kültürünün gelişimi ile talep edilmeye başladı ve gıda sanayisinin gelişiminden sonra özellikle patates kızartması, hamburger, sandviç, makarna ve kızartılmış veya ızgara et ile birlikte kullanılmaktadır.
Ketçap, sos, özellikle de mantar ve baharatlardan yapılan soslar için kullanılan genel bir terim olarak ortaya çıkmıştır. Bugün hâlâ bazı ülkelerde, örneğin İngilterede, mantar ketçabı satılmaktadır. Yabanmersini, ançuez, istridye, ıstakoz, ceviz, limon, ceviz ve üzüm eskiden popüler olan ketçap içerikleri arasındadır. İçerisinde bulunan acı biber ile az da olsa acı olarak üretilir.
Ketçap, ayrıca domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunan ve kalp damar hastalığı, kanser (özellikle prostat kanseri), diyabet, osteoporoz ve hatta erkeklerde kısırlık riskini azalttığı yönünde bulgular olan likopen açısından zengin bir kaynaktır.
Ketçap, 1830lu yıllarda ilaç olarak satılmaktaydı. Ketçapın şişelenmiş kitlesel üretimi 1876 da başladı.
Türkiyede ketçap tost, hamburger kültürünün gelişimi ile talep edilmeye başladı ve gıda sanayisinin gelişiminden sonra özellikle patates kızartması, hamburger, sandviç, makarna ve kızartılmış veya ızgara et ile birlikte kullanılmaktadır.
Ketçap, sos, özellikle de mantar ve baharatlardan yapılan soslar için kullanılan genel bir terim olarak ortaya çıkmıştır. Bugün hâlâ bazı ülkelerde, örneğin İngilterede, mantar ketçabı satılmaktadır. Yabanmersini, ançuez, istridye, ıstakoz, ceviz, limon, ceviz ve üzüm eskiden popüler olan ketçap içerikleri arasındadır. İçerisinde bulunan acı biber ile az da olsa acı olarak üretilir.
Ketçap, ayrıca domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunan ve kalp damar hastalığı, kanser (özellikle prostat kanseri), diyabet, osteoporoz ve hatta erkeklerde kısırlık riskini azalttığı yönünde bulgular olan likopen açısından zengin bir kaynaktır.