Kene kıyafeti patent aldı!

ParadokS

Kayıtlı Üye
AA muhabirine açıklama yapan Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer, KKKA hastalığıyla mücadelede alınabilecek önlemler konusunda çalışma yaptıklarını belirterek, keneyle mücadelede kimyasalların ön plana çıktığını söyledi. Keneyle mücadelede kimyasalların hem doğaya hem de insana zarar verdiğini ifade eden Karaer, asıl önemli olanın kenenin insan vücuduna yapışmasını önlemek olduğunu dile getirdi.

Konuyla ilgili olarak Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarım Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr Fatma Şener ile ortak bir çalışma yürüttüklerini anlatan Karaer, şunları kaydetti:

''Kene insan vücuduna nasıl yapışmaz, insanla nasıl temas etmez, diye düşündüğümüzde bunun koruyucu bir kıyafetle olabileceğine karar verdik. Bunun üzerine kırsal kesimde yaklaşık 500 kişiyle anket çalışması yaptık. Bu anketlerde vatandaşların keneyi ne zaman, nerede gördüklerini ve kenenin ağırlıklı olarak vücutlarının neresine yapıştığını sorduk. Daha sonra bu anketler moda tasarımcısı arkadaşlar tarafından değerlendirildi ve yapılabilecek en uygun kıyafete karar verdik. Kıyafetin tasarımını yüksek lisans öğrencisi Zeynep Atmaca yaptı.''

Keneden koruma amaçlı olarak tasarlanan kıyafetin tulum şeklinde olduğunu belirten Karaer, kıyafetin özelliğinin kenenin insan vücuduna girdiği el ve ayak kısımlarının da kapalı olduğuna işaret etti. Kıyafetin el ve ayak kısımlarının fermuar yardımı ile gerektiği durumda çıkartılabildiğini ifade eden Karaer, böylece kullanıcıların istedikleri zaman kıyafetin el ve ayak kısımlarını çıkararak el ve ayaklarını yıkayabileceklerini de dile getirdi.

Günlük yaşamda kullanılan kıyafetlere uygun bir tasarım yapıldığını anlatan Karaer, ''Kıyafet, kenenin insan vücuduna teması engellenecek şekilde tasarlandı. Bu kıyafet kırsal kesimde, bağda, bahçede çalışanlar için düşünüldü ama pikniğe giderken keneden korkan insanlar da bu kıyafeti kullanabilir. Kenenin bu kıyafetin içinden vücuda girmesi mümkün değil ve keneye karşı yüzde yüz koruma sağlıyor'' diye konuştu.

PATENT ALINDI
Keneden koruma amaçlı tasarlanan kıyafetin kumaşının yüzde yüz pamuklu olduğuna ve terleme yapmayacağına dikkati çeken Karaer, kıyafetin 2 prototipinin olduğunu söyledi. Karaer, birinci model hem kadınlar hem erkekler için uygun olduğunu, ikinci modelin ise kadınlar için şalvar modelinde tasarlandığını ifade etti.

Karaer, ''Kene koruma kıyafetini geçen sene tasarladık ve Patent Enstitüsüne başvurduk. Bir yıllık süre 21 Haziranda doldu ve kıyafetin patentini aldık. Kene koruma kıyafeti artık tescil edilmiş bir üründür. Bu ürün doğaya ve insanlara zarar veren kimyasallara göre daha etkili'' diye konuştu.

Karaer, keneden kaynaklanan KKKA hastalığına yakalanan sayısının yıllar içinde azaldığını ancak hastalıktan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısında azalma olmadığını belirterek, bu sene vaka sayısının az olmasının havaların yağışlı gitmesinden kaynaklandığını söyledi.

İnsanların yağışlı havalar nedeniyle tarlada daha kısa sürelerle çalıştıkları için keneyle karşılaşmanın daha seyrek yaşandığına işaret eden Karaer, ''Doğu Anadolu illerinden birinde bu seneye kadar keneden kaynaklı ölüm vakası görülmemişti ama bu ilde bu sene ölüm vakası görülmüş. Hastalık, bilinen merkezlerin dışına da taşmaya başladı. Bu da endişe verici'' dedi.

Karaer, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile mücadele konusunda bakanlıklar ve üniversiteler arasında işbirliğinin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst