Kendilerine özgü sistem istiyorlar !

karagümrük

Kayıtlı Üye
Başbakan Erdoğan, Başkanlık sistemini yine gündeme getirdi.

Başbakan Erdoğan, Başkanlık sistemini yine gündeme getirdi ve referans olarak Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’yu gösterdi. Kuzu da “Başkanlık modeli, yasama organını güçlendirir. Aslında Başkanlık sistemi değil, Kongre Hükümeti denilmeli” diye sistemi savundu.

Başbakan Erdoğan, halk oylamasında “evet” çıkması halinde küresel sermayenin Türkiye’ye gelişinde yeni bir sürecin başlayacağını belirterek, “Hayır çıkarsa da saygı duyarız, ama ülkem için hakkeden zorlukların olduğunu ifade etmeliyiz” dedi. Dün sabah CNN Türk’ün canlı yayınında soruları yanıtlayan Erdoğan’ın altını çizdiği konular şöyle:

BAŞKANLIK SİSTEMİ: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül göreve geldikten sonra cumhurbaşkanlığının mevcut yetkilerinin fazla olduğu noktasında açıklamaları oldu. AK Parti’nin düşüncesi de bu yöndedir. Başkanlık sistemi, cumhurbaşkanlığı sisteminden çok farklı. Dünyada başta ABD olmak üzere başkanlık sisteminin işlediği ülkeler var. Fransa’da yarı başkanlık sistemi, Almanya’da başkanlığın olduğu farklı bir sistem, Güney Amerika ülkelerinde de farklı uygulamalar yürütülüyor. En ideal olan neyse bunun üzerinde tartışma yapılabilir, bir önyargımız yok. Bu konuda şu anda Anayasa Komisyonu Başkanımız Burhan (Kuzu) Bey’in geniş çalışması var, akademisyenlik döneminde tezi var. O da bu konuda çok çok iddialı, parlamentoya girmeden önce devamlı anlatırdı. Bunun üzeride geniş çalışma yapabiliriz. Burada bütün mesele, ülkemiz hangisiyle daha büyük verim, kazanım elde edecek. Sistem ne kadar rahat çalışabilirse... Burada parlamenter sistemi yok etmiyorsunuz ki muhalefet ’bunlar hilafet getirecekler’ diyor. Başkanlık sisteminin hilafetle ne alakası var? Parlamenter demokrasi yine işliyor. ABD Kongresi’nin ne kadar güçlü olduğunu biliyorsunuz, bir silah alımı yapmak için bile ABD Başkanı, Kongre müsaadesi olmadan bir silah alımı yapamaz.

DOKUNULMAZLIK: Dokunulmazlığın tanımının yapılması gerekir. Yargı mensupları ya da silahlı kuvvetler mensuplarının yargılanmaları farklı esaslara tabi. Biz burada Parlamentonun çalışmamasını mı, yoksa adi suçları dokunulmazlık zırhından çıkarıp, bunların yargıya açılmasını mı kastediyoruz. Sadece Parlamento mensupları mı dokunulmazlık zırhından çıkarılacak? Yargı mensupları, silahlı kuvvetler de çıkarılacak mı? Bunu belirlemeliyiz. Biz diyoruz ki hepsini bu zırhtan çıkaralım, aynı çerçevede bunları değerlendirelim. Milletvekili dokunulmazlığını tümüyle kaldırdığınız zaman bu ülkede siyaset yozlaşır, milletvekilinin özgüven içinde çalışma imkanı olamaz. Bir başbakan bile her an bir savcının, bir yargıcın yargılamasına açık, Demokles’in kılıcı her an boynunda sallanacak gibi hisseder. Şu anda sıkıntı çekiyoruz, o zaman nasıl bu görevi yapacağız. Dokunulmazlığın kaldırılmasını isteyenler, sadece kendi iktidarları olmadığı için bunu istiyorlar. Kendi iktidarlarında niçin böyle bir talepte bulunmadılar.

'EVET' ÇIKARSA: Küresel sermaye, gideceği ülkede istikrar, güven arar. Küresel sermaye Türkiye’ye öyle kilitlendi ki, bu 26 maddelik paket, geleceğe yönelik sıçrama olarak görülüyor. AK Parti hakkındaki kapatma davasından dolayı, ’yüzde 65 oy almış siyasi partinin iktidar olduğu bir ülkede böyle şeyler oluyorsa her an her şey olabilir’ dediler. Siz, bir sermayedar olsanız, böyle bir tablo içerisinde ciddi yatırımlara girebilir misiniz. Ben giremem, yarını mı görmem lazım. Para, cıva gibidir, kendisine uygun zemini bulunca oraya kaçar. Türkiye en uygun zemin, ama biz bu uygun zemini karartıyoruz, yazık oluyor. Halk oylamasının sonrasına ilişkin bütün hazırlıkları yaptık. Evet çıkması halinde süratle bu hazırlıklarımızı Bakanlar Kuruluna sevk ederek, bir an önce bunu neticelendirip, vaat ettiğimiz uygulamaya geçme gayreti içindeyiz. 3 ay, 6 ay, 1 sene beklemeyi asla düşünmüyoruz. Çünkü o zaman biz vaadimizde halkımıza karşı yalancı duruma düşeriz, güvenilirliğimizi kaybederiz.

HAYIR ÇIKARSA: ’Hayır’ çıkarsa da saygı duyarız, ama ülkem için hakkeden zorlukların olduğunu ifade etmeliyiz. ’Hayırcılar vatan haini’ demem mümkün değil.

KEŞKE SÖYLEMESEYDİM: Benzer bir tablo Sezen Aksu’nun adının İzmir’de bir sokağa verilmesi olayında yaşandı. CHP Parti Meclisi’ne giren bir anayasa hukukçusu önce çirkin bir yaklaşımda bulundu, sonra da özür diledi. Söz öyledir ki ağzınızdan çıktı mı ona mahkum olursunuz. En azından bir büyük ayıptır. “’şu sözü söylemeseydim’ dediğiniz oldu mu?” sorusuna) Olmaz olur mu, oluyor. Bazen çok gerilim anına giriyorsun. Öyle şeyler oluyor ki inanın hizmeti verdiğiniz yerde size çok ters bir hareket yapıyorlar. Ona bile belki sabretmemiz lazım.

YENİ ANAYASA: Daha sonra yapılması muhtemel yeni anayasa çalışmasında CHP, MHP ve BDP ile görüşmeler yapacağız. Önceki anayasa çalışmasında muhalefet ile uzlaşma sağlanamadı. Biz istiyoruz ki netice alalım. Azami gayret gösteriyoruz ama karşımızda asgari gayret var. Yeni dönemde inanıyorum ki bu tablo çok daha farklı olabilir. Şu anda mevcut hazırlıklarımız, birikimlerimiz var. Biz şimdi hemen bu seçimden sonra parti olarak kendi çalışmamızı yapacağız. Hazırlıklı gitmemiz lazım. Seçimlerden sonra davetimizi yapıp kimler gelecekse hepsiyle bunu yapacağız. İstiyoruz ki 73 milyonun ’benim anayasam’ dediği bir anayasa çıkaralım. Buna akademisyenleri, medyayı, sivil toplum örgütlerini, Parlamento dışı kalan siyasi partileri davet edelim ve hep birlikte bir konsensüs oluşsun. Bu, 2011 sonrasında atılacak adım.

PROFESYONEL ASKERLİK: Genelkurmay Başkanlığı ile profesyonel askerlik değerlendirmesi yaptık. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin profesyonel askeriliğe yaklaşımı olumlu değil. Tek tip askerlikle ilişkin çalışmalar devam ediyor. Eski Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un olduğu gibi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in de özel sınır birlikleri konusundaki yaklaşımı olumlu. Bölgenin arazi koşullarını bilen özel sınır birlikleriyle terörle mücadeleyi yürütmek istiyoruz. Bu sayede asker ailelerinin de kaygılarının azaltılmasını hedefliyoruz. Ayrıca modern savaş teknolojilerinin açtığı çığır ve askerlik alanında uzmanlık düzeylerinin yükselmesi nedeniyle çok sayıda askerden oluşan ordu bulundurma anlayışının gözden geçirilmesi gerekiyor.

YÖK’ün sistemi değiştirilmeli

YÖK’ün mevcut sisteminin değiştirilmesinden yanayım. Niçin üniversiteler kendi öğrenci alımlarını yapmasın? Niçin böyle merkeziyetçi bir sistem? Kaldıralım bu sistemi. Oturalım, bunun üzerinde konuşalım. Erdoğan, önceki gün ATV’de katıldığı programda Pazartesi günü YÖK ile görüşeceklerini açıklamıştı.

Başbuğ’a madalya

Başbakan Erdoğan, son 4 Genelkurmay Başkanı’na verilen ‘Devlet Şeref Madalyası’nın, görevini Orgeneral Işık Koşaner’e devreden Orgeneral İlker Başbuğ’a neden takılmadığı sorusunu yanıtladı. Erdoğan, “Değerliendirme yapamadık. Seçime denk geldi, olumsuz tavrımız yok” dedi.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst