ashli
Bayan Üye
KEK YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1— Kek yaparken önce un elenir. Fırın tepsisıi veya kalıp yağlanır. (Margarin kağıdı ile tepsiyi yağlamak yeterlidir.)
2— Şekerle yumurta çarpılmadan önce gerekli bütün malzemeler hazırlanır. Şeker, yumurta karışımı yeterli kıvama gelince bekletilmeden diğer malzemeler ilâve edilir. (Bekletilirse sulanır ve kabarmaz.)
3— Yumurta alüminyum kaplarda çarpılmaz. (Rengini bozar.)
4— Yumurta şekerle yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır. Elektrikli çarpıcı yoksa yumurtanın sarısı şekerle, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Akı ayrı bir yerde katı kar haline getirilir. Aklara önce şeker-yumurta sarısı karışımı katıp yedirilir, sonra elenmiş un ilâve ediHp kaşıkla karıştırılır.
5— Kek hamurları daima ısıtılmış fırına konur. Fırının özelliğine göre hamur hazırlanırken (hazırlama durumu dikkate alınarak) fırın ısıtılır. Isısı ortadan biraz hafif hararette olmalıdır.
6— Pişerken fırın kapağı açılmaz.
7— Termostatsız elektrikli fırınlar fazla ısındığından hamur pişerken arada bir fırın söndürülüp yakılır.
8— Kekler pasta tenceresinde pişiriliyorsa ısısı ortadan hafif hararete ayarlanır.
9— Kekler soğuduktan sonra kabından çıkarılır. Alt kısmı üste gelmek üzere servis tabağına yerleştirilip üzerine pudra şekeri serpilir.
KEK VE PANDİSPANYA YAPIMININ PÜF NOKTALARI
- Yumurtalara badem veya emsali ile un katıldığı zaman tahta kaşık veya delikli emaye kepçe ile karıştırılmalıdır. Madenî kaşık ya da başka bir madeni şeyle karıştırılan pandispanya hamurları kabarmaz.
- Pandispanya veya kek hazırlanıp fırına konduktan sonra, acaba pişiyor mu falan diye fırının kapağı açılıp bakılmamalıdır. 40 - 50 dakikalık süreler için yarım saatten evvel kapak açılıp bakılmaz. Kapak açılırsa kek süner.
- Revani gibi şurubu hemen sıcak sıcak ilâve edilmek mecburiyeti olan tatlılar evdeki fırında değil de dışardaki fırına verildi ise pişme müddetinin sonunda fırına hazırlanmış olan şurup da götürülmeli hemen fırında ilâve edilip tekrar fırına koydurarak 5-6 dakika sonra çıkartılıp alınmalıdır.
1— Kek yaparken önce un elenir. Fırın tepsisıi veya kalıp yağlanır. (Margarin kağıdı ile tepsiyi yağlamak yeterlidir.)
2— Şekerle yumurta çarpılmadan önce gerekli bütün malzemeler hazırlanır. Şeker, yumurta karışımı yeterli kıvama gelince bekletilmeden diğer malzemeler ilâve edilir. (Bekletilirse sulanır ve kabarmaz.)
3— Yumurta alüminyum kaplarda çarpılmaz. (Rengini bozar.)
4— Yumurta şekerle yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır. Elektrikli çarpıcı yoksa yumurtanın sarısı şekerle, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Akı ayrı bir yerde katı kar haline getirilir. Aklara önce şeker-yumurta sarısı karışımı katıp yedirilir, sonra elenmiş un ilâve ediHp kaşıkla karıştırılır.
5— Kek hamurları daima ısıtılmış fırına konur. Fırının özelliğine göre hamur hazırlanırken (hazırlama durumu dikkate alınarak) fırın ısıtılır. Isısı ortadan biraz hafif hararette olmalıdır.
6— Pişerken fırın kapağı açılmaz.
7— Termostatsız elektrikli fırınlar fazla ısındığından hamur pişerken arada bir fırın söndürülüp yakılır.
8— Kekler pasta tenceresinde pişiriliyorsa ısısı ortadan hafif hararete ayarlanır.
9— Kekler soğuduktan sonra kabından çıkarılır. Alt kısmı üste gelmek üzere servis tabağına yerleştirilip üzerine pudra şekeri serpilir.
KEK VE PANDİSPANYA YAPIMININ PÜF NOKTALARI
- Yumurtalara badem veya emsali ile un katıldığı zaman tahta kaşık veya delikli emaye kepçe ile karıştırılmalıdır. Madenî kaşık ya da başka bir madeni şeyle karıştırılan pandispanya hamurları kabarmaz.
- Pandispanya veya kek hazırlanıp fırına konduktan sonra, acaba pişiyor mu falan diye fırının kapağı açılıp bakılmamalıdır. 40 - 50 dakikalık süreler için yarım saatten evvel kapak açılıp bakılmaz. Kapak açılırsa kek süner.
- Revani gibi şurubu hemen sıcak sıcak ilâve edilmek mecburiyeti olan tatlılar evdeki fırında değil de dışardaki fırına verildi ise pişme müddetinin sonunda fırına hazırlanmış olan şurup da götürülmeli hemen fırında ilâve edilip tekrar fırına koydurarak 5-6 dakika sonra çıkartılıp alınmalıdır.