Kedinizin Deprem Çantasında Olması Gerekenler

İnci

1907
Prenses
Kimilerine göre kediler depremi önceden hisseder kimilerine göre ise hissetmez. Benim gözlemim hissetmediği yönünde ama belki de bu bizim kedilerin uyku düşkünlüğünden kaynaklanıyordur. Depremi hissetseler de hissetmeseler de önemli olan onların da tıpkı bizler gibi deprem riski altında olmalarıdır.

Deprem anında nasıl tepki vereceğimizi bilemeyebiliriz, ama yine de doğru şeyleri yapmak adına öğrenmemiz gerekenleri ertelememeliyiz.

Bir deprem anında kedilerinizi şayet alt katlarda iseniz (zemin ya da 1. kat) dışarı çıkarmayı başarabilirsiniz ama üst katlarda iseniz yanınızda tutmakta zorluk çekebilirsiniz ya da o anki şok ile onu bile fark edemezsiniz.

Ya deprem sonrasında ? Yıkıcı bir depremden canını kurtarmayı başarmak önemli olsa da deprem sonrası için de bu kez yaşamın sürdürülmesi için uğraş gerekecektir.

Kedilerinizi de depreme ve deprem sonrası tehlikelere karşı koruyabilmeniz için neler tavsiye edilebilir?

Deprem riskine karşı öncelikle sadece kendiniz için değil kediniz için de bir deprem çantası hazırlamalısınız. Deprem çantasını evin ulaşabileceğiniz ve güvenli bir yerine koymalısınız. (Bazılarımız üzerine bina yıkılma tehlikesi olmayan bir yere park ettikleri arabalarının bagajına koymayı yeğlemektedir.)


Kedinizin deprem çantasında olması gerekenler neler ;

en az 2 kg’lık kuru mama,

küçük bir battaniye,

1.5 lt su, iki plastik küçük kap (su ve mama için, kap çok önemli zira gıdalar açıkta verildiğinde israf olabilir),

pet ilk yardım çantası,

çamaşır ipi (bir şeyleri bağlamak, tutmak ya da çekmek için),

enfeksiyonlara karşı antibiyotik,

orta boy yorgan iğnesi ve diş ipi (bunu yazdığımız için üzgünüz ama olası yaralanmalarda cerrahi müdehaleyi sizin yapmanız gerekebilir.)

Kendi deprem çantanızda da bazı aletler olması gerektiğinden (fener, çakı vb.) bunları pet deprem çantası için tekrarlamıyoruz.

Japonya’da kediler için etrafı kalın demirden / çelikten olan kedi evleri kullanılmakta. (İçerisinde küçük bir sabit su kabı da bulunmakta) Kediler bu evlerin içinde yatmaya özendirilmekte. Şayet bu evi kabul ederse ve asıl olarak burada uyumayı alışkanlık haline getirirse deprem anında bu mekanı güvenilir bir mekan sayarak sığınabilir ya da çıkmayabilir. Ağır olmakla birlikte küçüklüğü sebebi ile de evin depreme karşı esnemesinde sorun teşkil etmemektedir. Böylesi bir evi dilerseniz siz de rahatlıkla kendi olanaklarınızla yaptırabilirsiniz.

Deprem anında dışarıya çıkmayı başardıysanız ve kedileriniz de çıkartmayı başardıysanız, kedinizi kedi evine alarak güvenli bir yere gitmelisiniz ve tehlike geçene kadar da ne şart altında olursa olsun kedi evinden çıkmalarına müsaade etmemelisiniz. Şayet kediniz çok sayıda ise ve her biri için uygun bir kedi evi yok ise bu durumda ev yerine onları güvenli bir yere salmanız gerekebilir. (Taş blokları ile bezenmiş kentlerimizde bunu ne ölçüde başarabilirsiniz bilemiyoruz ama bir şekilde yapılması gereken bu..) Eğer evinizin etrafında uygun ve güvenli bir bölge var ise ve kedilerinizi kedi evine alamadığınızdan serbest bırakmış iseniz ya da deprem esnasında kediniz dışarıda idiyse evi terk ederken (zemin katta oturanlar için geçerli) pencereleri kapatmayı unutmamalısınız. Zira kediniz açık kalan pencerelerden içeri girebilir ve tehlikeli artçılarda bina içinde kalabilir.

Deprem üzerine yazmak ve tavsiyelerde bulunmak gerçekten çok zor. Çünkü o anı kestirmek çok güç. Ama yine de bunları aklımızda tutmakta fayda var. Umarız hiçbirimiz böylesi bir doğa olayının karşısında acı çekmez ve yapılması gerekenleri yapabiliriz.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst