Kediler İçin Suyun Önemi

İnci

1907
Prenses
Syrakusa Kralı’nın tacındaki altın oranını bulmak için hamamda kafa yorarken “Eureka, Eureka” (~Buldum) diye bağırarak yarı çıplak dışarı koşan Arşimed kadar kimse herhalde suyu önemini bilemez. “Alçak bir yerden yükseğe su çıkarmaya yarayan bir makine” yapan (Arşimed Burgusu) bilgin, ne yazık ki sudan bir sebepten ötürü de canından olmuştur. Çözdüğü problemi yarıda bırakmayı reddedince, Romalı bir asker tarafından oracıkta öldürülmüş olsa da Arşimed, suyun kaldırma gücü ile ilgili gerçeklikleri gün ışığına çıkaran ilk bilgindir.

Su, gerçekten çok önemlidir. Şu reklam sloganlarındaki gibi “su, hayattır ya da susuzluk herşeydir”, bizler için de, kediler için de. Birçok kedi dostu yanılgılı bir şekilde sütün suyun yerine geçtiğini sanır, oysa su ikame edilemez bir içecektir. Süt suyun yerini tutamaz. Besleyici değeri olmasa da, su olmadan bir kedi yaşayamaz. Araştırmalar gıdasız kalan kedilerin susuz kalan kedilere göre daha çabuk yaşama veda ettiklerini söylemektedir.


Kedi için su neden önemlidir? Çünkü ;

Su besinlerin ve minerallerin kana karışmasını sağlar.

Ayrıca, kedinin beden ısısını dengelemekte de önemli bir rolü vardır. (Kediler terlemezler. Kediler sıcak havalarda tüyleri sebebi ile terleme yoluyla değil, solunum yoluyla beden ısılarını düşürürler. Özellikle sıcak havalarda su kedilerin beden ısılarını dengede tutmalarına yardımcı olur.)

Alınan besinlerin sindirilmesinde etkendir. Besinler su sayesinde sindirime hazır hale gelir.

Beslenme yoluyla alınan gereksiz maddelerin idrar yoluyla atılabilmesi için suya ihtiyaç vardır.

Tüy temizliği için de su önemlidir. Tükürük salgısının yeterli düzeye gelebilmiş olması gerekir ki, yalanma yoluyla tüyler temizlenebilsin. Ayrıca kedinin tükürüğünün kimyasal bileşimi bedeninde açılan yara ve berelerin mikrop kapmasını önleyici antibiyotikler içerir. Bu antibiyotiklerin oluşabilmesi için suya ihtiyaç vardır.

Kedilerin susuz kalması çok tehlikelidir. Dehidrasyon denen susuz kalma olayı karşısında deri ve tüyler hemen etkilenir. Özellikle ense bölümünde elle yapılacak bir makas hareketi sonucunda deri ağır bir şekilde eski haline geliyorsa, kedi susuz kalmış demektir ve deri elastikiyetini kaybetme noktasına gelmiştir. Su, deriye ve kürke canlılık verir, esneklik kazandırır.

Kediniz için suyu eksik etmemelisiniz.

Kedinizin suyunu her gün tazelemelisiniz.

Su kabı kedinizin sıkça dolaştığı yerlerde olmalı, ama ayak altında olmamalıdır.

Su kabını her gün temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Sade sabun ile temizlemeli ve sabunun iyice arınmasını sağlamalısınız. (Kokulu sabun kullanmayınız, kaba siner ve rahatsız edici olur.)

Hasta bir kediniz varsa diğer kedilerle aynı su kabını paylaşmasını engellemeli ve ona ayrı bir su kabı oluşturmalısınız.

Operasyon sonrasında narkozdan çıkan kediler –tıpkı insanlar gibi- suya ihtiyaç duyarlar. Narkozun etkisi geçene kadar (10-12 saat) su vermemelisiniz. Ama ıslak bir bez veya pamuk yardımıyla dudaklarını ve dilini nemlendirebilirsiniz. Narkozun etkisi geçtikten sonra ise bir kaç gün bol su ve sulu yiyecekler vermelisiniz.

Son bir tavsiye daha; sokak kedilerine de su vermeyi ihmal etmeyin. Bir çok sokak kedisi su bulamadığı için hastalıklara (kirli ve mikroplu suları içmek zorunda kaldıklarından) yakalanmakta ve bizlere veda etmektedir. Su, kediler için herşeydir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst