KCK operasyonlarında belgeselciler, şairler gözaltında

ohlin

Bayan Üye
Son KCK tutukluları arasında gazeteci-yönetmen Mizgin Müjde Arslan ve fotoğraf sanatçısı-şair Mehmet Özer de bulunuyor. Anlaşılan puşi takmak, saç kestirmek gibi faaliyetlerden sonra belgesel yapmak, şiir yazmak, fotoğraf çekmek de "terörist faaliyetler" arasında yer alacak.

“KCK soruşturması” kapsamında gözaltı ve tutuklamalar endişe verici bir şekilde devam ederken 3 günde 431 gözaltı gerçekleştirdi. Gözaltına alınanlar arasında pek çok sendikacı, gazeteci, sanatçı bulunuyor. 200 sinemacı tutuklamalar hakkındaki tepki ve kaygılarını bir açıklama ile yayımlarken gazeteci ve yönetmen Mizgin Müjde Arslan ile fotoğraf sanatçısı şair olan Mehmet Özer’in “terör faaliyetlerine” yakından bakıyoruz.

Gazeteci ve yönetmen olan Mizgin Müjde Arslan 1981'de Mardin'de doğdu. Gazeteciliğe öğrencilik yıllarında Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) Diyarbakır şubesinde başladı. Ardından ajansın kültür ve sanat muhabiri olarak İstanbul şubesine geçti. DİHA'da muhabirlik ve editörlük görevlerini yürüttü. Gündem gazetesinde sinema yazıları yazdı, kültür-sanat editörlüğü yaptı. Aralarında Virgül, Varlık, Edebiyat Eleştiri, Cumhuriyet Pazar ve Mesele'nin de bulunduğu çok sayıda yayında sinema ve edebiyat yazıları yayımlandı. "Son Oyun" adlı bir kısa film çeken Arslan, yurtiçinde ve dışında çeşitli ödüller aldı. Daha sonra "Nora" adlı bir kısa film ve Londra'da yaşayan Türkiyeli yaşlıların yaşamlarını anlattığı "İkinci Adres" adlı belgeseli yönetti.

Arslan aynı zamanda Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde başladığı eğitimine Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Bölümü'nde devam etti.

Arslan’ın "Rejisör: Atıf Yılmaz" adlı bir derleme kitabı buluyor. Arslan'ın 2009 yapımı "Kirasê Mirinê: Hevîtî" (Ölüm Elbisesi: Kumalık) isimli filmi de çalışmalarının arasında yer alıyor. "Ölüm elbisesi: Kumalık" adlı filmi 28. İstanbul Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde prömiyer yapmıştı.

Sinema çalışmalarına devam eden Arslan’ın son olarak alanında ilk olan "Kürt Sineması: Yurtsuzluk, Sınır ve Ölüm" (Agora Kitaplığı) adlı bir kitabı bulunuyor.

Neler "suç unsuru" kabul edildi?
Arslan'ın Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Medya Çalışmaları doktora progr******* öğrenciliği devam ediyor. Doktora progr******* sınıf arkadaşları "Müjde'nin ürettiği şeylerden bahsetmek istiyoruz, suç unsuru oluşturacak nasıl edimlerde bulunmuş olduğunu beraber anlamaya çalışalım diye" başlığını taşıyan bir metin kaleme aldılar. Açıklamada şöyle deniliyor:

”Liste oldukça sade: Müjde Arslan film çekti, yazı yazdı. Belgesellerinde bu düzenin mağdurlarının, gecekondularda yaşayanların, yaşlıların, kumaların öykülerini anlattı. Yazılarında edebiyattan, sinemadan bahsetti.

Filmlerle, yönetmenlerle ilgili kitaplar yayımlattı. İnsanların aralarına giren mesafeleri dostluğun ya da bir satranç oyununa devam etme arzusunun yenip yenemeyeceğini betimledi bir kısa filminde. Bir röportajında da, ülkemizdeki savaştan dolayı babasız büyümek zorunda kalmış birisi olarak, kendisi gibi babasız büyüyen çocukların öyküsünü anlatmaya çalışacağını ifade etti.”

Müjde Arslan’ın Sınıf Arkadaşları bugün saat 12.00'da Besiktaş İstanbul Adliyesi'nde gerçekleştirecekleri basın açıklamasında Adalet ve İçişleri Bakanlarını istifa etmeye çağıracaklar.

Özer: "Fotoğrafı sokakta öğrendim"
Son operasyonlarda gözaltına alınanlardan bir diğeri de fotoğraf sanatçısı ve şair Mehmet Özer. Özer hayatını, "Yaşamın dipnotudur öyküm, öyküm bundan ibaret" şeklinde özetliyor. Özer'in pek çok konuda gösteri belgeselleri, kitapları, şiirleri, şarkıları ve fotoğraf çalışmaları bulunuyor.

1961 Artvin'de doğumlu olan Özer Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunu. Kendi yaşam hikayesini şöyle anlatıyor:

”Sendikalarda Eğitim Uzmanlığı ve Basın Danışmanlığı yaptım. 1988 yılında fotoğrafçılığa yöneldim ve fotoğrafı sokakta öğrendim. Yurtiçinde, sergi salonlarında, sokaklarda, üniversitelerde, varoşlarda, cezaevlerinde, fabrikalarda sergiler açtım. Sergilerim yurtdışına taşındı. Hayatın şarkılarını söylüyor, şiirlerini okuyorum. Fotoğraf ve şiir yaşamı savunmanın ve yeniden üretmenin en etkili silahı. Tüm insanlıkla kullandığım ortak dil, öfkemi dillendirip sergilerimi çoğaltıyorum.”

Özer'in 1996 1 Mayıs'ı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve Hrant Dink'in Anısına çekmiş olduğu siyasi fotoğrafları kendi internet sitesinde de yer alıyor.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst