Kayrevan’ın Araplar Tarafından Tekrar Ele Geçirilmesi

Salvo

Kayıtlı Üye
698 Kayrevan’ın Araplar Tarafından Tekrar Ele Geçirilmesi; Bizanslılar’ın Kuzey Afrika’dan Çıkarılması; Tunus Şehrinin Kurulması


Ukba bin Nafi, 670 yılında; Bizanslılardan kuzey Afri­ka'yı almış ve Mısır'ın Batısındaki bölgede üs olarak kullanmak maksadıyla, Kayrevan şehrini kurmuştu. Fa­kat bölgede yaşayan Berberileri pasifize edememiş ve sonunda, 683'te öldürülmüştü; Berberiler topraklarını tekrar kazanmıştı. O zamandan beri bölgeyi tekrar ele geçirmek amacıyla, pek çok teşebbüste bulunulmuş, fakat çok kuvvetli bir ırkın karşısında olan Araplar'ın zaferleri pahalıya patlamış ve kısa ömürlü olmuştu.
Artık Halife Abdül Melik gücünün zirvesinde bulunuyor­du ve kuvvetlerini Batıya, bu bölgeye doğru yöneltmiş­ti. Hasan bin Numan komutasındaki Araplar, aynı anda hem Atlas'taki Berberilere, hem de kıyıdaki kalelerinde bulunan Romalılara karşı gerçekleştirdikleri bir dizi cesur operasyonla Kayrevan'daki üssü yeniden ele geçirdiler. Hasan, dünyanın en büyük şehirlerinden birisi olan Kartaca'ya hücum ederek aldı ve Kartacalılarla aralarındaki III. Pön savaşında (M.Ö. 149-6) Romalıla­rın yaptıkları gibi, şehri yerle bir etti. Başkentlerinin düşmesiyle, Roma ordusundan kalanlar kalelerini terkederek ülkeden ayrıldılar. Bu, Bizanslıların Afrika'daki kalelerinden son çıkışları oldu.
698'de Hasan, bu antik şehri, bulunduğu yerin 10 mil Güney Batısına Tunus adında yeni bir şehir olarak, tekrar kurdu. Şehir burada, Akdeniz'de kuvvetli bir donanmaya sahip olan Romalılar'ın saldırılarına daha az maruz kalacaktı.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst