Kayıp trilyona yasal imkánsızlık 18 Haziran 2008

harbikiz

Bayan Üye
Kayıp trilyona yasal imkánsızlık 18 Haziran 2008






... mevcut anayasal sistem gereğince, iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurları tartışılmaksızın, yasal imkansızlık nedeniyle soruşturma yapılmasına gerek olmadığına...

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki "Kayıp trilyon" dosyasını takipsizlik kararı vererek kapattı. Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, yürüttüğü soruşturma sonunda Gül hakkında, "mevcut anayasal sistem gereğince, iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurları tartışılmaksızın, yasal imkansızlık nedeniyle soruşturma yapılmasına gerek olmadığına" karar verdi. Kovuşturmaya yer olmadığı kararında "Cumhurbaşkanının, seçilmeden önce işlemiş olduğu kişisel suçlarından dolayı Anayasa’da bir hüküm yer almadığı gibi TBMM İç Tüzüğü’nde de bir düzenlemenin mevcut olmadığı, demokratik rejimlerde Devlet Başkanının dokunulmazlığının kabul gören bir imtiyaz şeklinde oluştuğu" kaydedildi.

Vatana ihanet

1982 ve 1961 Anayasası’na gönderme yapılarak hazırlanan kararda, "Cumhurbaşkanının sadece vatana ihanetten dolayı sorumlu tutulabileceğine" yer verildi. Kararda, "Bunun haricinde, Cumhurbaşkanının, Cumhurbaşkanlığı mak***** seçilmesinden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülürse tutulma, sorguya çekilme, tutuklama ve yargılama yollarına maruz kalıp kalmayacağının madde metninde bulunmadığı" belirtildi. Kayral, kararında özetle şu görüşlere yer verdi: "Cumhurbaşkanının dokunulmazlığının bulunmamasının düşünülemeyeceği ve Anayasa koyucunun tasarrufu olarak vücut bulduğu, 1982 Anayasası’nın, 1924 Anayasası düzenlemesinden ayrılarak 105. madde ile yaptığı Cumhurbaşkanının sorumluluğu ve sorumsuzluğu tanımlamasının mutlak olup, başka kanunlar veya diğer dokunulmazlıklar açısından kıyas yoluna açık bulunmadığı, Cumhurbaşkanı seçilinmesinden önce veya sonra görevle ilgili olmayan kişisel suçlardan dolayı Cumhurbaşkanının sorumluluğu ve yargılanması ile yargılama yer, usul ve şekil şartlarıyla zaman aşımının nasıl ve ne şekilde uygulanacağı hususunda hiçbir Anayasal düzenlemenin mevcut olmadığı, Anayasanın 105. maddesinin 1. fıkra hükmünden Cumhurbaşkanının vatana ihanet dışında kalan diğer görev suçlarından sorumlu olmadığının açıkça anlaşıldığı halde, kişisel suçlardan dolayı sorumlu olup olmadığı, eğer sorumlu ise yargılamanın nasıl ve ne zaman yapılacağı hususunda açık bir belirsizlik olduğu, tersine yorum tekniği ile vatana ihanet suçu haricinde yargılaması mümkün bulunmayan Cumhurbaşkanının, kişisel suçlarla ilgili doktrinde tartışılan cezai sorumluluğun ise yorumsal kıstaslarla doldurulmasının ve muğlak yargılama teknikleri ve makamları ihdas edilmesinin mümkün bulunmadığı tespit edilmiştir."

Erbakan’a 2 yıl

Milli Görüş’ün yasaklı lideri Necmettin Erbakan’ın kapatılan RP’nin kayıp trilyonuyla ilgili davadan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum olmuş, bu cezanın 11 aylık cezasının infazını Altınoluk’taki evinde çekmesine başlanmıştı. Erbakan’ın avukatları, Erbakan’ın affı için geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e başvurmuşlardı.
 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
Geri
Üst