Kasa temizleme rehberi

'GeCeCi

Kayıtlı Üye
Temiz bir PC'yi kim istemez ki
Kompres hava en iyi dostunuz. Vericeğiniz kuvvetli hava, bilgisayarınıza zarar vermeden tüm tozları bir çırpıda alıp götürecektir. Bunlar için özel cihazlar mevcut, fakat çok zor durumdaysanız bir saç kurutma makinesi bile iş görebilir. Bizlerin evimizde yaptığımız sistem, saç kurutma makinesi uygulaması ardından elektrik süpürgesi. Sonuç başarılı. Tabi unutmamız gereken şeyler de mevcut. Evin diğer üyelerinin ruh sağlığı için, bu uygulamayı açık havada yapmak daha iyi bir opsiyon olacaktır.
kasa-dis.jpg


İlk hedefiniz anakartınız olsun, kasanızı evirip çevirip tüm tozları anakarttan uzaklaştırmaya bakın. İkinci hedefiniz, bilgisayarınızın soğutucuları yani fanlarımız. Bu fanların stabil çalışması her açıdan bilgisayar performansını etkiliyor. Kompresörümüzü bu parçalara doğru çevirelim ve çıkan toz bulutu uzaklara gönderelim.

anakart.jpg


yapmanız gereken, güç kaynağının altındaki hava çıkışını temizlemek olsun. Bunun için yumuşak bir sıvı sabun kullanabilirsiniz. Hava çıkışının filtrelerini söktükten sonra onu soğuk suda yıkayarak tertemiz hale getirebilirsiniz. İyice kuruduğundan emin olmadan sakın sisteminize geri takmayın. Bu işlemden sonra hard disk'lerin bulunduğu bölmedeki tozları temizlemeye başlayın. Kabloların yoğun bulundukları bölgelerin arka tarafı ise tam bir toz cennetidir. Oradaki tozları da usülce temizleyin (unutmayın; tozların yerini değiştirmiyorsunuz, ortadan kaldırıyorsunuz). Eğer bu işlemleri yapmaktan korkuyorsanız bilgisayar kasalarının içini temizlemek için özel aletler satılmakta. Biraz paraya kıyarak onları deneyebilirsiniz fakat kendi elinizle yaptığınız temizlik her zaman için daha iyi sonuç verir.

campfire.jpg


Büyük toz yumaklarını ise hava kompresörü ile dağıtmayın. Bu, sizin ve sisteminizin başını daha çok ağrıtacaktır. Elektrikli süpürgeyi düşük enerji konumuna (mümkünse herhangi bir parçayı yerinden sökmeyecek bir düzeye) getirin ve kalıplaşmış toz yumağına doğru tutun.
Eğer dışarısının sıcaklığı, bilgisayarın bulunduğu odanın sıcaklığı ile aynı değerdeyse kasanızı dış bir ortama taşıyabilir ve temizleme işlemini burada yapabilirsiniz. Zira odanın içerisinde yaptığınızda kasanın hemen yanına düşen tozlar, sistemi ilk çalıştırınızda tekrar içeri doğru göç edecektir. Fakat unutmayın, dışarısının sıcaklığı ile odanın sıcaklığı aynı olmalı! Aksi halde kondansatörlerin iş hayatına son vermiş olursunuz.

İşlemcinin fanını da temizlemeyi unutmayın. Fanı temizlemek için onu yerinden çıkarıp altını temizlemek işe yaramaz. Tam tersine işlemcinizin daha çok ısınmasına yol açar. İşlemciyi temizlemek için en ideal yöntem, ona hava püskürtmektir. Elektrikli süpürgenizi ters çalıştırın ve dışarı hava püskürtsün (hava kompresörü kullanmamanız şiddetle tavsiye olunur). Sonra etrafa yayılan tozları temizleyin. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, işlemci fanının içerisinden etrafa yayılan tozların, işlemci ile fan arasına/yakınına kaçmaması olmalı.

dirt4.jpg


Bu işlemleri yaparken bir çok kere hapşırmanız normaldir. Hapşırma işlemini ise mümkünse kasanın dışında bir istikamette gerçekleştirin. Hiç belli olmaz, hapşırdığınız zaman gerçekleştirebileceğiniz bir nokta atış ile sisteminizi yerle bir edebilirsiniz (inanılması güç ama, kendimden biliyorum). Ayrıca temizleme sekansında herhangi bir fırça kullanmayın. Bu da sisteminize sandığınızdan daha fazla zarar verecektir
Bu işlemler bittikten sonra adım adım sisteminizi geri kapayabilirsiniz. Öncelikle sisteminin içerisinde ıslak herhangi bir şey olmadığına dikkat edin. Kasanın içerisinden herhangi bir kart çıkarmadığınızdan (amatör kullanıcılar herhangi bir hata yapmasın diye çıkarmadan temizlemesini anlattık) direkt olarak kasanın kapağını kapayabilirsiniz. Tek tek kabloları takın. Kasayı eski konumuna getirin ve kalorifer veya ısı yayan bir başka kaynaktan (soba, radyatör, kömür ateşi, şömine, fırın, yangın vs. - tamam biraz abartı oldu) uzakta bir yere konumlandırın. Artık sisteminizin sıcaklığı daha stabil çalışacaktır. Sistemin sıcaklığını her daim görmek için SpeedFan programını öneririz. Windows altında sistemi yormadan çalışan bu program, size sisteminizin en doğru sıcaklığını söyleyecektir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst