Karşılıklı adli yardım talebinin reddi nedenleri

Asi Ruh

Kayıtlı Üye
Karşılıklı adli yardım talebinin reddi nedenleri
Karşılıklı adli yardım talebi:
-Talep, ilgili sözleşmedeki karşılıklı adli yardım hükümlerine uygun bir biçimde yapılmaz ise,
Dolayısıyla, gerek yabancı bbir makamdan gelen adli yardım talebi yerine getirilirken, gerekse yabancı bir ülkeye yönelik adli yardım talebi hazırlanırken ilgili sözleşmenin adli yardıma ilişkin hükmüne mutlaka bakılmalıdır.
-Talepte bulunulan Devlet, talebin yerine getirilmesinin, egemenliğine, güvenliğine, kamu düzenine veya diğer temel çıkarlarına zarar verebileceği kanaatinde ise,
Tüm sözleşmelerde bulunan, ancak uygulamada nadiren başvurulan bir nedendir.
-Talepte bulunulan Devletin makamları, kendi yetkileri çerçevesinde soruşturma, kovuşturma veya yargı işlemleri veya davaya konu olması halinde, benzer herhangi bir suça ilişkin olarak talep edilen işlemin yerine getirilmesinden kendi Devletlerinin iç hukukuna göre men edilmiş ise;
-Talebin kabul edilmesi, talepte bulunan Devletin karşılıklı adli yardıma ilişkin yasal sistemine aykırı ise,
Reddedilebilir.
Merida Sözleşmesi’ne göre ; Devletler, karşılıklı adli yardım için yapılmış bir talebi sadece suçun mali konuları da içerdiği gerekçesiyle reddedemezler.
Gerekçe gösterme mecburiyeti : Karşılıklı adli yardıma ilişkin herhangi bir ret için gerekçe gösterilecektir.
Sözleşmelerde taleplerin yerine getirilmesi konusunda bir süre sınırı verilmemektredir. Ancak Merida Sözleşmesine göre ; Talepte bulunulan Devlet karşılıklı adli yardım talebini mümkün olan en kısa sürede yerine getirecek ve gerekçeleri tercihen talepte yer alacak şekilde talepte bulunan Devletçe belirtilen herhangi bir süreyi, mümkünse tam olarak göz önünde bulunduracaktır. Talepte bulunan Devlet, talebin yerine getirilmesindeki durum ve seyrine ilişkin bilgi için talepte bulunulan Devlete makul taleplerde bulunabilirler. Talepte bulunulan Devlet, talepte bulunan Devletin talebin yerine getirilmesindeki durum ve seyre ilişkin makul taleplerini yanıtlayacaktır. Talepte bulunan Devlet, istenen yardıma gerek kalmadığı takdirde, talepte bulunulan Devlete durumu derhal bildirecektir.
12.Adli yardım talebinin yerine getirilmesinin ertelenmesi : Karşılıklı adli yardım, devam eden bir soruşturmayı, kovuşturmayı veya yargı işlemini olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle, talepte bulunulan Taraf Devletçe ertelenebilir.Bir talebi reddetmeden veya bu talebin yerine getirilmesini ertelemeden önce, talepte bulunulan Devlet, yardımı, gerekli gördüğü bazı kayıt ve koşullarla yerine getirip getirmemeyi değerlendirmek üzere talepte bulunan Devlete danışacaktır. Palermo ve Merida Sözleşmelerine göre ; Eğer talepte bulunan Devlet, bu şekildeki bir koşullu yardımı kabul ederse, bu koşullara uyacaktır.
13.Tanık ve bilirkişiler : talepte bulunan Devletin isteği üzerine bir yargı sürecinde tanıklık etmeye veya talepte bulunan Devletin ülkesindeki bir soruşturmada, kovuşturmada veya adli takibatta yardıma rıza gösteren bir tanık, bilirkişi veya başka bir kişi, talepte bulunulan Devletin ülkesinden ayrılışından evvelki eylemleri, ihmalleri veya mahkumiyetleriyle ilgili olarak, talepte bulunan Devletin ülkesinde kovuşturulmayacak, gözaltına alınmayacak, cezalandırılmayacak veya şahsi hürriyeti bağlayıcı herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmayacaktır. Bu tür bir güvence, bu tanık, bilirkişi veya başka kişinin hazır bulunmasının adli makamlarca artık gerekli görülmediğinin resmen bildirildiği tarihten itibaren kesintisiz 15 gün veya Taraf Devletlerce kararlaştırılmış herhangi bir zaman dilimi zarfında ayrılma imkanına sahip olup da talepte bulunan Devletin ülkesinde kendi isteğiyle kaldığı veya bu ülkeyi terk ettikten sonra kendi isteğiyle geri döndüğü takdirde sona erecektir.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri