Karpuz, Karpuz nedir, Karpuz Tarım, Karpuz Çeşitleri, Karpuz Nasıl Yetişir

Salvo

Kayıtlı Üye
icon2.gif
Karpuz


Serinletici ve lezzetli bir meyve olan karpuzu yaz mevsimi ile sonbaharda veren Karpuz bitkisi
smilev.gif
Kabakgillerdendir. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen bitkinin yabani türlerine Kuzey Afrika ile Sudan'da rastlanmaktadır. Ülkemizde karpuz üretimine en uygun yerler Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyıya yakın yöreleridir.

Toprak üzerine yatarak 3-5 m. kadar boylanabilen karpuz bitkisinin iri yaprakları parçalı
smilev.gif
küçük çiçekleri sarı renklidir. 5-10 kg. ağırlığa kadar çıkan meyveleri yuvarlak
smilev.gif
oval
smilev.gif
silindirik ve son zamanlarda üretilenleri dikdörtgen biçimli; kalın kabuğu koyu yeşil düz
smilev.gif
açık ve koyu yeşil çizgili ya da benekli olur. Genellikle kırmızı ve pembe
smilev.gif
bazen sarı renkli olan eti (özü) çok sulu
smilev.gif
serinletici ve meyve iyice olgunlaştığında tatlıdır.

Meyvenin içinde dağınık olarak yer alan tohumları (çekirdekleri) irice ya da ufaktır. Son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda
smilev.gif
kısır (çekirdeksiz) karpuz türleri de elde edilmiştir. Karpuz
smilev.gif
ülkemizde çok sevilerek çiğ olarak yenilmekte
smilev.gif
ayrıca kabuğundan reçel yapılarak tüketilmektedir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. dilimlenmiş karpuzun besin değerleri şöyle sıralanabilir: 26 kalori; 0
smilev.gif
5 gr. protein; 0
smilev.gif
3 gr. lif; 0 kolesterol; 10 mgr. fosfor; 7 mgr. kalsiyum; 0
smilev.gif
5 mgr. demir; 320 mgr. potasyum: 590 IU A vitamini ve 7 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıdaki değerlerin incelenmesinden görüleceği gibi karpuz özellikle potasyum minerali ve A vitamini yönünden yararlı bir besindir. Bunun yanı sıra;

o Kanı temizler
smilev.gif
böbreklerdeki kum ve taşların atılmasını sağlar: Çünkü içerdiği sıvı oranı nedeniyle karpuz
smilev.gif
idrarı büyük oranda artırır.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Karpuz bitkisi
smilev.gif
tohumlarının (yani meyvenin içinde bol miktarda bulunan çekirdeklerinin) toprağa 50-60 cm. aralıkla ekilmesiyle üretilebilir. Ama
smilev.gif
naylon tüplerde serada ya da naylon örtü altında yetiştirilmesiyle erkenciliği sağlanır ve bitki son ilkbahar donlarından korunmuş olur. Tüplerde üretilen fideler
smilev.gif
uygun havada (toprak sıcaklığı 12 dereceye ulaştığında)
smilev.gif
bahçeye ya da tarladaki yerine
smilev.gif
gene 50-60 cm. aralıkla açılan çukurlara (ocaklara) şaşırtılarak ekilir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Karpuz
smilev.gif
ılık ve sıcak bölgelerin bitkisidir. Özellikle meyvesinin gelişmesi için çok sıcağa gereksinir.

Toprak isteği: Karpuz bitkisi derin
smilev.gif
geçirgen
smilev.gif
süzek (suyu iyi akıntılı) ve yine de biraz nem tutan kumlu-tınlı ve tınlı-kumlu topraklarda iyi yetişir. Ağır bünyeli killi topraklar karpuz üretimine uygun değildir. Hafif bünyeli topraklarda ancak çok iyi gübreleme yapılırsa istenen sonuç alınır. Karpuz yetiştirilecek alanda taban suyu seviyesi l m'den yukarı çıkmamalıdır.

Sulama: Diğer pek çok üründe olduğu gibi
smilev.gif
karpuz bitkisinden de iyi verim alabilmek için kök çevresinde toprak nemi yeterli olmalıdır. Bu nemin oranı düşünce sulama yapılması gerekir. Karpuz bitkisine verilen su
smilev.gif
tuzlu ve kirli olmamalıdır. Sulamada yeraltı suyu kullanılıyorsa su bekletilip havalandırılmalıdır.

Karpuz bitkisi geliştikçe
smilev.gif
su gereksinimi artar. Ancak meyve irileşene kadar sulamada aşırıya kaçılmamalıdır. Çünkü bu aşamada fazla sulama
smilev.gif
meyvenin değil de bitkinin irileşmesine ve kolayca mantar hastalıkları kapmasına yol açar. Tüm kabakgillerde olduğu gibi sulama sırasında bitkinin yaprak
smilev.gif
çiçek ve meyveleri ıslatılmamalıdır.

Gübreleme: Karpuz bitkisinin ekileceği toprak
smilev.gif
sonbaharda derin kazılarak hazırlanır
smilev.gif
kesekleri parçalanır ve yanmış çiftlik gübresi bu toprağa karıştırılır. İkinci kez ocak-şubat aylarında toprak işlenirken taban gübresi verilir. Fosfatlı gübre bu sırada
smilev.gif
azotlu ve potaslı gübreler ise üçe bölünerek dikim sırasında
smilev.gif
bitki çiçeklendiğinde ve meyveler ceviz kadar irileştiğinde partiler halinde verilir.

Toprak işleme: Karpuz üretiminde
smilev.gif
bitkiler arasında çıkan ve gelişen yabani otlarla
smilev.gif
çapayla (ve büyük tarlalarda traktörle) yüzeysel olarak kazılarak mücadele edilmelidir. Karpuz bitkisinin yüzlek (yüzeysel) olan kökleri bu işlemler sırasında özenle korunmalıdır. İlk toprak işleme
smilev.gif
dikimden 20-25 gün sonra yüzeysel; ikinci işleme
smilev.gif
20-25 gün daha geçtikten sonra biraz derince yapılır
smilev.gif
bunun ardından toprağa azotlu ve potaslı gübre verilir.

Hasat (Derim): Karpuz bitkisinde hasat zamanının geldiği
smilev.gif
meyvelerinde şu olgunluk belirtilerinin görülmesiyle anlaşılır: Olgunlaşan karpuzlar
smilev.gif
kavunların tersine hafifler. Kabukları parlak bir görünüş kazanır. Karpuzun kabuğu tırnakla kolayca sıyrılabilir. Meyve sapındaki kulakçıkları kurur.

Karpuzu dalına bağlayan tüylü sapı da kurur. Olgun karpuz sapından kolayca kopar. Parmakla karpuzun kabuğuna vurulduğunda meyveden kendine özgü tok bir ses çıkar. Makbul bir yöntem olmamakla birlikte
smilev.gif
avuçlar arasına alınan karpuz sıkıldığında meyvenin içinden bir ses geldiği duyulur. Bu belirtiler görülüp algılanınca hasada geçilebilir. Böylece karpuz
smilev.gif
keskin bir bıçakla sapı kesilerek hasat edilir.

Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Karpuz bitkisine dadanan zararlı ve hastalıklarla
smilev.gif
uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak zamanında
smilev.gif
eksiksiz ve aksatılmadan ciddi bir mücadele sürdürülmelidir.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst