Karma Akvaryumda Discus

Asi Ruh

Kayıtlı Üye
Karma Akvaryumda Discus - Karma Akvaryum - Discus



Her discus besleyenin veya beslemeyi düşünenin hayali bol bitkili, harika manzaralı, karma balık türleri içeren bir tanka sahip olmaktır. Bunun olmayacağını söyleyen discus “uzmanlarına” rastlayacaksınız. “Discus sadece kendi türü ile bakılmalıdır” veya “Diğer balıklar bunlara hastalık bulaştırır” derler. Tüm bu lafları “boş verin!”. Ben 40 yılı aşkın süredir discusları karma akvaryumlarda besliyorum. Diğer bir yanlış inanış da vahşi discusların, tankta yetişenlere oranla daha hassas olduğudur. Bizzat kendim yakaladığım vahşi discusları da yetiştirdim. Hatta bir çiftten, satmadan önce, 14 kez yavru aldım. Evet, yağmur ormanlarından evinize giden yolda discuslar gerçekten sarsılırlar. Bu yüzden biraz daha iltimas görmeye hakları vardır. Fakat bu balıklar gerçekten sert çocuklardır.

Discusları karma akvaryumda beslemek gerçekten mümkündür, fakat bu discusu tank şartlarına uydurarak değil, tank şartlarını discusa uydurarak yapılabilir. Uyum denince bütün sistem anlaşılmalıdır. Bitkiler, su kalitesi, sıcaklık, ışıklandırma ve diğer balıklar. Eğer bu sayılanlardan biri bozuksa bütün sisten bozuktur. Her bir parça birbiriyle ilintilidir. Unutmayın bitkileri yaşatamıyorsanız balıklar da pek mutlu değil demektir.

Discuslar oldukça saf sulardan gelmektedir, çay rengi saf sular. Eğer musluk suyunuz, çoğu zaman olduğu gibi, 7.8 pH değerine sahipse bunu kullanmadan önce bazı işlemler yapmanız gerekecektir (deiyonizer veya ters-ozmoz cihazı edinmek gibi). Discusların yaşadığı sular neredeyse tespit edilemeyecek kadar düşük sertlik değerlerinde ve 4.0-5.5 pH aralığındadır. Mineral ihtiyaçlarını yiyeceklerden karşılarlar, çünkü suda mineral yoktur.

Aşağıda listede verilen balıkların tamamı discuslar gibi çok yumuşak, asidik, “siyah” sulardan gelmektedir. Düşük pH değerine sahip suların bir özelliği de bünyesinde akvaryum balıklarını etkileyen bakterilerden az miktarda bulundurmasıdır. Bakteriler ve mantarlar daha çok alkali oranı yüksek sulardan hoşlanırlar. Bu yüzden discuslarını sert sulara “alıştırmaya” çalışan insanlar bu balıkların bu kadar hassas olduğunu düşünürler ve kendilerini tedavi ilaçları konusunda uzmanlaşmış olarak bulurlar. Discuslar bu mikro organizmalara karşı savunma sistemine sahip değildirler. Çünkü milyonlarca yıldır yüksek alkali seviyesinde bulunan mikro organizmalar ile aynı şartlarda yaşamamışlardır.

Yeni kurulan alkali oranı yüksek bir tankta problem yaratacak diğer bir unsur da amonyaktır. Discus hayatı boyunca amonyakla karşılaşmamıştır ve bu ölümcüldür. Discusun amonyağa alışık olmamasının sebebi düşük pH seviyelerinde zehirli amonyak (NH3), amonyuma (NH4+) dönüşür. Bu bitkilerin kullanımda daha tercih ettikleri bir formdur. Aradaki ilişkiyi görün; Neden çoğu sualtı bitkisi tabiatta asidik sularda yetişir?

Bizim yaptığımız sadece hem balık hem de bitkilere uygun ortamı hazırlamaktır. Bitkileri seçerken bir iki tür ile sınırlayın. Bolca bitkilendirin. Çok olursa tankınız daha tabii görünür. Ön kısımda yem verdiğiniz bölümü açıklık bırakın ki yemler bitkiler arasında sıkışıp kalmasın ve balıklarınız kolayca ulaşsın. Bitki ne kadar fazla olursa balıklar kendilerini o kadar güvende hissedecek ve daha fazla açıkta yüzecektir. “Amazon kılıcı” diye de adlandırılan Echinodorus türleri sağlıklı olduklarında suya antibiyotik özelliği taşıyan kimyasallar salgılarlar ki benim tercihim bu bitkilerdir. Seçeceğiniz diğer bitkiler de amazon kökenli olsun. Her ne kadar bir biyotop akvaryumu olmayacaksa da benzer coğrafyalardan seçimler işleri kolaylaştırır.

Sıcaklık çok önemlidir ve 30 C’de sabit olmalıdır. Merak etmeyin Echinodoruslar bu sıcaklıkta bir sorun yaşamazlar. Ayrıca bu sayede balığınızın üzeri tuzla kaplanmış gibi görünmesine sebep olan beyaz benek hastalığı riskini de ortadan kaldırmış olursunuz. Yeri gelmişken bir şeyi ifade edeyim; hiçbir zaman, ama hiçbir zaman ana tankta bir tedavi uygulamayın. Hiçbir zaman… Bu sebeple karantina tankları bulunduruyoruz zaten… Unutmayın ki bütün ilaçlar özünde zehirli kimyasallardır ve ne kadar su değişimi yaparsanız yapın bunlardan tam olarak kurtulamazsınız. Diğer bir konuda yosun ilaçları. Bunları da hiçbir şekilde kullanmayın. Eğer yosun problemi ile karşı karşıya iseniz çok fazla balığınız var ve fazla yem atıyorsunuz demektir. Öyleyse daha sık su değişimi yapın. En azından haftada bir olmak üzere 1/3 -1/2 arası su değişimi yapın. Her sağlıklı tankta bir miktar yosun bulunur. Sonuçta burası hastane değil. Su değişimi yaparken bir kaşık su alın, içinde alg göremiyorsanız sorun yok demektir.

Artık tankınızı kurdunuz ve çevrim başladı. Şimdi asıl soruya gelelim; kaç tane discus beslemeyi düşünüyorsunuz. Şunu asla unutmayın balık başına en az 10 galon, tercihen 15 galon su gerekir. Tankınızın en, boy, yüksekliğini çarparak hacmini hesaplayın. Bundan dekor ve kumum kapladığı hacmi düşün. Bir discus akvaryumu için en azından 100 galonluk bir tanka sahip olmanız gerekecektir ki, zaten bunun takriben 70 galonu sudur.

İlk olarak eklenecekler dip balıklarıdır. Ben cüce cichlid’i tercih ederim. Bu küçük şeytanları izlemesi çok zevklidir. Fakat bir çok cichlid türü gibi bölgeci balıklardır. Bu yüzden çok fazla koymayın. Tercihen 2 erkek 4 dişi olmak üzere 6 tane. İki üç hafta bekleyin ve sonra tetraları ekleyin. En yaygın ve büyük ihtimalle de en barışçıl ve en göz alıcı olanı “Cardinal Tetra Paracheirodon Axetrodi” dir (Akvaryumcular ülkemizde bu balığa “kardinal neon” demektedir. Çeviren Notu: F.M.BAYAR). Eğer başka bir tetra türü eklemeyecekseniz 20’lik bir sürü halinde ekleyin. Bu sizin 100 galonluk tankınıza uygun olan sayıdır. Tür çeşitliliği için 15 kardinal ve 6-7 “Pencilfish Nannobrycon” veya “Nannostomas” koyabilirsiniz. Bu tetralar discusların yaşadığı sulardan gelmektedir ve harika görünüşe sahip barışçıl balıklardır. Kendinizi iki tetra türü ile sınırlayın. Bu balıklar sürü balıklarıdır ve kalabalık gruplar içinde bakılması daha uygundur. Tankın kaldırabileceğini aşmamak kaydı ile aşağıda verilen balıklar discuslara uygun türlerdir;

Cardinal Tetra Paracheirodon axetrodi
Silver-Tipped Tetra Hasemania nana
Glowlight Tetra Hemigrammis erythozonus
Rummy-Nose Tetra Hemigrammis bleheri, H. Rhodostomus
False Rummy-Nose Tetra Petitetta georgiae
Bleeding Heart Tetra Hyphessobrycon erythrostigma
Roberti Tetra Hyphessobrycon Robertsi
Lemon Tetra Hyphessobrycon pulchripinnis
Diamond Tetra Moenkhausia pittieri
Emperor Tetra Nematobrycon palmeri
Penguin Fish Thayeria Bochtkei
Hatchetfish türleri Caarnegiella, Gaseropelecus, Thoracocharax (bu türler su dışına sıçrarlar)
Pencilfish türleri Nannobrycon, Nannostomus
Whiptail Catfish Rineloricaria
Black Darter Tetra Poecilocharax



Discusla beslerken sakınılacak türler;

Black Tetra Gymnocorymbus ternetzi (yüzgeç avcısıdırlar)
Lamp Eye Tetra Moenkhausia sanctaefilomenae (M.oligalepis, çok büyük ve saldırgandır)
Neon Tetra Paracheirodon inesi (daha soğuk sulardan gelir)
Lesser Bleeding Heart Tetra Hyphessobrycon socolofi (pirana sürüsü gibidirler)
Cory Catfish Corydoras türleri (daha soğuk sularda yaşarlar)
Pleco Catfish türleri (örnek: Hypoptopoma türleri bitkilere zarar verir ve discuslara saldırabilir)
Banjo Catfish Fam. Doradiae
Silver Dollars Fam. Serrasalmidae (bitki yiyicidirler, büyük ve saldırgandırlar)
Pacu Fam. Serrasalmidae (çok büyük)
Arowana türleri (tankta beslemek için çok büyüktürler)
Anostomus türleri
Leporinus türleri
Diğer bütün büyük ve saldırgan türler…
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst