Kararsızlık

' Kontes..

Bayan Üye
Kararsızlık

Yetişkin olmak karar almak ve bu kararların sonuçlarına katlanmak hatta bedelini ödemektir; yetişkinleri çocuklardan ayıran en önemli şey. Kararsızlık sizi etkileyen ve çoğunlukla karşıt duygu düşünce durum kişiler ya da istekler arasında seçim yapabilme güçlüğünüzdür.
Kararsızlık hem doğuştan kazandığınız bir eğilim hem de bir öğrenmedir. Hayatınızı ve geleceğinizi etkileyecek çok ciddi bir konuda dönem dönem kararsız kalmanız normaldir. Bu durumun sürekli olması zamanla bir alışkanlığınıza da dönüşür. Kararsızlık beraberinde bir konformizmi de getirir ve sizin bedel ödemenize sebep olur. Psikolog Reyhan Algül: “Eğer sık sık kararsız kalıyorsanız yaşamınızda yolunda gitmeyen bir şeyler var demektedir.” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Kararsızlığın artık kronik bir rahatsızlık halini almasına “Abulia” denir. Bu noktada artık kararsızlığınız gündelik yaşamınızı aşarak bir yaşam tarzı haline gelir ve en basit şeylerin kararını bile veremezsiniz.”
Kararsız kalmanız korkularınızla yüzleşememenize sebep olur. Psikolojinin sağlıklı insan modeline göre insan sürekli kararsız değildir. Her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazırdır. Vereceğiniz karar hatalı da olsa sonuçlarını yaşar görür ve en önemlisi de bunlardan ders alırsınız. Sürekli kararsız olan kişilerin beyin şemaları yanlış bilgi üretir. Bu şemalar yaşamınızı biçimlendiren bakış açınızdaki her şeyin tayin edicisidir. Sürekli kararsız olan kişilerin beyin şemaları “hatalı olanı seçme””hatalıyı seçersen kendini affetme” “hatalıyı seçersen yalnız kalırsın” gibi bir sürü yanlış mesajla doludur.
Çocuklarınız en çok sizi model alır. Kararsızlığınızın çocuğunuzun ileriki yaşantısını olumsuz etkilediğini unutmamalısınız. Kararsız olduğunuzda obsesyonlarınız da fazlalaşır. Çoğunlukla obsesif kompülsif bozukluğuna sahip olmanız da kararsızlığınızı artırır. Depresyon girdiğiniz dönemde daha fazla kararsız olursunuz. Bazen de tam tersi kararsızlığınız sizi depresyona sürükleyebilir.
Kararsızlığınızın görüldüğü durumlar
• Geçirdiğiniz bazı ameliyatlar sonrasında.
• Felç ya da beyin kanamalarınız olduğu durumlarda.
• Bunama rahatsızlığı geçirdiğinizde.
• Çeşitli beyin hasarlarında kararsızlık haliniz görülebilir.

Bazı ailelerde anneler önce döverler sonra da çocuğa sarılıp ağlarlar. Sergilediğiniz bu davranış yanlıştır. Bu tutum sonucunda çocuğunuz sizin duygularınızdaki kararsızlığınızı görür ve öğrenir. Bazen çocuğunuzun yaptığı hiçbir şeye önem vermemeniz onun öz güveninin kırılmasına sebep olur. Bir kere bile sizden olumlu geri dönüşüm duymayan çocuğunuz hep nerede yanlış nerede doğru yaptığını düşünür ve karar veremez duruma gelir.
Bazen çocuğunuzun üzerinde çok baskın olmanız onun katı bir süper ego yani üst benlik (Kuralcılık millet ne der diye yaşamak vs.) gelişmesine yol açar. Buda sizi hata yapmamanız adına zorlar.
Kararsızlığınızın sebebi
• Öz güven eksikliği
• Gelecekten korkma
• Bedel ödemekten korkma
• Sorumluk taşımak istememe
• Hayır diyememe
• Başkaları ne der korkusu
• Böyle yetişmiş olmak
• Öğrenmiş olmak

Kararsızlığınız iş ve okul yaşamınızda da kötü sonuçlar doğurur ve yeniliklerden korkmanıza sebep olur. Örneğin; işinizi bir türlü değiştiremiyor ya da daha iyi bir iş bulsanız bile kararsız kalıyorsanız bu durum yaşamınızı olumsuz etkilemeye devam edecek demektir.
Karar vermeniz ne kadar güçleşirse anksiyet ve geriliminizde o kadar artar. Sonunda bu gerilim ve anksiyetiniz sağlıklı görüş açınızı bulandırıp yanlış kararlar almanıza sebep olabilir. Yanlışı seçmemek uğruna kararsız kalmanıza rağmen kararsızlığınız sizi öyle bir boyuta getirir ki doğru değerlendirme yeteneğinizi kaybeder ve yanlışı seçersiniz.
Karasızlığa en fazla neden olan bazı durumlar
Yaklaşma-Yaklaşma çatışması (+ +): Aynı anda aynı şiddette istenen iki güdüden bir tanesini seçememe halinizidr. Hem elbise hem etek almak isteyip de sadece birine paranız yetiyorsa ve bu yüzden elbise ya da etekten birini bırakmak zorunda kararsız kalmanız yaklaşma-yaklaşma çatışmasına örnek olarak verilebilir.
Yaklaşma-Kaçınma çatışması (+ -): Bu çatışmada hem hoşa giden hem de gitmeyen olayları bir arada yaşarsınız. Örneğin; evlenmek isteyen bir erkeğin evliliğin getireceği sorumluluklardan korkması; abur cubur yemek isteyen kişinin şişmanlıktan korkması yaklaşma-kaçınma çatışmasına örnek olarak verilebilir.
Kaçınma-Kaçınma çatışması (- -): Aynı anda iki istemediğiniz durumdan bir tanesini seçmek zorunda kalmanız durumudur. Kısacası iki kötüden birini seçmenizdir. Ne okumak ne da çalışmak isteyen kişini durumu örnek verilebilir.
Dönem dönem kararsızlıklar yaşayabilirsiniz bu çok normaldir. Önemli olan dozajıdır. Bazı durumlarda beklemeniz ve sakinleşmeniz daha doğrudur. Hayatınız adına önemli bir kararı çok kolay veremeyebilirsiniz ama bir meyve için bile kararsız kalıyorsanız saatlerce düşünüyorsanız bu durum sizin için sorun oluşturuyor demektir.
Zaman gözlerimizin önündeki cam sileceğidir. Fazla yağmur ıslatsa da o gide gele camlarımızı temizler. Acele karar vermeyin ama kararsız da kalmayın. Yaptığınız şeyler için duyduğunuz pişmanlık zamanla geçebilir ama yapmadığınız şeyler için duyduğunuz pişmanlık hiç geçmez. Bol kararlı günler diliyoruz.

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst