matrock_guzel
Bayan Üye
Karaciğer vücudumuzun fabrikası ve en önemli, en fazla görevi olan organlarımızdandır.
Vücudumuzun büyümesi ve gelişmesi için zorunlu olan proteinlerin yapıldığı , yağların sindirilmesini sağlayan safranın üretildiği , yağda eriyen ve hayati işlevleri olan vitaminlerin depolandığı , kanın üretildiği ve depolandığı , tüm yediğimiz içtiğimiz besinlerin enerjiye dönüştürüldüğü , alkolün ve içtiğimiz ilaçların zararsız hale getirildiği organdır.
Bu kadar çok çalışan ve işlevleri olan organın sağlığının korunması çok önemlidir. Bunun içinde yapılması gereken en önemli şey yeterli ve dengeli beslenmek ve karaciğere en çok zarar veren organ alkol den uzak durmaktır.
Karaciğerle ilgili olarak en çok görülen hastalık fazla kilolarla beraber gelen karaciğer yağlanmasıdır. Karaciğer yağlanması durumunda ilerleyen boyutta dışardan elle dokunulduğunda fark edilebilecek durumuma gelir , karaciğerde ağrı olur ve karaciğer enzimleri olan AST ve ALT yükselir.
Peki karaciğer yağlanması olan bireyler ne yapmalı ?
· Karaciğer yağlanmasının temel nedeni en başta fazla kilolar olduğu için mutlaka bir diyetisyen eşliğinde kişilerin zayıflaması gerekmektedir.
Karaciğer yağlanması olan bireylere diyetisyen tarafından planlanan menü düzeni ile haftalık yarım ile 1 kilo zayıflaması istenir. Bu hastaların kesinlikle hızlı zayıflaması istenmez çünkü hızlı zayıflama da karaciğer yağlanmasını artırır.
· Diyet dahilinde hastaya düzenli, sağlıklı ve yeterli beslenme eğitimleri verilir. Diyet , zayıflama sadece karaciğer yağlanması sona erene kadar düşünülmemelidir aksine bu sağlıklı beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir. Çünkü düzensiz beslenme, aşırı beslenme, uzun süreli açlıklar karaciğer yağlanmasını tekrarlayacaktır.
· Yağ ve yağlı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Kızartmalar, kavurmalar, tereyağı, margarin , ağır hamur işleri , kaymak , krema, mayonez diyetten belirli süreliğine çıkarılmalıdır.
· İyi kaliteli protein kaynaklarının tüketilmesi gerekmektedir. Peynir, süt , yoğurt , yumurta, derisiz tavuk eti , balık , yağsız kırmızı et tüketilmelidir.
Hastanın kolestrolü yüksekse süt ve süt ürünlerini yarım yağlı tüketmeli , yumurta tüketimini haftada 2 defaya düşürmeli , etleride mümkün olduğunca yağsız olarak almalı ve ete kızartma kavurma işlemleri uygulamamalıdır.
· Eğer hastanın kolestrolü yüksek değilse özellikle yumurta içerisinde bulunan lesitin adı verilen madde karaciğer yağlanması için bire birdir. Kolestrolü yükseltmeyecek şekilde yumurta tüketilmelidir.
· Tuz ve tuzlu besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
· Karbonhidrat kaynaklarını daha az işlenmiş olanlardan tercih etmelidir. Tam tahıllı ekmek , esmer prinç , esmer makarna , kurubaklagiller vb….
· Özellikle karaciğer yağlanması olan bireylerin haftada en az 1 defa balık eti tüketmeleri mümkünse bu sayıyı 2 e çıkarmaları germektedir.
· Karaciğer yağlanması için özellikle fındık, fıstık, ceviz den biri her gün miktarda aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.
· Mutlaka günlük tüketilen sebze-meyve miktarı artırılmalıdır. Her öğünde mutlaka salata yada yeşillik bulunmalıdır.
· Yemek pişirme yöntemi olarak ızgara , haşlama , fırında pişirme , buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.
· Mutlaka haftanın en az 5 günü 35 dk orta tempolu yürüyüş yapılmalıdır.
Vücudumuzun büyümesi ve gelişmesi için zorunlu olan proteinlerin yapıldığı , yağların sindirilmesini sağlayan safranın üretildiği , yağda eriyen ve hayati işlevleri olan vitaminlerin depolandığı , kanın üretildiği ve depolandığı , tüm yediğimiz içtiğimiz besinlerin enerjiye dönüştürüldüğü , alkolün ve içtiğimiz ilaçların zararsız hale getirildiği organdır.
Bu kadar çok çalışan ve işlevleri olan organın sağlığının korunması çok önemlidir. Bunun içinde yapılması gereken en önemli şey yeterli ve dengeli beslenmek ve karaciğere en çok zarar veren organ alkol den uzak durmaktır.
Karaciğerle ilgili olarak en çok görülen hastalık fazla kilolarla beraber gelen karaciğer yağlanmasıdır. Karaciğer yağlanması durumunda ilerleyen boyutta dışardan elle dokunulduğunda fark edilebilecek durumuma gelir , karaciğerde ağrı olur ve karaciğer enzimleri olan AST ve ALT yükselir.
Peki karaciğer yağlanması olan bireyler ne yapmalı ?
· Karaciğer yağlanmasının temel nedeni en başta fazla kilolar olduğu için mutlaka bir diyetisyen eşliğinde kişilerin zayıflaması gerekmektedir.
Karaciğer yağlanması olan bireylere diyetisyen tarafından planlanan menü düzeni ile haftalık yarım ile 1 kilo zayıflaması istenir. Bu hastaların kesinlikle hızlı zayıflaması istenmez çünkü hızlı zayıflama da karaciğer yağlanmasını artırır.
· Diyet dahilinde hastaya düzenli, sağlıklı ve yeterli beslenme eğitimleri verilir. Diyet , zayıflama sadece karaciğer yağlanması sona erene kadar düşünülmemelidir aksine bu sağlıklı beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir. Çünkü düzensiz beslenme, aşırı beslenme, uzun süreli açlıklar karaciğer yağlanmasını tekrarlayacaktır.
· Yağ ve yağlı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Kızartmalar, kavurmalar, tereyağı, margarin , ağır hamur işleri , kaymak , krema, mayonez diyetten belirli süreliğine çıkarılmalıdır.
· İyi kaliteli protein kaynaklarının tüketilmesi gerekmektedir. Peynir, süt , yoğurt , yumurta, derisiz tavuk eti , balık , yağsız kırmızı et tüketilmelidir.
Hastanın kolestrolü yüksekse süt ve süt ürünlerini yarım yağlı tüketmeli , yumurta tüketimini haftada 2 defaya düşürmeli , etleride mümkün olduğunca yağsız olarak almalı ve ete kızartma kavurma işlemleri uygulamamalıdır.
· Eğer hastanın kolestrolü yüksek değilse özellikle yumurta içerisinde bulunan lesitin adı verilen madde karaciğer yağlanması için bire birdir. Kolestrolü yükseltmeyecek şekilde yumurta tüketilmelidir.
· Tuz ve tuzlu besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
· Karbonhidrat kaynaklarını daha az işlenmiş olanlardan tercih etmelidir. Tam tahıllı ekmek , esmer prinç , esmer makarna , kurubaklagiller vb….
· Özellikle karaciğer yağlanması olan bireylerin haftada en az 1 defa balık eti tüketmeleri mümkünse bu sayıyı 2 e çıkarmaları germektedir.
· Karaciğer yağlanması için özellikle fındık, fıstık, ceviz den biri her gün miktarda aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.
· Mutlaka günlük tüketilen sebze-meyve miktarı artırılmalıdır. Her öğünde mutlaka salata yada yeşillik bulunmalıdır.
· Yemek pişirme yöntemi olarak ızgara , haşlama , fırında pişirme , buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.
· Mutlaka haftanın en az 5 günü 35 dk orta tempolu yürüyüş yapılmalıdır.