Kara Kedi Neden Uğursuzluk Sembolüdür?

ashli

Bayan Üye
bCwxHnc.png

Kediler tarihte gördükleri ya da göremedikleri değer adına en talihsiz yaratıklardan biridir diyebiliriz. Çünkü eski Mısır’da kediler tanrılaştırılıp, kutsal sayılırken günümüzde özellikle kara kediler insanlar tarafından uğursuz olarak kabul edilme eğilimindedir. Peki neden?

Milattan önce 3000’li yıllarda eski Mısır’da kediler kutsal kabul ediliyor, hatta bugün uğursuz saydığımız kara kediler (özellikle doğurgan taraflarından ötürü dişi siyah kediler) tanrıça olarak kabul edilip, aynı ölçüde değer görüyorlardı. Ancak burada bahsi geçen tanrı ya da tanrıça ifadesini yaratıcı, mutlak tanrı olarak algılamamakta fayda var.

Özellikle eski inanışlardaki tanrı, tanrıça gibi ifadeleri ya da çok tanrılı inanç sistemlerini sembolik bir anlatım olarak kabul etmek çok daha doğru olacaktır. Konumuza dönecek olursak: Bahsi geçen zamanlarda kedileri hastalıklardan ve muhtemel zararlardan korumak için kanunlar bile çıkartılmıştı. Ayrıca kediler toplumda o kadar çok kıymet ve saygı görüyorlardı ki, toplumun hangi kesiminden olursa olsun bir ailenin kedisinin ölmesi o aile için felaket kabul ediliyordu.

Eski tabletlerden ve yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla kedilerin eski Mısır’da bu denli ilgi ve saygı görmesinin altında yatan sebep, ülkemizde “kedi gibi dört ayağının üzerine düşmek” deyimine dayanıyor. Kedilerin ne kadar yüksek bir yerden düşerlerse düşsünler en ufak bir zarar dahi görmemeleri, Mısır’lıların onlara olan ilgisini ve onlara atfettikleri tanrılık yakıştırmasını güçlendiren etkenlerden olduğu düşünülüyor.

Kedilerin tarihte yaşadığı en büyük talihsizlik ise ortaçağa rastlıyor. Ortaçağda, özellikle Avrupa’da ziyadesiyle yaygın bir biçimde kabul edilen Hristiyanlık inancı zamane tabiriyle “hırçın bir pazarlama politikası” uyguluyordu. Kendinden önceki tüm inanç ve kabulleri reddetme eğiliminde olan koyu Hristiyan toplum, İngiltere başta olmak üzere birçok bölgede kedileri uğursuz kabul etmeye başladı. Elbette bunda kedilerin sayılarının fazlasıyla artması ve kedilere yüklenen asi, sinsi, nankör gibi sıfatlar da etkili oldu.

Bunun doğal bir sonucu olarak da Hristiyan toplumlardaki “kedi uğursuzluktur” inancı gitgide perçinlenerek, günümüzde Hristiyan olsun olmasın birçok toplumda yaygınlaştı. Günümüzde hala kedilerin, özellikle kara kedilerin uğursuz olduklarına dair inanç ne yazık ki hala sürüp gitmekte. Daha önce de belirttiğimiz gibi Hristiyanlık bu çağlarda kendinden önceki inançlara karşı hırçın bir asimilasyon çalışması içerisindeydi. Bunun en güzel örneği de eski Mısır’da özellikle siyah kediler kutsal sayılırken, Hristiyanlık temelli bu inançta da özellikle siyah kedilerin uğursuz sayılmasıdır.

---> Kara Kedi Neden Uğursuzluk Sembolüdür?

zaten su sahte hiristiyanlarin baska isi gucu yok hep ortalik karisitirsinlar.

ALLAH yarattigi sey ugursuzmu olurmus?
Kediler nankor degildir birkere. Buna hic bir zaman katilmadim. Kizdigimda birilerine demis olabilirim ama kediler nankor degiller. Aksine cok dygusal ve akilli hayvanlar. Herseyi sezip anlayabiliyorlar. Kopekler kadar iyi anlayabiliyorlar insanlarin onlara dediklerini.
Örneklerini kendi kedilerimizsw yasadik.

Ablam kediye kizmis. Al yavrularini git 3 gun gelme demis. Kedicik 3 gun sonra gelmis. Sonra ablamin ruyasina girmis. Ben senden ne istedimki bir parca ekmek istedim sen beni kovdun demis :) ablamda vicdan azabi cekmis ki ablam ne hayvan ne insan kotu davranmaz asla o gun cok sinirliydi belliki.

Annem kedisine ac bakim agzini badwmciklerin sismi derdi kedicik acardi agzini. Wc si geldimi cami calardi.
Annemle misafirloge bakkala cakkala giderdi.bizim kediler hep cok akilliydi annem o kedileri hala unutamiyor cok ozluyor ama o kedilerin torunlarinin torunlari olmustur simdi :) artik tr ye gittiginde yeni kediler edinir.

zaten su sahte hiristiyanlarin baska isi gucu yok hep ortalik karisitirsinlar.

ALLAH yarattigi sey ugursuzmu olurmus?
Kediler nankor degildir birkere. Buna hic bir zaman katilmadim. Kizdigimda birilerine demis olabilirim ama kediler nankor degiller. Aksine cok dygusal ve akilli hayvanlar. Herseyi sezip anlayabiliyorlar. Kopekler kadar iyi anlayabiliyorlar insanlarin onlara dediklerini.
Örneklerini kendi kedilerimizsw yasadik.

Ablam kediye kizmis. Al yavrularini git 3 gun gelme demis. Kedicik 3 gun sonra gelmis. Sonra ablamin ruyasina girmis. Ben senden ne istedimki bir parca ekmek istedim sen beni kovdun demis :) ablamda vicdan azabi cekmis ki ablam ne hayvan ne insan kotu davranmaz asla o gun cok sinirliydi belliki.

Annem kedisine ac bakim agzini badwmciklerin sismi derdi kedicik acardi agzini. Wc si geldimi cami calardi.
Annemle misafirloge bakkala cakkala giderdi.bizim kediler hep cok akilliydi annem o kedileri hala unutamiyor cok ozluyor ama o kedilerin torunlarinin torunlari olmustur simdi :) artik tr ye gittiginde yeni kediler edinir.
Herkes sizin gibi olsa keşke. Kedilerin ayaklarını kesenler, işkence edenler var.

bence gayet sevimli hayvanlar. hristiyanlığın bu tarz batıl şeyler üretmesi saçma olmuş.

Rengi önemli değil.Severim tüm kedileri,mart ayı dışında :)

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri