ashli
Bayan Üye
Kediler tarihte gördükleri ya da göremedikleri değer adına en talihsiz yaratıklardan biridir diyebiliriz. Çünkü eski Mısırda kediler tanrılaştırılıp, kutsal sayılırken günümüzde özellikle kara kediler insanlar tarafından uğursuz olarak kabul edilme eğilimindedir. Peki neden?
Milattan önce 3000li yıllarda eski Mısırda kediler kutsal kabul ediliyor, hatta bugün uğursuz saydığımız kara kediler (özellikle doğurgan taraflarından ötürü dişi siyah kediler) tanrıça olarak kabul edilip, aynı ölçüde değer görüyorlardı. Ancak burada bahsi geçen tanrı ya da tanrıça ifadesini yaratıcı, mutlak tanrı olarak algılamamakta fayda var.
Özellikle eski inanışlardaki tanrı, tanrıça gibi ifadeleri ya da çok tanrılı inanç sistemlerini sembolik bir anlatım olarak kabul etmek çok daha doğru olacaktır. Konumuza dönecek olursak: Bahsi geçen zamanlarda kedileri hastalıklardan ve muhtemel zararlardan korumak için kanunlar bile çıkartılmıştı. Ayrıca kediler toplumda o kadar çok kıymet ve saygı görüyorlardı ki, toplumun hangi kesiminden olursa olsun bir ailenin kedisinin ölmesi o aile için felaket kabul ediliyordu.
Eski tabletlerden ve yazıtlardan anlaşıldığı kadarıyla kedilerin eski Mısırda bu denli ilgi ve saygı görmesinin altında yatan sebep, ülkemizde kedi gibi dört ayağının üzerine düşmek deyimine dayanıyor. Kedilerin ne kadar yüksek bir yerden düşerlerse düşsünler en ufak bir zarar dahi görmemeleri, Mısırlıların onlara olan ilgisini ve onlara atfettikleri tanrılık yakıştırmasını güçlendiren etkenlerden olduğu düşünülüyor.
Kedilerin tarihte yaşadığı en büyük talihsizlik ise ortaçağa rastlıyor. Ortaçağda, özellikle Avrupada ziyadesiyle yaygın bir biçimde kabul edilen Hristiyanlık inancı zamane tabiriyle hırçın bir pazarlama politikası uyguluyordu. Kendinden önceki tüm inanç ve kabulleri reddetme eğiliminde olan koyu Hristiyan toplum, İngiltere başta olmak üzere birçok bölgede kedileri uğursuz kabul etmeye başladı. Elbette bunda kedilerin sayılarının fazlasıyla artması ve kedilere yüklenen asi, sinsi, nankör gibi sıfatlar da etkili oldu.
Bunun doğal bir sonucu olarak da Hristiyan toplumlardaki kedi uğursuzluktur inancı gitgide perçinlenerek, günümüzde Hristiyan olsun olmasın birçok toplumda yaygınlaştı. Günümüzde hala kedilerin, özellikle kara kedilerin uğursuz olduklarına dair inanç ne yazık ki hala sürüp gitmekte. Daha önce de belirttiğimiz gibi Hristiyanlık bu çağlarda kendinden önceki inançlara karşı hırçın bir asimilasyon çalışması içerisindeydi. Bunun en güzel örneği de eski Mısırda özellikle siyah kediler kutsal sayılırken, Hristiyanlık temelli bu inançta da özellikle siyah kedilerin uğursuz sayılmasıdır.