
Kimyasal bir madde olan antioksidanlar vücudumuz tarafından üretildiği gibi dışarıdan gıda yoluyla da alınır. Dışarıdan gıda yoluyla alınan en önemli antioksidanlar; betakaroten ve selenyum, C ve E vitaminleridir. C vitamini; antioksidan savunmasının ilk ve en etkili cephesidir. Öncelikli antioksidan ortakları ise E vitamini, selenyum ve betakarotendir.Yüksek miktarda C vitamini alımının lösemi, non-hodgkin lenfoma (lenfatik sistemde Hodgkin dışında kalan kanserler), mesane, meme, serviks (rahim ağzı), kolrektum (kolon ya da büyük bağırsak), özofagus (yemek borusu), akciğer, pankreas, prostat, tükürük bezleri ve mide kanserleri dahil hemen her kanser için riski azalttığı gösterilmiştir.
Nadir element olan selenyum; antioksidan enzim glutatiyon peroksidaz için zaruri bir antioksidandır. Bu enzim; E vitamini ve C vitamini ile birlikte hareket ederek, hücre zarında serbest radikal hasarını engeller. Selenyum desteği; bazı kanserlere özellikle akciğer, kolon, prostat, mide, özofagus ve karaciğer kanserine karşı koruma sağlamakta ve kansere bağlı ölümde yüzde 50 azalmaya neden olmaktadır. Selenyum desteği alan kişilerde lenfositlerin (bir tür akyuvar) tümör hücrelerini öldürme yeteneğinde yüzde 118 artış tespit edilmiştir.
'Alıntı'