Kadınlarda Sık Rastlanan Kafa Karıştıran Hastalıklar

ashli

Bayan Üye
Hastalıkların neden olduğu belli belirsiz semptomlar yüzünden her yıl binlerce hastaya yanlış teşhis konuluyor. Kadınlarda en sık rastlanan ve kafa karıştıran hastalıkları Beyoğlu Özel Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan şöyle sıralıyor;

Hormon dengesizliği


Hormonal dengenin bozulması hormon bozukluklarına neden olur. Düzenleyici organlardaki (hipotalamus ve hipofiz) bozukluk diğer salgı bezlerini etkiler ve çeşitli şikayetlere sebep olur. Dahiliye polikliniklerine obezite veya kilo artışı ile başvuran hastaların çoğunda hormonal dengesizlik saptamaktayız.En sıklıkla görülen hastalıklardan birisi polikistik over sendromudur. Polikistik over rahatsızlığı adet düzensizliği, kıllanma, kilo artışı ve infertiliteye neden olur.Diğer bir hastalık grubu ise Troid bezi hastalıklarıdır. Troid hormonlarının (T3 ve T4) az salgılanması hipotiroidiye neden olur ve metabolizmanın yavaşlaması ile halsizlik, yorgunluk, el ve ayaklarda şişme, unutkanlık ve en önemlisi kilo artışı belirir.Yine pankreas bezinden aşırı insülin hormonu salgılanması ile kendini gösteren insülin direnci, kan şekerinde düşmeler yaparak kilo alımına katkıda bulunmaktadır.

Otoimmün hastalıkları

Bağışıklık (immün) sistemi vücudun mikroplara ve başka “yabancı” maddelere karşı korunma sistemidir.Normal olarak immün sistem (bağışıklık sistemi) kendinden olan ve olmayanı ayırt edebilmekte ve yabancı olarak algıladığı dokulara saldırmaktadır. Otoimmün bozukluklar, vücudun kendi dokularına karşı uygun olmayan bağışıklık yanıtı oluşturmasına neden olan hastalıklardır.Otoimmün hastalıklar geniş bir spektrumda yer alır. Kadınlarda en sık görülen ve polikliniğe en çok müracat sebebi olan hastalıklardan birisi Hashimato troiditir.Hashimato troiditi en sık görülen troidit formudur. Bu hastalık en çok 40 yaş üstü kadınlarda görülmektedir.

Hastalık başlangıcında belirti vermese de, birkaç yıl sonra aşırı halsizlik, isteksizlik, uykuya mayil, kilo artışı, saç dökülmesi ve cilt’de kuruma, kabızlık, adet düzensizliği ve unutkanlık başlar. Dikkatle muayene edilmezse depresyon tanısı ile gözden kaçabilir.Diğer önemli hastalık Polymyalgia Rheumatica’dır. Fibromiyalji veya halk arasında adale romatizması olarak bilinir.Boyunda, omuz kaslarında ve pelviste ağrı ve güçsüzlüğe, sabah tutukluğuna neden olan bir hastalıktır.Özellikle kadınlar olmak üzere 50 yaşın üstündeki insanlarda daha sık görülür.Diğer önemli bir hastalık olan Lupus; deri, eklemler, kan hücreleri, böbrek, kalp ve akciğerleri olumsuz etkileyebilen kronik iltihaplı bir hastalıktır.Kadınlarda erkeklere göre 10 kat daha sık rastlanmaktadır. Polikliniğe en sık başvuru sebebi kas ve eklem ağrıları, yorgunluk hissi, saç dökülmesi, ateş ve yüzde kelebek tarzı döküntü gibi şikayetlerdir.

Kalp hastalıkları


Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümler gelişmiş ülkelerde tüm ölümlerin yarısını oluşturmaktadır. Kalp hastalıklarının %75’i aterosclerotik koroner arter hastalıklarıdır. Erkeklerde kadınlardan 4 kat daha fazla görülmektedir. Menapoz sonrası kadınlarda risk artmaktadır. Erkeklerde 50-60 yaşlarında, kadınlarda ise 60-70 yaşlarında daha sık rastlanır.

Koroner arter hastalıklarında belirti çoğu kez göğüs ağrısıdır. Ancak bazen göğüs ağrısı olmaya bilir. Bazen de yalnızca boyun, çene, kulak, kol veya mide bölgesinde ağrı olabilir. Nefes darlığı, halsizlik, bulantı, kusma ile terleme diğer belirtileridir.Bu spesifik olmayan belirtiler dikkatli muayene edilmez ve ön yargılı yaklaşılırsa, anksiyete bozukluğu, depresyon ve hazım sistemi bozukluğu gibi teşhisler ile gözden kaçabilir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst