Kadının Derdi Başından Aşkın...

ashli

Bayan Üye
25233417053037967433610.jpg


Saç dökülmesi erkeklere ait bir sorun olmaktan çoktan çıktı! Araştırmalar ve bu alanda büyüyen pazar günümüzde kadınların ciddi boyutlarda saç dökülmesi sorunundan mustarip olduğunu gösteriyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin istatistikleri saçı dökülen 50 milyon erkeğe karşı 30 milyon kadının da aynı sorunla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Kimse saçının dökülmesini istemez ama saç kadının tacı olduğuna göre, kadınlardaki saç dökülmesi erkeklerde olduğundan çok daha yaşamsal etkileri olan bir durum. Erkekler saçı dökülünce kazıtıyorlar ve son dönemde giderek yaygınlaşan bu işlemle ‘karizmatik’ bir hava yakalayabiliyorlar! Oysa saçı dökülen bir kadının benzer etki yaratacak bir şey yaptırması söz konusu bile değil...

Çoğunlukla 40’lı yaşların ortalarında başlıyor saç dökülmesi. Tutam tutam olmak zorunda değil diyor uzmanlar bu kayıp için... Tarağa fazla gelen veya küvetin deliğini görünmez hale getirebilecek miktarlarda dökülen saç alarmın çaldığının ilk işareti. Ya çözüm? Dermatolog Melissa Piliang “Piyasada olan yüzlerce umut verici üründen sadece birkaçı harcadığınız paraya değecektir” diyor. ABD’lilerin geçen sene harcadıkları 176 milyon doların büyük bir bölümü boşa gitmiş kısacası.

Günde 50 ila 100 tel arasında kaybetmek normalken bu rakam pek çok kadın için farklı olabliyor. Kadınlarda saç dökülmesi menopoz veya başka sağlık sorunlarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkıyor. Hayatın günlük stresleri, ailede ölüm, boşanmalar, işsizlik gibi faktörler ciddi şekilde saç dökülmesine neden olabiliyor. Tiroid bezinizin düzensiz çalışması, demir eksikliği, östrojen düzeyindeki değişimler, doğumlardan sonra meydana gelen hormonal değişiklikler...

Eğer saçınızda incelme ve azalma varsa yapmanız gereken acilen saç konusunda uzman bir dermatoloğa gitmeniz. Aile geçmişiniz, kan testi ve hatta kafa derinize yapılacak basit bir biyopsi uzmanın saç probleminiz hakkında sağlam bir fikir edinmenize yardımcı olacak. Manhattan’lı Dermatolog Dr. Marc Avram “Saçınızın neden döküldüğünü anlamanıza yardımcı olacak altın standart saç biyopsisi” diyor. Sadece 5 dakikada yapılan bu biyopsinin amacı; saç dökülmesinin genetik mi olduğunu, yoksa vücutta oluşan bir iltihaplanma veya enfeksiyondan, vücudun alışık olmadığı fiziksel (aşırı rejim yapmak; fazla kilo vermek), duygusal bir şoktan mı kaynaklandığını ayırt etmek.

Dermatologlar saç dökülmesinden mustarip kadınların yarısının dökülme probleminin ilaç, hormon tedavisi veya daha iyi beslenme ile çözüme ulaştığını söylüyor. Eğer tespit edilebilen herhangi bir tetikleyici neden yoksa dökülmenin, zaman içinde saç tellerinin incelip azalmasına neden olan genetik etkiden kaynaklandığını da ekliyorlar.

Böyle bir teşhis söz konusu ise minoxidil (Rogaine) adlı ilacın işe yaradığını gösteriyor araştırmalar. Yine araştırmalar bu ilacı kullanan kadınların yüzde 80’inde saç dökülmesinin durduğunu ve yüzde 50’sinde ise incelen ve dökülen saçların yerine yenisinin çıktığını gösteriyor. Dr. Marc Avram, lazerli tarakların ise sadece bazı hastalarda işe yaradığını belirtiyor. Lazer taraklar 300-400 dolar civarında ve internet üzerinden alınabiliyor.

Bütün saç dökülme durumlarında yaptırılabilecek testler:

1. TSH, T3, T4 tiroid testleri: Tiroid bezinin yeterli derecede çalışıp çalışmadığını belirleyen testler.

2. Ferritin: Bu demir miktarının yeterli olup olmadığını ölçen bir test. 70’den daha düşük çıkan demir miktarı saç dökülmesine neden olabiliyor.

3. B12 ve folik asit testi: Düşük B12 ve folik asit düzeyi saç dökülmesine neden oluyor.

4. Bakır ve çinko testleri: Çinkoya oranla yüksek miktarda bakır mevcut olması saç dökülmesine neden olabiliyor.

5. Dihidrotestosteron: Bu hormonun yüksek miktarlarda bulunması halinde hem erkeklerde hem de kadınlarda saç dökülmesi görülüyor.

6. Progesteron ve estradiyol: Östrojenin düşük miktarlarda bulunması saç dökülmesine neden olabiliyor.

7. DHEA ve kortizol: Yüksek miktarda kortizol ve düşük miktarlarda DHEA saç dökülmesine neden olabiliyor.

8. Testosteron: Yüksek miktarda testosteron saç dökülmesine neden olabiliyor.

9. Biyotin: Biyotin eksikliği uzun zaman içerisinde saç dökülmesine neden olabiliyor.

Saç sağlığı için bunlar gerekli!

Saç sağlığı ve üremesi için A vitamini, B vitaminleri, biyotin, C vitamini, bakır, demir ve çinko çok gerekli. Bu arada protein ve su miktarı da aşırı önem taşıyor saç sağlığında.

Demir: Günlük demir ihtiyacı 18 mg. Bunun altında demir alımı saç dökülmesine neden olabiliyor.

Çinko: Kepek ve saç dökülmesi çinko eksikliği ile yakından alakalı olabiliyor. Çinko hücre yenilenmesinde, doku üremesinde ve tamirinde çok önemli bir mineral. Ayrıca çinko saç köklerindeki yağ üretimini dengeliyor. Günlük gerekli çinko tüketimi 15 mg.

B6, B12, folik asit ve biyotin: Söz konusu B vitaminlerinin eksikliğinde saça giden oksijen ve kan miktarında azalma olacağından saç dökülmesi sık görülen bir sorun olabiliyor. Çok sık olmasa da biyotin eksikliği de saç dökülmesine neden olabiliyor. Günlük biyotin tüketiminin 300 mg olması gerekiyor. C vitamini: A ve C vitamini eksikliği saçların kırılmasına neden oluyor.

C vitamini özellikle kolojen ve saç dokusunun üretiminde çok önemli. Saç dökülmesi sorunu yaşayanlarda genellikle günlük C vitamini tüketimi günde 2-4 defa 1000 mg. olarak belirleniyor.

(23.10.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır.)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst