Kadim türk inançlarından nazarlık..

LaZZkopateLLa

Bayan Üye
KADİM TÜRK İNANÇLARINDAN NAZARLIK..
İskelet halindeki hayvan kafatası ile insan şeklindeki korkuluk, dikkati kendi üzerlerine çekerek nazarı etkisiz hale getirmektedir. Bunların yanında bir de dikenli çalının kullanılması, el şeklindeki nazarlık örneğinde olduğu gibi, kötü gözlere sivri şeyler yönelterek
tehlikeli bakışlara karşı koymak düşüncesiyle ilgili görünmektedir.
Kaynaklardan edinilen bilgiye göre; eski Türklerin de bostanlarını nazardan korumak için bağ-bahçelerine bostanlık korkuluğu ya da kazıklara geçirilmiş at kafatası diktikleri tespit edilmiştir. Kuzey Kafkas Türkleri, mahsullerini yetiştirdikleri alanlara, sırıklara geçirilmiş at kafası dikmiştir. Yine Türkistan’da Kazak-Kırgızlarda, Başkurtlarda nazar ve kötü ruhlara karşı korunma tılsımı olarak at kafası kullanılmıştır. Başkurtlar özellikle arı kovanlarının
bulunduğu yerlere bunlardan koymuşlardır. Çuvaş Türkleri de bağ ve bostanlarına at kafası asmıştır. Kurban edilen hayvanların kafataslarını asma geleneği, Göktürklerde de 8. yüzyılda
görülmüştür (İnan, 1963: 3138).
Türkiye’de bu geleneğin bugün de, İslâmiyet öncesi dönemlerde olduğu gibi, nazardan korunma amacıyla çeşitli yerlerde kullanıldığı dikkati çekmektedir.
6. Koç Boynuzu
Mersin’de evlerin kapısına nazara karşı koç boynuzu asılır (K.20).
Koç boynuzunun sivri uçları, tehlikeli bakışlara karşı koyması bakımından önem taşımaktadır.
KAYNAK:HALK KÜLTÜRÜNDE NAZAR, NAZARLIK İNANCI VE BUNLARA BAĞLI UYGULAMALAR / Yard. Doç. Dr. Nilgün ÇIBLAK

20989_450199601721358_1614666269_n.jpg

---> Kadim türk inançlarından nazarlık..

"Kaynaklardan edinilen bilgiye göre; eski Türklerin de bostanlarını nazardan korumak için bağ-bahçelerine bostanlık korkuluğu ya da kazıklara geçirilmiş at kafatası diktikleri tespit edilmiştir."

Yahu o nazardan korumak için mi; yoksa kuşları ürkütüp ekine, mahsule yaklaştırmamak için mi bağa bahçeye veya tarlaya dikilmiştir. Nitekim bostan korkuluğundan kasıt budur.
Bilemiyorum!

"Kaynaklardan edinilen bilgiye göre; eski Türklerin de bostanlarını nazardan korumak için bağ-bahçelerine bostanlık korkuluğu ya da kazıklara geçirilmiş at kafatası diktikleri tespit edilmiştir."

Yahu o nazardan korumak için mi; yoksa kuşları ürkütüp ekine, mahsule yaklaştırmamak için mi bağa bahçeye veya tarlaya dikilmiştir. Nitekim bostan korkuluğundan kasıt budur.
Bilemiyorum!

evet nazar inancıyla ilgili, şuradan biliyorum...
dayımlar ev yaptırdıklarında koç boynuzu taktılar balkonların önüne..
nazar değmesin diye,
tabi her yerde farklı versiyonları var bunun at nalı gibi.. batıl bir şey bu da. Orta asyadan kalma gelenekler sanırım

"Mersin’de evlerin kapısına nazara karşı koç boynuzu asılır."

Gerek kendinizden getirdiğiniz örnek olsun, gerek metinde yer alan son alıntı yaptığım örnek olsun kabul edilebilir; açıkçası görmedim, şahit olmadım fakat yörelerce bunlara rastlanabilir.

Benim dikkat çektiğim nokta ise hususi olarak bağ-bahçe ve tarlalarda bulundurulmasına yönelik gaye üzerineydi...
Nitekim bostan korkuluklarından maksat kuşları ürkütüp ekine mahsule yaklaştırmamak üzere bağa bahçeye dikilmeleridir.

Göktürklerde gök - tanrı inancı içerisinde değerlendirmeliyiz. şu an böyle bir durum söz konusu değil tabii ki :)

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri