kabenin inşası

DiReNiS

Bayan Üye
Kâbe, yeryüzünde inşa edilen ilk mabed idi. Hazreti Adem yeryüzüne indikten sonra, ilk işi meleklerin yardımıyla bu mukaddes binayı yapmak olmuştu Kâbe, zaman zaman tamir edilerek Nuh tufanına kadar mabed görevini sürdürmüştü. Tufandan sonra yeri kaybol*muş, varlığından iz ve eser kalmamıştı.

Allah, bu şerefli mabedin, Müslümanlara kıble olması için ortaya çıkanlıp yeniden inşasını Hazreti ibrahim ile oğlu ismail'e nasib edecekti.

Hazreti ibrahim ile Hazreti İsmail'in Kabe'yi inşaları şu şekilde olmuştu:

Hazreti ismail bir gün Zemzem suyunun yakınında bir ağaç altına oturmuş ok'unun ba*kımını yapıyordu. Uzaktan bir insanın o tarafa doğru gelmekte olduğunu gördü. Gelen şa*hıs, babası Hazreti ibrahim idi. Hazreti ismail, babası yanına yaklaşır yaklaşmaz, oturduğu yer*den kalktı, onu saygı ve hürmetle karşıladı. Uzun zamandır birbirlerine hasret kalan baba-oğul sarmaş dolaş oldular. Hazreti ibrahim oğlunun gözlerinden öpüyor, hasretini gidermeye çalışıyordu. Nihayet hisler sükûnet bulunca, babası oğluna:

— Ey ismail! Allah bana büyük bir iş emretti," dedi. Hazreti ismail:

— Babacığım, Rabbimiz ne emrettiyse yerine getir," dedi. Hazreti İbrahim:

— Bu işte senin de yardım etmen gerekecek," dedi. Hazreti İsmail bu habere sevindi:

— Babacığım, ben sana her cihetle yardım ederim. Bu kudsî hizmette benim de yardımım olursa, benim için şereftir," dedi.

Bunun üzerine Hazreti İbrahim oğluna, yapacakları işin ne olduğunu açıkladı:

— Oğlum ismail! Allah, şurada bir beyt, bir mabed yapmamızı emretti." Hazreti ibrahim bunu derken, şimdi Kabe'nin bulunduğu yeri işaret ediyordu. Hazreti ibrahim ile İsmail, işaret edilen yerde, Kabe'nin inşasına başladılar. Hazreti ismail taş getiriyor, ibrahim de duvarı örüyordu, inşaat iyice yükselip Hazreti ibrahim'in boyu duvara taş yerleştirmeye kafi gelmemeye başlayınca, bu duruma baba-oğul birlikte bir çare dü*şündüler. Hazreti ismail, merdiven vazifesi görmek üzere yüksekçe ve uzunca bir taş bulup getirdi. Hazreti ibrahim, bu taşın üzerine çıkarak çalışmaya devam etti. Hazreti ibrahim'in üzerinde durup inşaata devam ettiği bu taşa, Makam-ı İbrahim denir. Üzerinde Hazreti ibrahim'in ayağının izleri bulunmaktadır.

Bugün Makam-ı İbrahim, hacılar için hem ziyaretgah, hem de namazgah durumun*dadır.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri