sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Jupiter'in en büyük uydusunun haritası çıkarıldı.
Amerikalı astronomlar, Jüpiterin en büyük uydusu Ganymedenin eksiksiz haritasını çıkardı. Yapılan çalışmayla ilk kez Asteroit Kuşağının ötesinde yer alan bir gezegenin uydusunun yüzeyinin küresel ölçekteki eksiksiz jeolojik haritası çıkarılmış oldu.NASAya ait uzay araçları Galileo ile Voyager 1 ve Voyager 2′nin çektiği en iyi görüntülerin bir araya getirilmesiyle çıkarılan harita, teknik olarak Ganymedenin yüzeyinin çeşitli jeolojik özelliklerini resimliyor. Harita, Güneş Sisteminin tarihi gelişimi boyunca oluşumu ve evrimi süren uydunun jeolojik özelliklerini ayrıntılı olarak gösteriyor.
Bu özellikler, Ganymedenin iç yapısının evriminin yanı sıra uydunun yüzeyine gömülü durumdaki yapıların evrimine ışık tutuyor. Haritada yer alan jeolojik özellikler, Ganymedenin, yakınındaki diğer Jüpiter uyduları olan lo, Europa ve Callisto ile arasındaki dinamik etkileşimlere ilişkin de bilgiler veriyor. ABDdeki Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, kurumun bilim uzmanı ve gezegen bilimci Wes Patterson ile Wheaton College yüksekokulundan Geoffrey Collinsin başkanlığındaki bilim ekibi tarafından hazırlanan harita, ABD Jeolojik Araştırma Kurumu tarafından yayımlandı.
Petterson, çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, Ganymedenin yüzeyinin tamamını haritalandırmamız sayesinde, bu, gerçekten de benzersiz uydunun oluşumu ve evrimine ilişkin bilimsel sorulara daha eksiksiz cevaplar verebileceğiz dedi. Ganymedenin özellikleri İlk kez ünlü İtalyan astronom Galileo Galilei tarafından 1610′da keşfedilen buzlarla kaplı Ganymede, Jüpiterin yanı sıra Güneş Sisteminin de en büyük uydusu olma özelliğini taşıyor. Jüpiterin varlığı teyit edilen 67 uydusundan 7′ncisi olan Ganymede 5262 kilometrelik bir çapa sahip.
Ganymede, bu büyüklüğüyle Güneş Sistemindeki Merkür ve cüce gezegen Plütonu geride bırakıyor. Ganymedenin bir diğer özelliğiyse Güneş Sisteminde yer alan uydular arasında kendi manyetosferi olan tek uydu olması. Bu, Ganymedenin, içinde barındırdığı elektrik yüklü parçacıkları kontrol eden bir manyetik alana sahip olduğu anlamına geliyor.