Jimnastik Kim Buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Jimnastiğin en eski tarihi antik Yunanistan’da başlamıştır. Jimnastiği ilk bulan kişi ise bir sır fakat bilinen Yunanlılar arasında çok yaygın olduğudur. Ama modern Jimnastiğe öncülük eden kişi 1800′lerin başında Friedrich Jahn olmuştur. Yunanistan ve Roma’da genel anlamda Jimnastik bir spor dalı değil bir çok spor dalını bir arada bulunduran bir spor eğitim programıydı. Eski Yunan’da jimnastik, atletik aktivitelerin birçok formunu kapsıyordu. Bunlara koşu, güreş, fiziksel kondisyon, disk atma ve bilek güreşi gibi spor dalları vardı. Eski Yunanistan’da yaklaşık her şehirde bu egzersizlerin gerçekleştirilebileceği bir spor salonu vardı. Bu spor salonlarına Gymnasium adı verilirdi.

Eski Yunan da Jimnastik uygulamaları Romalılar tarafından devam ettirildi. Genellikle bir askeri eğitim için kullanıldı. Jimnastiğin tarihinde İmparator Theodosius tarafından yayımlanmış bildiri kalıtlarında, M.S. 393 de bu sporun yasaklanmış olduğunu göstermektedir.

Kilisenin baskıcı uygulamaları nedeniyle bu yasakçı eğilim Ortaçağ Çağ’da devam etti ve Jimnastiğin gerilemesine yol açtı.

18. Yüzyıl Jimnastik için diriliş yüzyılı oldu. Johann Gutsmuth (1759-1839) ve Friedrich Jahn (1778-1852) sayesinde Jimnastik için kullanılacak aletler yapılmaya başlandı. Özellikle Friedrich Jahn modern jimnastik aletlerinin bir çoğuna esas teşkil edecek aletleri icat etti. Bu icatları nedeniyle Friedrich Jahn jimnastiğin babası olarak kabul edilir.

Bu icatlar arasında halka, kulplu beygir ve atlama beygiri bulunmaktadır. Ayrıca denge aleti, paralel bar ve barfiks de bu dönemle birlikte geliştirilmiştir. 18. ve 19. yüzyıllarda Jimnastik hala bir askeri eğitim uygulaması olarak devam etmekteydi. Ama sonunda bir askeri eğitim rejiminden daha çok bir spor haline geldi.

Sportif olarak Jimnastik

Jimnastik 19. yüzyılda Avrupa’da oldukça popüler bir spor haline geldi. 1896 yılında Olimpiyatların bir parçası oldu. Ancak başlarda jimnastiğin atlama ve koşma gibi etkinlikleri olimpiyatlarda yer aldı. 1920′lerde, bayanlar jimnastik kategorisi Olimpiyatları’n demirbaşı haline geldi.

1928 yılında yeni Jimnastik egzersizleri ortaya çıktı. 1950 yılında 1 den 10 a kadar skorlama sistemi yarışmalarda kullanılmaya başlandı. 1954 Olimpiyatları’nda günümüzde halen devam eden jimnastik dalları standartlaştırıldı.

Jimnastiğin Evrimi

İlk zamanlarda, erkekler için jimnastikte güç üzerinde duruldu. Kadınların oyunlarında ise zerafet üzerinde yoğunlaşıldı. Ancak zamanla etkinliklerde, hem erkek hem de kadınlar için zerafet ve güç birlikte aranmaya başladı.

Rumen Jimnastikçi Nadia Comaneci 1976 yaz Olimpiyatlarında tüm jüriden 10 üstünden 10 alan ilk ve tek sporcu oldu ve jimnastiğin popülerleşmesinde çok büyük katkısı vardır.

Bir askeri eğitim şekli olarak başlayan, jimnastik zaman içerisinde bir spor dalı haline gelmiştir. Bugün sporcuların güç ve zarafet gösterileriyle süslediği Jimnastik Olimpiyatları’n en ilgi çekici özelliklerinden biri haline gelmiştir.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri