Jack Dempsey - Cichlasoma Octofasciatum

Asi Ruh

Kayıtlı Üye
Jack Dempsey - Cichlasoma Octofasciatum Balığı - Akvaryum Balığı



mmzo6t.jpg


Doğal yaşama alanı, Orta Amerika'nın nehir ve gölleridir. 20 cm. kadar büyüyebilen oldukça sert balıklardır. pH 6-8 arasında olmalıdır. 25-28°C sıcaklığı severler.

En az 150 litrelik bir akvaryumda beslenmelidirler. Bakımı çok tecrübe ister. Koyu zeytuni fon üzerine parlak mavi, yeşil ve sarı noktaları vardır. çok gösterişli olan bu balıklar isimlerini eski dünya boks şampiyonlarından Jack DEMPSEY’den almıştır. Bunun da sebepleri; bu balıkların kavgacılıkları, sert oluşları ve güçlü hayvanlar olmalarıdır. Erkekleri daha iri ve parlak renkli olan bu balıkların dişilerinin solungaç kapağının alt taraflarında siyah benekler vardır.

Beslenme konusunda sorun yaşatmazlar. Her türlü kaliteli kuru yem, Artemia, solucan, karides, midye, marul ve haşlanmış ıspanak yiyebilirler. Çok güçlü balıklardır, bu yüzden kumları kazabilir ve taşları yerlerinden oynatabilirler. Çok da kavgacılardır. Ayrıca akvaryum bitkilerini de yiyebilirler. Yüzey bitkileri konulabilir.

Akvaryum ne kadar büyük olursa olsun baskın erkek diğer hemcinslerine zarar verebilir. Balıklar gençken alınmalı ve akvaryuma salınmalıdır. Böylece birbirlerine alışabilirler ama yetişkinlikten sonra aralarına salınan bir başka balığı öldürebilirler. Akvaryuma büyük kayalar koyulabilir, saklanma yerlerinin oluşturulması faydalıdır. Zebra çiklit, ateş ağız çiklit gibi orta boy çiklitlerle bir arada bulundurulabilirler. Tetrazon ve danio gibi hızlı sürü balıkları da akvaryuma eklenebilir. İyi bakıldıkları zaman 10 yıl ve daha uzun bir süre yaşayabilirler.

Kendi eşlerini kendileri seçerler. Üretim için en iyi yöntem, akvaryuma küçük bir grup salmak ve kendi eşlerini seçmelerini sağlamaktır. Yumurtlama döneminde çiftler diğer balıklara karşı çok fazla saldırganlaşabilirler. Bu durumda özel bir üretim tankına alınmalıdırlar. 500-800 arasında yumurta bırakırlar. bu arada, üretim akvaryumundaki su sert olmamalıdır. Yumurtalarını, temizledikleri taşların arasına bırakırlar. yumurtalarını da yavrularını da ölüm pahasına korurlar. Onlara çok iyi bakarlar. Yumurtadan çıkan yavrular Artemia ile beslenmelidirler. Birkaç gün sonra da kaliteli toz yemlere geçilebilir.
Amerika Kökenli Balıklar - Amerika Kökenli Balık - Akvaryum Balıkları


Jack Dempsey (Cichlasoma octofasciatum)

mmzo6t.jpg


Orta Amerika kökenli balıklar Honduras ve Guatemela’nın nehir ve göllerinde yaşarlar. Cichlasoma grubunun iri cüsseli balıklarından sayılırlar. Orta boyun en iri grubuna dahil edilebilirler. Erkekler 25 cm’ye kadar büyüyebilmektedir. Normal şartlarda yetişkin boyları 18-20 cm’dir. Dişiler erkeklere oranla daha küçüktür. Erkeklerde yüzgeç uçları uzun ve sivridir. Görünüş itibari ile dolgun ve kaslı bir yapıları vardır. Ortalama ömürleri akvaryum ortamında 10 yıldır. İlginçtir, ingilizce isim babası, balıklarla pek ilgisi olmayan, efsanevi boksör Jack Demsey’dir. Bu durumda balığın ne kadar agresif olduğunun bir kanıtıdır.
Zeytin yeşili ana renklerinin üzerine serpilmiş metalik sarı, mavi ve yeşil renkler, vücut yapılarını destekler gibi balığa ayrı bir ağırlık verir. Dişilerin solungaç altlarında koyu renkli benekler cinsiyet ayrımında kolaylık sağlar. Dişiler erkeklere oranla daha soluk renktedirler. Bulunduğu habitat içerisinde güçleri ve agresif davranışları ile ön plana çıkarlar.
Etçil ağırlıklı beslenen balıklardır. Genel cichlid balıklarının yediği her türlü yemle beslenebilirler. Verilen kuru yemlere ilave olarak, beslenme kalitesini artırmak için, canlı yemde verilmelidir. Tatlı su karidesi, midye, kuru yeme alternatif ve çeşit olabilir. Etçil ağırlıklı beslenseler de zaman zaman damarları alınmış haşlanmış ıspanak, sindirim sorunlarına karşı etkili bir besin olarak verilebilir. İlk zamanlar yemek istemeseler de, zamanla birazda aç bırakılarak balıklar alıştırılabilir.
Orta sertlikte sulardan hoşlanırlar, 6,5-7,5 pH değeri gözetilerek, 22-25 C sıcaklıkta bakılmaları uygun olur.
Bölgeci olmaları ve eş tutma özelliklerinin yanına, birde kavgacı olmaları eklenince tek tür beslenmeleri uygun olacaktır. Rahat edebilmeleri için mümkün olan en büyük akvaryumda bakılmalıdırlar. Minumum tank 150-200 Litre olmalıdır. Yavru iken birlikte bakılmaları şartıyla kendi bölgesine ait ateş ağız (Cichlasoma meeki) ve bu balığa sertlik yönünde eş değerde olan astronot (Astronotus Ocellatus) ile birlikte bakılabilir. Erkek bireylerin enerjilerini stabil kılmak için tetrazon (barbus tetrazona) ve dev danio (danio aequipinnatus) gibi hızlı kaçan sürü balıkları da geniş hacimli akvaryumlarda çeşit isteyenler için tercih edilebilir. Mümkün olduğunca yetişkin balıkların yanına sonradan balık konulmamalıdır. Uyum sağlamaları oldukça zordur. Eş tutan bu balıklar, eş tutma işleminden sonra ayırmak akıllıca olur. Karakteristik kavgacı özelliği nedeniyle diğer balıklara zarar vermesi muhtemeldir.
Akvaryum dekorasyonu, güçlü yapıları göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Kayalar, gerekir ise silikon yardımıyla sabitlenmeli, güçlü köklere sahip bitkiler tercih edilmelidir.
Yavru almanın etkin yöntemleri arasında; Tüm bireylerin birlikte alınıp büyütülmeleri, eş tutan balıkların ayrı bir tanka alınmaları, su ısısının 26-28 dereceye yükseltilmesi sayılabilir.
Eş tutan çift yumurtalarını düz zeminlere bırakırlar. Bir seferde 600-800 yumurta bırakabilirler. Tipik amerikan cichlid özelliği olan yavrulara olan ilgi ve bakım son derece iyidir. Yumurtalardan çatlayıp çıkan yavrular, eş tarafından çukur bölgelere taşınırlar. Yavru bakımında genç çiftler biraz tecrübesizdir. Yaklaşık 5-7 günlük bir süre sonunda yavrular serbest yüzmeye başlarlar. Artemia ve kaliteli toz yemle beslenmeleri uygun olur.
Agresif davranışlar sergileyen balıklardan hoşlananlar için, ideal bir türdür. Piranha tutkunlarına alternatif olabilir.

 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst