İzmirli Doktor Devler Liginde

Bezmi$h

Banned
Kardiyoloji Doçenti Cevad Şeküri, Türkiye'de kadınlarda kalp damar hastalıkları risk faktörleriyle ilgili yaptığı araştırma Harvard Üniversitesi tarafından değerli bulundu

764998_detay.jpg


Doç. Dr. Cevad Şeküri'nin araştırması, Harvard Üniversitesi'nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Gates Vakfı'nca desteklenen 2.7 milyon kişiyi kapsayan çalışmasına dahil edilirken, sonuçları dünya tıp bilimadamlarının arenası kabul edilen Lancet dergisinde yayınlandı. Doç. Dr. Şeküri, "Bu büyük bir onur" dedi.

BİLL GATES VAKFI DA DESTEKLİYOR
İzmir Kent Hastanesi Kardiyoloğu Doç. Dr. Şeküri, Türk kadınlarını menapoz sonrasında kalp damar hastalıkları açısından bekleyen tehlikeleri, risk faktörlerini belirlemek için bir çalışma yaptı. Bu çalışmanın sonuçları uluslararası Japonya Kalp Dergisi'nde de yayımlanırken, Harvard Üniversitesi'nin dikkatini çekti. "Dünya diyabet haritası"nı çıkarmak için 2.7 milyon kişiyi kapsayan bir çalışma başlatan Harvard Üniversitesi Epidemiyoloji Bölümü'nün 2010'da, Şeküri'nin araştırmasını bu büyük çalışmaya dahil ettiği ortaya çıktı. Harvard'ın, DSÖ ve Bill & Melinda Gates Vakfı'nca desteklenen çalışmasının sonuçları Temmuz 2011'de, ancak çok özgün, değerli bilimsel çalışmalarının yayınlandığı Lancet'de yayınlandı. Dünyada son 30 yılda 153 milyon olan diyabetli sayısının son derece kaygı verici rakam olan 400 milyona ulaştığını ortaya koyan çalışmada, sosyoekonomik durum geliştikçe açlık kan şekerinin arttığı uyarısı yapıldı. Obezitenin (şişmanlık) büyük artış gösterdiği Kuzey Amerika'da açlık kan şekerinin en yüksek, Afrika ülkelerinde ise en düşük çıktığını belirten Doç. Dr. Şeküri, şunları söyledi:

"Bu büyük çalışmaya dahil edilen araştırmamızda Türkiye'nin de bulunduğu coğrafyada açlık kan şekeri ve diyabetin giderek arttığına dair bulgular saptandı. Kalp ve damar hastalıklarına yol açan en önemli risk faktörlerinden biri şişmanlık. Şişmanlık, diyabet için de en önemli risk faktörü. Kalp ve damar hastalıkları için genetik yatkınlık, yaş ve cinsiyet değiştirilemeyen risk faktörleri olarak kabul edilirken, hipertansiyon, diyabet, kolesterol ve yağ metabolizma bozuklukları, sigara, hareketsiz yaşam, şişmanlık, agresif- tez canlı kişiliğe sahip olma değiştirilebilen veya tedavi edilebilir risk faktörleridir. Bu çalışmanın sonucunda da değiştirilebilen risk faktörleri konusunda toplumların eğitiminin önemli olduğu, koruyucu önlemlerin alınması gerektiği ortaya koyuldu. Bizim çalışmamız, Harvard'ın çalışmasını destekledi. Araştırma sonuçlarımızın birbirini desteklemesi ve tıp bilim adamları için dünyanın en önemli yayın organı Lancet Dergisi'nde yayınlanması gurur verici. Büyük onur yaşadım."
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst