İyilik İle Kötülük

ashli

Bayan Üye
İyilik ile kötülük arasındaki mücadele, “iyi olmak” ile “kötü olmak” arasında seçim yapmak zorunda kalmak da demek aynı zamanda yüzyıllardır.

İyilik; ışıktı, aydınlık yüzlerdi, temiz kalplerdi. Kötülük ise karanlıktı, kör bir kuyuydu. Rüyalarda da böyleydi, çizgi romanlarda da, bunların yansıması bilinçaltlarında da…

İyilik, salt iyi olmak değildi. İyilik, doğruluktan yana olmaktı. İyilik, aydınlık taraftı. Kötülükse başta kendine olmak üzere dünyaya, insanlara, doğaya yani olabilecek herşeye karşı zarar verici olmaktı. Yani karanlık taraftı.

Evrende iki güç vardır, iyilik yani aydınlık taraf ile kötülük yani karanlık taraf. Aydınlık taraf sevgi, hoşgörü, barış, tevazu, saygı gibi değerleri içerisine alır. Karanlık taraf ise hırs, nefret, açgözlülük, kuraltanımazlık, intikam ve bunların türevleridir.

Bir insan ya iyi birisi olabilirdi, ya da kötü birisi. Bazen seçerek, bazen de sürüklenerek girerdi bu yollardan birine. Peki iyilerin, iyi insanların, doğruluktan yana olanların da sonradan karanlık tarafa geçmesi nasıl mümkün olabilirdi?

Dünyaca ünlü bir sinema filmi serisi olan Yıldız Savaşları (Star Wars), bilim-kurgu özelliği ve türünün önemli örneklerinden sayılmasının yanı sıra içerisinde tamamen iyilikle kötülüğün mücadelesini anlatması ile bir felsefeyi de ortaya koyuyor. Yıldız Savaşları’nın en önemli karakteri olan Anakin Skywalker ise iyilikten yana olmaktan ve durduğu aydınlık taraftan gücün karanlık tarafına geçiyor. Kendi gerekçeleri ile inandığı tüm değerlerin tersi olan Darth Vader’a dönüşüyor. Filmin yine önemli bir karakteri olan Jedi Ustadı Yoda’nın dediği gibi; “Korku, karanlık tarafa giden yoldur. Korku öfkeye, öfke nefrete, nefret ise acıya yol açar.”

Aynı şekilde yine önemli bir sinema eseri olan Kara Şövalye (Batman) filminde de önemli bir figür olan Savcı Harvey Dent de, doğruluğun ve adaletin safından karanlık tarafa geçen, kalbini karartan ve kötülüğün bayrağını eline alan bir simgeye dönüşüyor. Filmin en kötü karakteri Joker’in tüm gayesi de zaten onu karanlık tarafa çekmek, yani iyi birinin de kendi tarafında durabileceğini ispatlamayı başarmak. Başardı da…

Toplumda saygın ve seçkin olarak gözüken ve bilinen bazı insanların ise aslında karanlık tarafta olduklarını öğrenmek de bir başka yıkım olsa gerekti. Acaba hep mi kötülerdi, yoksa iyilikten sonra mı karanlık tarafı seçmişlerdi, bu ise çoğu zaman bir bilinmezlik olarak kalacaktı. Her dönemde, pekçok ülkede böyle örnekler hep olmuştu, olmaya da devam edecek. Saygın işadamlarının, gazetecilerin, bürokratların, sanatçıların, askerlerin, politikacıların bazılarının aslında silah kaçakçısı, uyuşturucu tüccarı, mafya lideri, gizli örgüt üyesi, faili meçhul cinayetlerin azmettiricisi olduğunu öğrenmek herhalde doğru bildiklerinize ve doğruluğa olan inancınıza karşı en büyük kötülük olurdu.

İyi olmak ve iyi kalmak mı? Çocukluğunuzun en saf halini, her türlü çıkar ve menfaate karşı koyarak, korumak mı? Para, şöhret, güç, mevki ve iktidar için tüm adaletsizlik ve haksızlığın yanında durarak, kötü olmak mı?

Herbir insanın bu seçimi aslında dünyanın yörüngesini de belirliyor. Dünya döndükçe tüm çarklar ve tezgahlar da dönmeye devam ediyor ama inancınız ne olursa olsun, bilinmesi gereken kötülüğün her zaman kaybedeceği gerçeğidir. Çünkü kötülük, kendi varoluşu sonucunda hep maddesel kazançları üretir. İyilik ise nurlu bir yüzdür, sarsılmaz bir itikattır, kalbinizin derinliklerinden size seslenen ilahi bir ışıktır. İçinizdeki iyiliği hiç kaybetmeyin.

Fuat Sağıroğlu – 2011
 
---> İyilik İle Kötülük

Bir yol gibidir iyilik ve kötülük . Birbirine paralel ama sonuçları farklı bir yol . Aynı anda hem iyi hem de kötü olamazsın . Ya iyisindir yada kötü . Ya hayata ve insanlara iyimser bakarsın yada kötümser .

Bir hırsız iyi olabilir . Ama zorluklarla mücadele etmek yerine kolayı tercih edebilir . Alanında ( tabi böyle bir alan mevcutsa ) en iyi olabilir . İhtimaldir bunlar . İçinde iyilikleri barındırıp dışında kötüdür . Yada onu kötüye zorlayan sebepler hakimdir . Bir bunların yanı sıra nedenler vardır . Sormak isteyipte soramadığımız kolaya kaçıp sürekli insanları yargıladığımız . Bir hırsız içinde iyilikleri barındırıp dışında neden kötüdür ? Neden bu yola başvurmuş ve iyiden kötüye geçiş yapmıştır ? Cevaplar basit gibi görünse de içliğe yapılması gereken uzun yolculuklar sonrasında salt cevaba ulaşılabilir . Hem kişinin kendi iç yolculuğu hem de bizlerin o kişinin içine yaptığımız yolculuklar .

Peki ya bir yardımsever ? Kötü olamaz mı ? Tabi ki olabilir . Geçmiş zamanda yapmış olduğu kötülükler onu şu anda iyi birisi yapar mı ? Kötülüklerin anlamı değil de biçimi değil midir esas olan ? Emanate ihanet etmek mi kötüdür ? Yoksa öz anneye atılan bir tokat mı ? Uçluk yok sorularda sadece maneviyatlar hakim konuya . Geçmişte kötü olan birisi şu anda iyi olabilir mi ? Tabi ki olabilir. Yanlışlarını göre göre doğruya ulaşır insan . Önemli olan dışarıda olan değil kalben ve gönlen olandır . Yardımsever bir insan geçmişte yaptığı kötülükleri kapatmak ; onların üzerini örtmek amacıyla iyilik yapıyorsa eğer . Zaten ondan kötüsü yoktur . Örnek çoğaltılabilir .


Öenmli olan kötüde ki kötülüğü değil Kötüde ki iyiliği ortaya çıkartabilmektir . Anlaşılabilmek değil anlamaktır .

Öldükten sonra ölmek değil yaşarken ölebilmektir .
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst