İstiklal Marşı'nın Kabulünün 93.Yılı Kutlu Olsun

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

InnoCence

ÜLKÜ & UMAY
Webmaster
Prenses
istiklal_marsinin_kabulunun_93_yili_h18038.jpg

istiklal%20marsi.jpg

Aminn Koca Yürekli M.Akif..

İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921´de İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı´nın başlarında, İstiklâl Harbi´nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921´de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi´nin ısrarı üzerine, Ankara´daki Taceddin Dergahı´nda yazdığı ve İstiklal Harbi´ni verecek olan Türk Ordusu´na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif´in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı´nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim BakanıHamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı´nı, şiirlerini topladığı Safahat´ına dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı´nın Türk Milleti´nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış, 1924 yılında Ankara´da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay´ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930´da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör´ün 1922´de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır. Üngör´ün yakın dostu Cemal Reşit Rey´le yapılmış olan bir röportajda da kendisinin belirttiğine göre aslında başka bir güfte üzerine yapılmıştır ve İstiklal Marşı olması düşünülerek bestelenmemiştir. Söz ve melodide yer yer görülen uyum (Prozodi) eksikliğinin esas sebebi de (Örneğin "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" mısrası ezgili okunduğunda "şafaklarda" sözcüğü iki müzikal cümle arasında bölünmüştür) budur. Protokol gereği, sadece ilk iki dörtlük beste eşliğinde İstiklâl Marşı olarak söylenmektedir.​

---> İstiklal Marşı'nın Kabulünün 93.Yılı Kutlu Olsun

Tüm milletimize kutlu olsun

Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal.

191020130849174609101_3.jpg

Minnetle anıyoruz. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.

Amin..İstiklal Marşı'nın Kabulünün 93. Yıldönümü Kutlu Olsun..

"istiklal marşı'nı bir kere daha okuyup sonuna kadar anlamanın vaktidir."

O günler ne samimi, ne heyecanlı günlerdi. O şiir, milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir. Binbir fecayi karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde halâs dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılmaz.. Onu kimse yazamaz.. Onu ben de yazamam.. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur..

Allah bir daha bu millete bir İstiklâl Marşı yazdırmasın!

Mehmet Âkif ERSOY

12 Mart 1921 İstiklal Marşının kabulünün 93. yıldönümü büyük Türk milletine kutlu olsun.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal !
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal.
Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal !

"O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır. Allah, bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın."

Mehmet Akif ERSOY

ALLAH ruhunu şaad etsin M.F. Ersoy'un. Mekani cennet olsun.
ALLAH baska istiklal marsi yazilmasini nasip etmesin.

ALlah ondan da vatanın icincanını vvern herkesten de razı olsun

merhaba.

Böyle güzel ve önemli konuları;
Sizler gibi güzel arkadaşlarımın,
Açması beni sevindiriyor.
Daha yeni bir benzer konu vardı,
Kutlamamı idi ne idi.

Yazmaya,
Elim bir türlü varmadı, yazamadım.

Evet Kanla yazılmış bir destanın,
Sözcüklerle ifadesi.

Mucize denecek kadar,
Ancak bu güzellikte ifade edilebilir.
Allah istiklal marşını tekrar yazdırmak durumunda bırakmasın.

Mehmet akif ersoy gibi,
Değerli bilim adamlarına,
Üstatlara,
Bulunmaz gerçek din alimliğine,
Çok ihtiyacımız var.( mekanı cennet olsun)

Alim aranıyor alim.
Benim ülkemde,
Ne alim,ne muallim,
Ne de bilim adamı kaldı.

Bazıları iftahar edebilir,
Eserleri ile.

Saygı maygı yok!!!...........( kime gösterelim saygıyı)

"Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın."

Mehmet Akif ERSOY

Allah bir daha bu millete bir İstiklâl Marşı yazdırmasın!

Mehmet Âkif ERSOY

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri