İstanbul

meridyen2

Kayıtlı Üye
İstanbul

İstanbul, hem dünya coğrafyasındaki konumu ve tarihsel önemi açısından hem de Peygamberimiz (sav)'in ahir zamanla ilgili hadislerinde belirttiği kutlu, bir o kadar da önemli bir şehirdir. Bu ay İstanbul’un fethinin 554. yıldönümü dolayısıyla sizler için İstanbul ile ilgili bilgileri mercek altına aldık…

1. Günümüzde dünyanın en önemli şehirlerinden biri kabul edilen İstanbul, tarih boyunca da sahip olduğu önem nedeniyle birçok devletin hedefi haline gelmiştir. 1453 yılına kadar farklı zamanlarda, Avarlar, Araplar, Avrupalılar ve Osmanlılar tarafından defalarca kuşatılmış, fakat gerek Bizans'ın sahip olduğu Rum ateşi (Grejuva- tarihte ilk Bizanslılar tarafından kullanılmış savunma silahı), gerekse şehrin o zamanlar için aşılamaz olarak görülen surları, bu fetih hareketlerini başarısız kılmıştır.

2. Bugünkü İstanbul'un temelleri M.Ö. 7. yüzyılda atılmıştır. M.S. 4. yüzyılda İmparator Konstantin tarafından yeniden inşa edilip, başkent yapılmış; o günden sonra da yaklaşık 16 asır boyunca Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde başkentlik sıfatını sürdürmüştür. Aynı zamanda, İmparator Konstantin ile birlikte Hıristiyanlığın merkezlerinden biri olan İstanbul, 1453'te Osmanlılar tarafından fethedildikten sonra Müslümanların en önemli kentlerinden biri haline gelmiştir.

3. Fatih Sultan Mehmed’in padişah olduktan sonra en büyük gayesi İstanbul’u fethetmek olmuştur. O dönemde bin yıllık tarihinin sonuna gelmiş olan Bizans küçüle küçüle sadece İstanbul şehrinin sınırları içinde hüküm süren bir devlet durumuna düşmüştür. Ancak buna rağmen Bizans'ın varlığı, Balkanlar'daki Türk hakimiyetinin ve İslam’ın yayılmasının önünde bir engel olmuştur.

4. Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'un fethedilmesini kolaylaştırmak için Osmanlı donanmasına ait bazı gemileri karadan çekerek Haliç'e indirmeye karar vermiştir. İstanbul'u her ne şartta olursa olsun almaya kararlı olan Fatih Sultan Mehmed kumandanların ve alimlerin de bulunduğu bir toplantı düzenleyerek cesaretlendirici bir konuşma yaptıktan sonra, 29 Mayıs'ta genel saldırının yapılacağına dair kararını açıklamıştır.

5. 53 gün süren ve 19 Nisan, 6 Mayıs, 12 Mayıs ve 29 Mayıs'ta yapılan dört büyük saldırıdan sonra Doğu Roma İmparatorluğu'nun 1125 yıllık başkenti olan İstanbul, 29 Mayıs 1453 salı günü Osmanlı ordusu tarafından fethedilmiştir.

6. Bu fetihten sonra, henüz 21 yaşında olan Sultan II. Mehmed, fatih unvanını da alarak Fatih Sultan Mehmed olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihteki en önemli devletlerden olan Doğu Roma İmparatorluğu böylelikle sona ermiştir.

7. İstanbul’un fethi, hem Türk tarihi için hem de dünya tarihi için oldukça önemli bir olaydır. İstanbul’un fethiyle, Osmanlıların, Balkanlardaki ilerlemelerine engel olacak hiçbir güç kalmamıştır; böylece Avrupa’da ilerleyişini sürdüren Osmanlı Devleti, büyük bir imparatorluk haline gelmiştir. İstanbul’un fethinin dünya tarihi açısından taşıdığı önem ise Orta Çağ’ın kapanmış, Yeni Çağ’ın başlamış olmasıdır.

8. İstanbul'un fethinden sonra Batıdaki hakimiyeti pekiştirmek, sınırları genişletmek ve İslam'ı en uzak yerlere kadar yaymak amacıyla Avrupa üzerine birçok sefer düzenlemek mümkün olmuştur.

9. Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır’ı fethinden sonra İstanbul’a getirdiği ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)'e ve Kabe’ye ait olan eşyalar “kutsal emanetler” olarak bugün İstanbul’da Topkapı Sarayı’nın Hırka-i Saadet Dairesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir.

10. Hırka-i Saadet, Hz. Muhammed'e ait olan, keçi tüyünden yapılmış geniş kollu hırkadır. Hırka-i Saadetin içinde saklandığı gümüş sandukanın ve altın çekmecenin anahtarları yalnız padişahın kendisinde bulunurdu. I. Selim'den, Halife Abdülmecid'e kadar devam eden ve bir gelenek haline gelen Hırka-i Saadet ziyareti, her Ramazan ayının 15'inde padişah, sadrazam, şeyhülislam ve diğer devlet erkanı tarafından yapılırdı.
(alıntı harun yahya ilmimercek)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst