tuLca
Bayan Üye
İştahsız çocuklar için altın tavsiyeler
İştah probleminin en çok 2 yaşındaki çocuklarda görüldüğünü belirten uzmanlar, çocuklardaki yemek probleminin önüne geçebilmek için beslenmeden bir saat önce ve yemek sırasında sıvı alımının sınırlandırılması gerektiğini belirtiyorlar. Diyetisyen Zerrin Aydın, çocukların içmeyi yemeğe tercih ettiğini ve kolayca doygunluk hissi duyduğunu belirterek, "Böylece almaları gereken besinleri yetersiz tüketirler"dedi.
Anemi, barsak parazitleri ve hastalıkların iştah kaybına yol açtığına dikkat çeken Diyetisyen Zerrin Aydın, "Psikolojik nedenler de iştahsızlığı etkilemektedir. Normal büyüme eğrisi gösteren çocuklarda 15-18 aylar arasında iştah en düşük düzeydedir. Yemeği reddetme ya da belli yiyeceklere yönelme davranışı 2 yaş çocuklarda sık rastlanır. Çocuklar her dönemde aynı büyüme hızını göstermezler. Doğumdan 1 yaşa kadar olan hızlı büyüme 2, 3 ve 4. yaşlarda azalır. Yılda ortalama 2 kilogram kadar artış olur. Eğer; çocuğun büyüme ve gelişmesi normalse, yeme alışkanlıkları bir sağlık sorunu oluşturmuyorsa, çocuk ihtiyaçları kadar yiyorsa, anneler endişelenmemelidir. Bazen öğün atlansa hatta bazı nedenlerle birkaç gün yemek düzeni bozulsa bile önemli bir sağlık sorununa neden olmaz" dedi. Aydın, iştahsızlığın önüne geçebilmek şu tavsiyelerde bulundu:
"İştahsızlık problemi olan çocuklarda yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında sıvı alımı sınırlandırılmalıdır. Çünkü çocuklar içmeyi yemeğe tercih eder ve kolayca doygunluk hissi duyar, böylece almaları gereken besinleri yetersiz tüketirler. Biberon yerine bardak kullanılmalıdır. Böylece sıvı tüketimi azalır. Süt, meyve suyu gibi içeceklerin miktarı belirlenmelidir. Bir öğünde besini reddettiyse tamamen farklı bir besin denenebilir. Onu da reddederse bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin verilmemelidir. Şekerleme, cips, çikolata, bisküvi iştahı engelleyebilir. Ara öğünler küçük porsiyonlar olmalıdır. Yiyecekler çocukların kolay yiyebileceği türden hazırlanmalıdır. Örneğin; küçük dilimlenmiş salatalık, havuç gibi. Çocuğu yemek konusunda zorlama, sorunu kötüleştirir. Reddedilen besin bir süre sonra tekrar denenmelidir. Grup halinde yaşıtlarıyla yemek olumlu yeme davranışlarını geliştirir"
İştah probleminin en çok 2 yaşındaki çocuklarda görüldüğünü belirten uzmanlar, çocuklardaki yemek probleminin önüne geçebilmek için beslenmeden bir saat önce ve yemek sırasında sıvı alımının sınırlandırılması gerektiğini belirtiyorlar. Diyetisyen Zerrin Aydın, çocukların içmeyi yemeğe tercih ettiğini ve kolayca doygunluk hissi duyduğunu belirterek, "Böylece almaları gereken besinleri yetersiz tüketirler"dedi.
Anemi, barsak parazitleri ve hastalıkların iştah kaybına yol açtığına dikkat çeken Diyetisyen Zerrin Aydın, "Psikolojik nedenler de iştahsızlığı etkilemektedir. Normal büyüme eğrisi gösteren çocuklarda 15-18 aylar arasında iştah en düşük düzeydedir. Yemeği reddetme ya da belli yiyeceklere yönelme davranışı 2 yaş çocuklarda sık rastlanır. Çocuklar her dönemde aynı büyüme hızını göstermezler. Doğumdan 1 yaşa kadar olan hızlı büyüme 2, 3 ve 4. yaşlarda azalır. Yılda ortalama 2 kilogram kadar artış olur. Eğer; çocuğun büyüme ve gelişmesi normalse, yeme alışkanlıkları bir sağlık sorunu oluşturmuyorsa, çocuk ihtiyaçları kadar yiyorsa, anneler endişelenmemelidir. Bazen öğün atlansa hatta bazı nedenlerle birkaç gün yemek düzeni bozulsa bile önemli bir sağlık sorununa neden olmaz" dedi. Aydın, iştahsızlığın önüne geçebilmek şu tavsiyelerde bulundu:
"İştahsızlık problemi olan çocuklarda yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında sıvı alımı sınırlandırılmalıdır. Çünkü çocuklar içmeyi yemeğe tercih eder ve kolayca doygunluk hissi duyar, böylece almaları gereken besinleri yetersiz tüketirler. Biberon yerine bardak kullanılmalıdır. Böylece sıvı tüketimi azalır. Süt, meyve suyu gibi içeceklerin miktarı belirlenmelidir. Bir öğünde besini reddettiyse tamamen farklı bir besin denenebilir. Onu da reddederse bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin verilmemelidir. Şekerleme, cips, çikolata, bisküvi iştahı engelleyebilir. Ara öğünler küçük porsiyonlar olmalıdır. Yiyecekler çocukların kolay yiyebileceği türden hazırlanmalıdır. Örneğin; küçük dilimlenmiş salatalık, havuç gibi. Çocuğu yemek konusunda zorlama, sorunu kötüleştirir. Reddedilen besin bir süre sonra tekrar denenmelidir. Grup halinde yaşıtlarıyla yemek olumlu yeme davranışlarını geliştirir"