İspanya'da El-Hakem'in Ölümü

Salvo

Kayıtlı Üye
İspanya'da El-Hakem'in Ölümü

Kurtubalı II. El-Hakem 15 yıllık bir iktidardan sonra öl­dü. Kendisi de bir edebiyatçı olan ilim ve sanatları himaye eden el-Hakem, Kurtuba'yı, önemli bir eğitim merkezi haline getirmişti. El-Hakem, 400.000 (dörtyüzbin) civarında kitabın bulunduğu büyük bir kütüphane ve babası tarafından kurulmuş olan Üniversiteye bağlı olan ve sadece İspanya'dan değil, Batı Avrupa'dan, Asya'dan ve Kuzey Afrika'dan da, Müslüman ve Hristiyan pek çok insanı çeken çok sayıda okul kurdu. Eği­tim imkanlarının genişliği ve eğitimin teşvik edilmesi halk arasında okur-yazarlık oranını şaşılacak bir sevi­yeye ulaştırdı. Bazı fakir ailelerin çocuklarını eğitemediklerini duyması üzerine, aydın Halife fakir ailelerin çocuklarını eğitemediklerini duyması üzerine, aydın Halife fakir ailelerin çocuklarının eğitildiği 27 ilkokul aç­tı. Bu dönemde, hemen Pirenelerin ötesindeki Hristiyan Avrupa'da çoğu krallar ve asiller bile okuma-yazma bilmiyordu; burada eğitim, büyük ölçüde papazlar sınıfının yetiştirilmesiyle sınırlıydı. Aynı dönemde Avrupa'daki en büyük kütüphane Saint Gali (İsviçre) Manastırındaydı ve toplam elli ciltten daha az ciltlik muaz­zam bir koleksiyona sahip olmakla övünüyorken Kurtaba kütüphanesinin sadece katoloğu 44 cilt dolduruyordu. Müslüman İspanya'da 10. asırda erişilen eğitim standardına Batı Avrupa'da ulaşılıncaya kadar bir kaç asır geçecekti.

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri