Islamiyet Ilim Dinidir

Salvo

Kayıtlı Üye
Islamiyet Ilim Dinidir
İslâmiyet, ilmin tâ kendisidir. Kur'ân-ı kerîmin bir çok yerinde ilim emir edilmekte, ilim adamları övülmektedir. Meselâ; Zümer sûresi, dokuzuncu âyetinde, (Bilen ile bilmiyenler hiçbir olur mu? Bilen elbette kıymetlidir!) buyuruyor. Resûlullah Efendimizin ilmi öven ve teşvik buyuran sözleri, o kadar çoktur ve meşhurdur ki, diğer dinde olanlar da bunları biliyor. Meselâ, «Ihyâ-ül-ulûm» ve «Mevdû'ât-ül'ulûm" kitaplarında, ilmin fazileti anlatılırken, (İlmi, Çinde de olsa, alınız!) hadîs-i şerîfi yazılıdır. Yani, dünyanın en uzak yerinde ve kâfirlerde de olsa, gidip ilim öğreniniz! Bir hadîs-i şerifte de, (Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz çalışınız!) buyuruldu. Yani, bir ayağı mezarda olan seksenlik ihtiyarın da çalışması lâzımdır. Öğrenmesi ibâdettir.

Bir defa da, (Yarın ölecekmiş gibi âhırete ve hiç ölmiyecekmiş gibi dünya işlerine çalışınız) buyurdu. Bir hadîs-i şerifte, (Bilerek yapılan az bir ibâdet, bilmiyerek yapılan çok ibâdetten daha iyidir) buyurdu. Bir kerre, (Şeytanın bir âlimden korkması, câhil olan bin âbidden korkmasından daha çoktur) buyurdu.

İslâm dîninde kadın kocasının izni olmadan nafile hacca gidemez. Sefere, misafirliğe gidemez. Fakat kocası öğretmezse ve izin vermezse, ondan izinsiz, ilim öğrenmeğe gidebilir. Görülüyor ki, Allahü teâlânın sevdiği, büyük ibâdet olan hacca izinsiz gitmesi günah olduğu halde, ilim öğrenmeye izinsiz gitmesi günah olmuyor. Peygamberimiz "sallallahü aleyhi vesellem" (Nerede ilim varsa, orada müslümanlık vardır. Nerede ilim yoksa, orada kâfirlik vardır) buyurdu. İslâmiyet, burada da ilim öğrenmeyi emir etmektedir. Her müslümanın önce din, sonra mesleğine ait dünya bilgilerini öğrenmesi lâzımdır.



İlim hakkındaki hadîs-i şeriflerde buyuruluyor ki:



(Allahü teâlâ bir kimseye iyilik etmek isterse, onu dinde âlim yapar ve ona doğru yolu ihsan eder).

(Ümmetimin âlimleri, Benî İsrail'in Peygamberleri gibidir).

(Göklerde ve yerde olanlar, âlim için istiğfar ederler).

(İmân çıplaktır, örtüsü takva, meyvesi ilim, süsü hayadır).

(Peygamberlik derecesine en yakın olan insanlar, din âlimleridir. Çünkü din âlimleri, insanları Peygamberlerin gönderildikleri şeye çağırırlar).

(Amel etmesi için ümmetime kırk hadîs-i şerifimi öğretene kıyamet günü şahit ve şefaatçi olurum).

(Dinde âlim olanın arzusuna Allahü teâlâ yetişir, hiç ummadığı yerden rızkını verir).

(Ümmetimden iki kısım insan iyi olursa, insanlar da din hususunda iyi olur: Bunlar âlimler ve devlet reisleridir).

(Kıyamet gününde üç kısım kimseler şefaat ederler: Peygamberler, sonra âlimler, sonra şehitler).

(Âlimle âbid arasında yüz derece vardır, iki derecenin arası yetmiş senelik mesafedir).

(Allahü teâlânın Cehennemden âzâd ettiklerine bakmak isteyen, ilim talebesine baksın! Nefsim yed-i kudretinde olan Allahü teâlâya yemin ederim ki, bir âlimin kapısına giden ilim talebesine her adımı için Allahü teâlâ bir yıllık ibâdet sevabı yazar ve Allahü teâlânın Cehennem ateşinden âzâd ettiği kullarından olduğuna melekler şahitlik eder).

(Ey Ali! Yâ âlim ol, veya ilim talebesi ol! Yahut da dinleyici ol! Dördüncüsü olma, helak olursun!)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst