İslam’da evlilik farz mıdır?

'hayaL

Bayan Üye
Soru: İslam'da evlilik farz mıdır, kesin emredilmiş midir? Yoksa sünnettir ve tercihe mi bırakılmıştır?
Cevap:
İslam dini evlenmeyi teşvik etmiş ve Müslümanlara, evli olmayanları evlendirme emri vermiştir. Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellem de evlenerek bu yolla mü’minlere örnek olmuştur.

Âlimler, evlenmediği takdirde zinaya düşme korkusu taşıyan ve evlenme imkânına sahip olan müslümanların evlenmelerinin farz olduğu sonucuna varmışlardır.

Konuyla ilgili olarak Peygamberimizden şu hadisler nakledilmiştir:

“Gençler! Kimin maddi imkânı varsa hemen evlensin. Kim de maddi imkân bulamazsa (nafile) oruç tutsun. Çünkü oruç, onun için şehveti kırıcıdır.” (Buhari, Nikâh, 3; Müslim, Nikâh, 1)

Enes b. Malik radıyallahu anh’tan: Üç kişi Peygamberimizin hanımlarının evlerine geldi ve onun ibadetinin nasıl olduğunu sordular. Kendilerine Peygamberimizin ibadeti anlatılınca onlar bu ibadeti az görüp: “Biz nerede, Peygamber nerede? Muhakkak Allah Peygamberinin geçmiş olan ve gelecek bütün günahlarını bağışlamıştır (bizim daha çok ibadet yapmamız lazım)” dediler. Bunun üzerine içlerinden biri: “Ben artık geceleri daima namaz kılacağım”, dedi. Bir diğeri: “Ben de daima oruç tutacağım”, dedi. Üçüncüsü de: “Ben de kadınlardan ayrı yaşayacağım, hiç evlenmeyeceğim”, dedi. Onlar bu sözleri söylerken Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem onların yanlarına çıkageldi ve:

“Sizler şöyle şöyle söyleyen kimselersiniz ama dikkat edin! Allah’a yemin ederim ki, ben sizin Allah’tan en çok korkanınız ve en çok takvalı olanınızım. Bununla birlikte ben oruç da tuta*rım, oruçsuz da bulunurum. Namaz kılarım, fakat gecenin bir kısmın*da uyurum da. Kadınlarla da evlenirim. (İşte benim sünnetim, hayat yolum budur.) Her kim benim bu sünnetimden (hayat yolumdan) yüz çevirirse, o benden değildir” buyurdu. (Buhari, Nikâh, 1; Müslim, Nikâh, 5 (1401)

Ebû Eyyûb radıyallahu anh’tan: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Dört şey tüm peygamberlerin sünnetlerindendir. Utanma duygusu, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek.” (Tirmizi, Nikâh, 1)

[MENTION=155185]mylıfe[/MENTION]

---> İslam’da evlilik farz mıdır?

alimler evlenecek kişiye göre farz ve sünnet oluşu değişir diyorlar...kendi nefsine hakim olamayan biri için farz düşer demişler...tabi daha detaylı bir araştırma yapmak lazım

bundan once açtiğin konuda sordu ya Nurallah evlilik farz mı diye..orada bende bu kaynagi göstermiştim )

orada dokunmuştu ucu ondan burada dokunmuyormuş ayağı yaptım Pp

Evet de o konuda herkes görmez diye konu olarak açtım bende ) daha cok kişi okur diye...sana dokunuyorda hiç umursamıyorssun bakıyorum da

Ben evlenmicem demiyorum ki ..evlenicem hemde herkesten cok ben istiyorum evlenmesini..lakin benimkisini anasi yavaş yavaş buyutuyor....

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers
vozol puff
antalya havalimanı transfer
Geri