İskandinav edebiyatının 'en'leri

Néppox

Kayıtlı Üye
130510-iskandinav-sabitfikir.widec.jpg


SabitFikir dergisinin mayıs sayısında dosya konusu, yükselen İskandinav fenomeni 'Kuzey Karası'.

İSTANBUL - “Bir zamanların sosyal devlet ütopyasının dar tanımlı ulusal kimlikleri, küreselleşme, neoliberalizm ve göçmen akımları sonrasında bir yeniden yapılanma geçiriyor. Böylece, 'Başarıyla tamamlanan ve dünyanın geri kalanına örnek olacak' bir hikaye çıkıyor ortaya. Oysa edebiyat nedenlerle ilgilidir, değil mi? Nereden çıkmış olabilir bu kuzey karası fenomeni?”

“Ben televizyon izlemiyorum, sadece internetten dizi izliyorum, ama herkesin izlediği dizileri de izlemiyorum,” cümlesi tanıdık gelmiş olabilir; hatta belki de siz söylemişsinizdir. Üstelik yalnızca diziler özelinde değil, birçok alanda genel bir İskandinav sevgisinden söz ediliyor bugünlerde. Polisiye roman İsveç ve Norveç’in en büyük ihracatlarından biri durumunda. Danimarka, nordic noir’ın, yani kuzey karası diyebileceğimiz dizi ve filmlerin en büyük yapımcısı. Amerikan Billboard müzik dergisinin 100 şarkılık pop listesindeki pek çok şarkıda besteci, yapımcı ya da mühendis olarak İskandinav imzası var. Bütün dünyaya ulaşan bir dağıtım ağına sahip bir marka artık İskandinav tipi yaratıcı işler. İşte Aysu Önen kapak konusunda bu fenomeni diziler, romanlar, karakterler üzerinden inceliyor.

SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi halini alan Kararsız Okur infografiği de kapak konusunu destekliyor. “Edebiyatın kuzeyi ne yana düşer?” sorusunun cevabı için okları izleyin! Kararsız Okur'u her zamanki gibi Aysu Önen hazırladı ve Sedat Girgin resimledi.

A. Ömer Türkeş ise yazısında, Türkçedeki klasik ve modern İsveç edebiyatının örneklerini sıralarken; Ceyhan Usanmaz da Gölgede Kalanlar'da “Kuzeyli polisiyeler” hakkında söz söyleyen herkesin adlarını anmadan geçemeyeceği iki isimden biri olan Per Wahlöö'nün bir siyasi gerilim romanını değerlendiriyor.

Güvenilir kitap eleştirileri
Leylâ Erbil, Hasan Ali Toptaş, Ahmet Altan, Süreyyya Evren,Aykut Ertuğrul, Samuel Beckett, Aleksandar Hemon ve Luca Bloom'un eserlerini güvenilir eleştirmenler Hayati Roman, Oylum Yılmaz, Aykut Ertuğrul, Melisa Kesmez, Aysu Önen, Nazan Maksudyan, Pınar Sönmez ve küçük İskender yorumluyor.

Güncel “meseleler” hakkında
Bülent Usta, İstanbul Kadıköy sokaklarında barlara ait masaların kaldırılması ve tekel büfelerinin belli bir saatten sonra kapatma zorunluluğu kararına edebiyat penceresinden değerlendirirken, Fikri Sabit de Emek Sineması hakkındaki son gelişmeler ışığında, bu “mücadele”nin arka planındaki ana başlıkları hatırlatıyor.

Sibel Oral'ın hazırladığı "Okuma Listesi"nin bu ayki konusu “akil insanlar.” Kelebek Etkisi'nde Elif Tanrıyar Trafik Haftası vesilesiyle çarpışmalardan doğan edebiyatın izini sürerken, Mert Tanaydın da Dünyadan sayfalarında anneler gününden yola çıkarak Colm Tóibín, Jeanette Winterson ve Lionel Shriver gibi yazarların anneleri nasıl ele aldıklarına değiniyor.

Yeni İnsan profili
SabitFikir’in 27. sayısında gazeteci Hasan Cömert'in Murat Gülsoy'a yönelttiği sorular, özellikle gelişmiş iletişimin sonucu olarak ortaya çıkan “yeni insan” profili hakkında... Hasan Cömert aynı zamanda, Sinema sayfalarında 32. İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilen edebiyat uyarlamalarını da değerlendiriyor.

Levent Yüksel'in, Keşfet bölümünde SabitFikir okurlarına kendi el yazısı ile önerdiği kitap ise Bab-ı Esrar.

SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Ethem Onur Bilgiç’e ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil, iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda genç çizerle de karşılaşıyor.

Yayın yönetmenliğini Elif Bereketli'nin yaptığı SabitFikir, Idefix ve Prefix paketleriyle ücretsiz. SabitFikir’in içeriğini ve daha fazlasını sabitfikir.com adresinde bulmak mümkün.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst