iPad 2 İncelemesi – III

NewCS

Kayıtlı Üye
iPad’e, iPhone Üzerinden GPS Desteği

iPad 2′nin Wi-Fi modeli içinde fiziksel bir GPS alıcısı yok. Yani iPad modelleri, iPhone’da olduğu gibi uydular ile konum belirleyemiyor. Ancak Wi-Fi modeli de kablosuz ağları kullanarak yaklaşık konumunu bulabiliyor.

Fakat bu da iPad’i, navigasyon uygulamaları ile kullanmak isteyenler için yeterli olmuyor.

Yazıyı ilk yazdığımda iPad 3G modeli için de, içinde GPS modülü yok şeklinde bilgi paylaşmıştım. Fakat bir okuyucumuz uyarınca bu bilgiyi düzelttim. iPad 2′de Wi-Fi modeli içinde fiziksel bir GPS modülü yok. 3G modülünde ise mevcut.

Fakat iPad’i, bu yazımızda detaylı anlattığımız şekilde iPhone üzerinden internete bağladığımızda, yani iPhone 4′ü Personal Hotspot olarak kullandığımızda, iPhone’un GPS verisi iPad tarafından da kullanılıyor. Yurt dışındaki bir kullanıcının tesadüfen farkettiği bu özellik sayesinde iPad, GPS özelliğine kavuşmuş oluyor.

iphoneturkey_biz_ipad2_inceleme3_GPS_01a.png

Ben de arabamla yola çıkıp iPad ve iPhone ile yaptığım testlerle benzer duruma şahit oldum. Yani sadece Wi-Fi özelliği bulunan ilk nesil iPad’imi ve iPad 2′mi, iPhone 4′teki Kişisel Erişim Noktası üzerinden internete bağladım ve Harita (Maps) uygulamasını açtım. Her iki iPad de nokta atışı şeklinde Harita üzerinde tam koordinatımı gösterdi.

iPad bu şekilde tam koordinat gösteriyor ama hareket halinde iken konumumuzun güncellenme sıklığı iPhone kadar olmuyor. Yani iPad, yaklaşık 60 saniyede bir iPhone’un GPS’inden konum bilgisini alıyor.

Ben sadece Harita uygulamasını test ettim ama yabancı bloglarda yazdığına göre iPad’de çalışan navigasyon uygulamaları da benzer şekilde GPS bilgisini alabiliyormuş. Bu bilgi, iPad’de navigasyon uygulaması kullanmak isteyenler için faydalı olabilir.

Smart Cover

Apple’ın iPad 2 için ürettiği kılıf, ilk nesil iPad için ürettiğinden oldukça farklı. Cihazın sadece üst kısmından ve mıknatıslardan oluşan bu kılıf, gerçekten de cihazın üstüne düzgün bir şekilde oturuyor.

Kılıf öyle bir tasarlanmış ki, cihazı düzgün bir şekilde kapatması için oynatmak zorunda kalmıyoruz.

sub-dept-header-hero.png

Kılıf, cihazın sadece üst kısmına değil yan kısmına da mıknatıslar ile tutunuyor.

Kılıf kolayca katlanabildiği için de cihaz film izlenebilecek şekilde dik durumda veya yazı yazılabilecek şekilde yatay konumuna kolayca getirilebiliyor.

iphoneturkey_biz_ipad2_inceleme3_smart_cover_03.jpg

Kılıfla ilgili diğer orijinal bir özellik de tam kapandığında cihazı otomatik olarak uyku moduna sokması ve kılıfı kaldırdığımız an tekrar otomatik olarak uyanması.

iphoneturkey_biz_ipad2_inceleme3_smart_cover_04.png

Apple’ın Smart Cover ismini verdiği iPad 2′ye özel kılıfların da Poliüretan (Polyurethane) ve Deri (Leather) olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Renk çeşidi de çok fazla. Fakat siyah, kırmız, vs. gibi bazı renkler sadece Deri modelinde bulunurken, mavi, yeşil, vs. gibi renkler sadece poliüretan modelinde bulunuyor. Ayrıca poliüretan modeller Amerika’da 39$’a, deri modeller ise 69$’a satılıyor.

smart_cover_colors_models.jpg

Smart Cover’dan bu kadar bahsettikten sonra gelelim benim şahsi düşünceme ve tecrübelerime. Ben mavi renkli olanından yani poliüretan modelinden bir tane edindim. Bu kılıf her ne kadar şık dursa da ben pek beğenmedim. İlk nesil iPad’in orijinal kılıfı ne kadar kaba saba olsa da cihazı tamamen koruyordu. Smart Cover ise sadece üst kısmı koruyor. (Cihazın arka kısmı için ayrıca bir koruyucu almak şart, yoksa çok çabuk çiziliyor)

Ayrıca cihazı kullanırken arkaya katladığımızda boştaki ucu cihazın arkasına sabitlenmiyor. Kılıf katlanabilir olduğu için de cihazı kullanırken boştaki uç kısım sürekli sallanıyor. Bu rahatsızlığı gidermek için de kılıfı çıkarmak gerekiyor. (Gerçi mıknatıslı olduğu için çıkarmak oldukça kolay.)

Her ne kadar bu kılıf, kullananın elinde bir iPad 2 olduğunu hissettirse de ben eski kılıfı tercih ederdim açıkçası :) Fakat siz yine de bakmayın, http://www.apple.com/ipad/smart-cover adresinden kılıfları detaylı inceleyerek kararınız verin.

PhotoBooth

FaceTime gibi iPad 2′de hazır yüklü gelen diğer bir yeni uygulama da PhotoBooth. Apple’ın kullanıcıların eğlenebilmesi için hazırladığı bu uygulama ile, cihazın öndeki kamerasını kullanarak kolayca komik fotoğraflar hazırlayabiliyoruz.

iphoneturkey_biz_ipad2_inceleme3_smart_cover_05.jpg

PhotoBooth uygulaması hem öndeki, hem de arkadaki kamerayı kullanabiliyor. Ekranda aynı anda gösterilen 9 efekten beğendiğimizin üzerine tıklayarak da tam ekran halini görebiliyor ve kaydedebiliyoruz. Sırayla kaydettiğimiz bu tam ekran fotoğraflarımızı da kolayca e-mail yoluyla arkadaşlarımıza gönderebiliyoruz

iphoneturkey_biz_ipad2_inceleme3_photobooth_06.jpg

PhotoBooth, muhtemelen cihazı ilk alanların sadece bir kere oynayacağı ve de çocukların bir süre takılacağı basit ama eğlenceli bir uygulama olmuş. Detaylı bilgi için: http://www.apple.com/ipad/built-in-apps/photobooth.html

Geekbench ile Performans Karşılaştırması

Hatırlarsanız ilk inceleme yazısında iPad 2 ile iPad’in Safari Javascript performansını karşılaştırmıştık. Bu yazıdan sonra bir arkadaşım “Neden yabancı bloglar gibi Geekbench uygulaması ile bir karşılaştırma yapmıyorsun?” diye sorunca ben bir test yapayım ve paylaşayım istedim.

Geekbench 2, App Store’da 0.99$’a satılan ve aslında Mac tabanlı cihazlarda popüler olan fakat bir çok işletim sisteminde kullanılan bir performans ölçüm uygulaması. Geekbench çalıştırıldığı cihazda kendi kriterlerine göre bazı analizler yaparak genel bir puanlama yapıyor.

Ben de iPad 2, iPad 1, iPhone 4 ve iPhone 3GS’e Geekbench 2 uygulamasını yükleyerek birer test yaptım. Cihazlara haksızlık olmaması için de testlere başlamadan önce multitasking menüsünde ne kadar uygulama varsa kapattım ve de cihazları kapatıp açtım. Testler sonrası da aşağıdaki sonuçlar çıktı. (Geekbench Score ne kadar yüksek ise o kadar iyi)

geekbench_iPad2.png

Geekbench test sonuçlarına göre iPad 2′nin genel performansı, iPad’in yaklaşık 2 katı. Ayrıca iPad 2, iPhone’lardan da oldukça performanslı. Tabii bu tip testlerin her zaman %100 sonuç vermediğini bilmek lazım. Fakat en azından her cihazı aynı kriterlerle değerlendirdiğinden göreceli olarak cihazların gücü hakkında fikir edinmek mümkün.

geekbench_iPhone4.png

geekbench_iPhone4.png

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri