~AnıL~
Kayıtlı Üye
Video (mkv) Oynatma Performansı
Bir çok kullanıcının iPad alma nedenlerinden biri de video ve film izleme. Bildiğiniz gibi iPhone ve iPad’in kendi Video Oynatıcısı Apple’ın desteklediği standartlar haricindeki videoları oynatamıyor. Bu yüzden avi uzantılı divx formatındaki videoları ancak App Store’dan indirdiğimiz üçüncü parti uygulamalar ile izleyebiliyoruz.
Daha evvel bu yazıda tanıttığımız OPlayer HD uygulaması ile, ilk nesil iPad’imle divx formatındaki videoları rahatlıkla izleyebiliyorken maalesef mkv formatındakileri izleyemiyordum. OPlayer’dan başka denediğim uygulamalar da maalesef mkv uzantılı videoları oynatmakta zorlanıyordu. Genelde de ya görüntü atlaması, ya da ses senkronizasyonu sorunu oluyordu. (Muhtemelen ilk nesil iPad’in işlemcisinin gücü mkv’leri oynatmaya yetmiyor)
iPad 2'deki AVPlayerHD uygulamasından bir kare
Bu arada merak edenler için paylaşayım, ilk inceleme yazısında bahsettiğim HDMI adaptörü ile OPlayer ve AVPlayer gibi uygulamalar üzerinden izlediğimiz videolar, ilk nesil iPad ile de televizyona yansıtılabiliyor. Yani HDMI adaptörüni videolar için kullanacaksanız, illa iPad 2 şart değil.
Kamera ve Video Çekim
iPad 2′deki diğer bir yenilik de öne ve arkaya gelen kameralar. iPad 2′deki kameralar, her ne kadar iPhone 4′tekilere benzeseler de tüm özellikleri aynı değil. Örneğin iPad 2′deki Kamera, aynı iPhone 4 gibi fotoğraf da çekebiliyor fakat kalitesi çok daha düşük. Apple iPad 2′nin teknik özelliklerinin yer aldığı sayfada, kameranın kaç mega piksel olduğunu yazmamış.
Fakat iPad 2 ile çekilen fotoğrafların çözünürlüğünün, iPhone 4′e göre yaklaşık 2.5 kat daha düşük olduğunu söyleyebilirim. Örneğin iPad 2 ile çektiğim aşağıdaki fotoğrafın orijinal boyutu 720 x 960 piksel.
Fotoğrafın orijinal boyutunu incelemek için lütfen üzerine tıklayınız.
iPad 2′deki ön kamerayı anlamlı kılan ve cihazla birlikte hazır yüklü gelen özelliklerden bir tanesi de FaceTime. iPhone 4 kullanıcılarının zaten iyi bildiği FaceTime, iPad 2′de biraz farklı. Çünkü iPad 2′deki FaceTime’da, iPhone 4′teki gibi kullanıcı adı olarak telefon numaraları değil, Apple Kimliği (Apple ID) kullanılıyor. Bu arada Apple Kimliği ile FaceTime kullanma iPad 2′ye has bir durum değil. Apple önceden telefon özelliği bulunmayan 4. nesil iPod Touch’lar ve Mac tabanlı bilgisayarlar için bu desteği sunuyordu.
Telefon numarası olmayınca arkadaşlarımızın bize FaceTime çağrısı gönderebilmeleri için, FaceTime’ı cihaz üzerinde ilk etkinleştirirken bize ulaşabilecekleri mail adresini tanımlıyoruz. Bu sayede bir iPhone 4 kullanıcısı arkadaşımız, eğer adres defterinde bu mail adresimiz kayıtlı ise bize FaceTime çağrısı gönderebiliyor.
Eğer numarası adres defterimizde kayıtlı ise, iPhone 4'lere de FaceTime çağrısı yapabiliyoruz.
Tabii bunun tam tersi de oluyor. Yani biz de iPad 2′mizden iPhone 4 kullanıcısı bir arkadaşımıza, FaceTime’a kayıtlı telefon numarasını kullanarak FaceTime çağrısı yapabiliyoruz. Örneğin aşağıdaki ekran görüntüsü de, diğer bir kardeş blogumuz olan TeknoBlog‘un editörü Sabri Küstür ile yaptığımız FaceTime görüşmesinden alınma. Kendisi sağolsun önce iPhone 4′ü ile çağrımı kabul etti, ardından da bir ekran görüntüsü vermeyi
iPad 2 ve iPhone 4 arasında yapılan FaceTime görüşmesi.
Bir çok kullanıcının iPad alma nedenlerinden biri de video ve film izleme. Bildiğiniz gibi iPhone ve iPad’in kendi Video Oynatıcısı Apple’ın desteklediği standartlar haricindeki videoları oynatamıyor. Bu yüzden avi uzantılı divx formatındaki videoları ancak App Store’dan indirdiğimiz üçüncü parti uygulamalar ile izleyebiliyoruz.
Daha evvel bu yazıda tanıttığımız OPlayer HD uygulaması ile, ilk nesil iPad’imle divx formatındaki videoları rahatlıkla izleyebiliyorken maalesef mkv formatındakileri izleyemiyordum. OPlayer’dan başka denediğim uygulamalar da maalesef mkv uzantılı videoları oynatmakta zorlanıyordu. Genelde de ya görüntü atlaması, ya da ses senkronizasyonu sorunu oluyordu. (Muhtemelen ilk nesil iPad’in işlemcisinin gücü mkv’leri oynatmaya yetmiyor)
iPad 2'deki AVPlayerHD uygulamasından bir kare
Acaba mkv sorunu iPad 2′de de devam ediyor mu diye önce OPlayer HD ile bir deneme yaptım. Gördüm ki görüntüler artık takılmadan akıyordu, fakat ses senkronizasyon sorunu devam ediyordu. OPlayer’da hayal kırıklığı yaşayınca bu sefer bir de mkv konusunda daha başarılı olduğu söylenen AVPlayer HD ile testler yaptım. AVPlayer HD ise sorunsuzca iPad 2′deki mkv’leri oynatmayı başardı. Görüntüler gayet akıcıydı ve ses senkronizasyonu sorunu da yoktu.
Benim tahminim yakında çıkacak güncellemeler ile OPlayer HD gibi diğer video oynatıcılar iPad 2′yi düşünürek uygulamalarını güncellerler. Fakat güncellemezler ise dahi AVPlayer HD zaten gayet başarılı bir şekilde iş görüyor. (AVPlayer’ın iPhone ve iPad uygulaması ile ilgili ayrıca bir yazı paylaşacağım)Bu arada merak edenler için paylaşayım, ilk inceleme yazısında bahsettiğim HDMI adaptörü ile OPlayer ve AVPlayer gibi uygulamalar üzerinden izlediğimiz videolar, ilk nesil iPad ile de televizyona yansıtılabiliyor. Yani HDMI adaptörüni videolar için kullanacaksanız, illa iPad 2 şart değil.
Kamera ve Video Çekim
iPad 2′deki diğer bir yenilik de öne ve arkaya gelen kameralar. iPad 2′deki kameralar, her ne kadar iPhone 4′tekilere benzeseler de tüm özellikleri aynı değil. Örneğin iPad 2′deki Kamera, aynı iPhone 4 gibi fotoğraf da çekebiliyor fakat kalitesi çok daha düşük. Apple iPad 2′nin teknik özelliklerinin yer aldığı sayfada, kameranın kaç mega piksel olduğunu yazmamış.
Fakat iPad 2 ile çekilen fotoğrafların çözünürlüğünün, iPhone 4′e göre yaklaşık 2.5 kat daha düşük olduğunu söyleyebilirim. Örneğin iPad 2 ile çektiğim aşağıdaki fotoğrafın orijinal boyutu 720 x 960 piksel.
Fotoğrafın orijinal boyutunu incelemek için lütfen üzerine tıklayınız.
Zaten iPad 2 ile fotoğraf çekmek de kolay olmuyor. Bir de çekilen fotoğrafın kalitesi çok iyi olmayınca kocaman ekranda pek hoş durmuyor.
Sanırım Apple iPad 2′nin kameralarını esas video çekim için eklemiş. Çünkü iPad 2′nin kameraları ile HD (720p) ve 30 fps kalitesinde video kaydı yapılabiliyor. Aşağıda da, iPad 2 ile çekip HD kalitesinde Youtube’a yolladığım örnek bir video yer alıyor:
Ben şahsen iPad’de arka kamerayı çok gereksiz buluyorum. Tabii bunda iPhone 4 kullanıyor olmamın etkisi de olabilir. iPhone 4 varken iPad 2 ile video veya fotoğraf çekilmez diye düşünüyorum
Ben şahsen iPad’de arka kamerayı çok gereksiz buluyorum. Tabii bunda iPhone 4 kullanıyor olmamın etkisi de olabilir. iPhone 4 varken iPad 2 ile video veya fotoğraf çekilmez diye düşünüyorum
Not: Yabancı bir sitede iPad 2 ile diğer popüler tabletlerin kamera çekim kalitesinin detaylı karşılaştırıldığı güzel bir yazı mevcut. Bu yazı, Kamera konusuna önem verenler için daha fazla fikir verecektir.
FaceTimeiPad 2′deki ön kamerayı anlamlı kılan ve cihazla birlikte hazır yüklü gelen özelliklerden bir tanesi de FaceTime. iPhone 4 kullanıcılarının zaten iyi bildiği FaceTime, iPad 2′de biraz farklı. Çünkü iPad 2′deki FaceTime’da, iPhone 4′teki gibi kullanıcı adı olarak telefon numaraları değil, Apple Kimliği (Apple ID) kullanılıyor. Bu arada Apple Kimliği ile FaceTime kullanma iPad 2′ye has bir durum değil. Apple önceden telefon özelliği bulunmayan 4. nesil iPod Touch’lar ve Mac tabanlı bilgisayarlar için bu desteği sunuyordu.
Telefon numarası olmayınca arkadaşlarımızın bize FaceTime çağrısı gönderebilmeleri için, FaceTime’ı cihaz üzerinde ilk etkinleştirirken bize ulaşabilecekleri mail adresini tanımlıyoruz. Bu sayede bir iPhone 4 kullanıcısı arkadaşımız, eğer adres defterinde bu mail adresimiz kayıtlı ise bize FaceTime çağrısı gönderebiliyor.
Eğer numarası adres defterimizde kayıtlı ise, iPhone 4'lere de FaceTime çağrısı yapabiliyoruz.
Tabii bunun tam tersi de oluyor. Yani biz de iPad 2′mizden iPhone 4 kullanıcısı bir arkadaşımıza, FaceTime’a kayıtlı telefon numarasını kullanarak FaceTime çağrısı yapabiliyoruz. Örneğin aşağıdaki ekran görüntüsü de, diğer bir kardeş blogumuz olan TeknoBlog‘un editörü Sabri Küstür ile yaptığımız FaceTime görüşmesinden alınma. Kendisi sağolsun önce iPhone 4′ü ile çağrımı kabul etti, ardından da bir ekran görüntüsü vermeyi
iPad 2 ve iPhone 4 arasında yapılan FaceTime görüşmesi.
Sabri ile bugün FaceTime üzerinden yaklaşık bir 10 dakika sohbet ettik. Bu süre boyunca hiç de kesinti olmadı. Bu noktada FaceTime ile ilgili bir noktayı tekrar vurgulamak istiyorum. Tüm FaceTime görüşmeleri internet bağlantısı (Wi-Fi) üzerinden gerçekleşiyor, yani klasik telefon görüşmelerinin ya da diğer telefonlardaki sadece 3G üzerinden yapılan görüntülü görüşmelerin FaceTime ile bir ilgisi bulunmuyor. iPhone 4′lerdeki telefon numarası da sadece kullanıcı adı gibi kullanılıyor.
FaceTime bence iPad 2′ye iPhone 4′ten çok daha gerekli bir özellikti. Gelmesi de çok iyi olmuş
Bu arada eğer daha evvel izleme imkanı bulamadıysanız Apple’ın FaceTime ile ilgili aşağıdaki tanıtım videosuna da bir gözatmanızda fayda var:
NOT: ALINTIDIR
NOT: ALINTIDIR
Son düzenleme: